S höjer egna arvoden och skär ned i skolan

Socialdemokraterna i Umeå skulle i några enkla handgrepp kunna vända sin egen försvagning till ett stärkt förtroende. Allt man gör efter valet pekar på ett slags institutionaliserad obildbarhet.

Ett parti som sätter välfärd och social rättvisa främst hånar inte och idiotförklarar inte de som varnar för obalanser i den kommunala ekonomin ena stunden för att i nästa säga samma sak själva. Socialdemokraterna gör precis detta genom att inte ens en månad efter valet ge kritikerna rätt och förvänta sig att de verksamheter man ansvarat över ska trolla med knäna. Här tänker jag förstås på det senaste budet att skolan i Umeå ska ”spara” 50 miljoner kronor.

Ett parti som menar allvar med paroller om välfärd och social rättvisa driver inte först igenom en höjning av arvoden motsvarande 4 miljoner samtidigt som det kräver att andra redan pressade verksamheter ska skära ned. (Jag vet förstås att 4 miljoner inte räcker för att lyfta skolan, vården eller andra verksamheter. Jag menar att det vore i linje med folkvett och etikett om kommunalråd höll tillbaka sina egna anspråk när de begär att andra ska bita ihop.)

Socialdemokraterna i Umeå har tappat koncepten. Det faktum att partiet, trots ett val där man backade kraftigt, vägrar släppa ordförandeposter i nämnder är ett övertydligt exempel på detta. Vad gör man istället? Jo man uppfinner nya poster motsvarande 2 miljoner skattekronor som man kan ge andra partier.

Denna lekstuga kommer innebära att s fortsätter backa i Umeå. Ledningen kommer fortsätta förneka att detta har att göra med den politik de för. De kommer fortsätta att skråla All is well tills varje centimeter av det sjunkande (s)keppet ligger under vatten. Om det inte vore för att deras tjurskallighet och arrogans drabbade så många andra kunde vi skratta åt det. Nu är det bara bedrövligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.