Kommunpolitiker med modet att göra rätt

Fokus i denna blogg har legat på de som missbrukar sin makt som förtroendevalda. Det är ett perspektiv som måste fram. Men jag skulle också vilja lyfta fram exempel på de öar av sundhet som trots allt finns i det försurade hav som socialdemokraterna och moderaterna kallar Umeandan.

För det första har vi de centerpartistiska politiker och vänsterpartistiska politiker som stöttade de föräldrar som kämpat för byskolorna i byar som Bullmark. Detta samtidigt som socialdemokraterna gjorde sitt bästa för att undanhålla information från en upprörd och engagerad allmänhet. För det andra har vi politiker i Vänsterpartiet och Arbetarpartiet som klart och tydligt ställde sig på oroade och upprörda hyresgästers sida när Bostadens ledning tillsammans med socialdemokraterna och moderaterna förde allmänheten bakom ljuset i Bostaden-affären. Medan socialdemokraterna, moderaterna, centern, KD och Liberalerna röstade ja till en utförsäljning av allmännyttiga hyresrätter, baserat på ett underlag som några månader senare ogiltigförklarades av Förvaltningsrätten, stod framförallt Vänsterpartiet på ett föredömligt sätt fast vid att denna skandalöst odemokratiska beslutsprocess var oacceptabel och måste tas om. För det tredje har vi den ännu pågående affären kring avskedade ekonomidirektören där politiker i Arbetarpartiet och Vänsterpartiet utmanat den ensidiga bild som Lindberg och Ågren försökt etablera.

Detta är exempel på kurage. Även om jag inte delar politisk övertygelse med alla ovan så imponeras jag av modet att säga ifrån när majoriteten saknar omdöme eller är tysta. Målet måste vara att att skapa en politisk kultur i Umeå kommun där politiker som följer sitt rättspatos blir regel, istället för undantag. Som läget är nu, måste en sådan förändring börja med en försvagning av socialdemokraterna och moderaterna i valet nästa vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.