Katarina Hampusson

X antal kr/barn = barnomsorgspeng

Det har varit en hel del rubriker kring vårdnadsbidraget. Ett bidrag som vår kommun inte har infört. I Vännäs har vi istället barnomsorgspeng. 1 juli 2009 infördes lagen om barnomsorgspeng och den är kommunen tvungen att följa. Det innebär att den peng som kommunen räknar ut för varje barn följer med barnet till den som har hand om omsorgen.

Det finns dagmammor och dagpappor eller som det heter; dagbarnvårdare.
Det är dags att avliva alla begrepp i de här frågorna som hänvisar till kön. Ett bra exempel på fördelarna med att jobba som dagbarnvårdare sågs i TV4 nyheterna på måndag 24 januari.
 
 
Barnomsorgspengen är ett annat system än vårdnadsbidraget. Förr fick inte dagbarnvårdarna ersättning för de egna barnen. Barnomsorgspengen ger den möjligheten. Villkoret för att erhålla barnomsorgspeng för de egna barnen är att man tar emot minst lika många barn som de antal egna man avser begära barnomsorgspeng för.
Till skillnad från vårdnadsbidraget faller man inte utanför trygghetssystemen och med en möjlighet att få en ersättning på köpet.
Barnomsorgspengen är inte att jämföra med att vara dagbarnvårdare men uppgifterna är desamma.
 
”…Barnomsorgspeng ska ges även för egna barn i godkänd pedagogisk omsorg. Dagbarnvårdare får då bidrag för egna barn, men endast för lika många egna barn som de antal barn som tagits emot. Detta öppnar för möjligheter till olika former av flerfamiljslösningar och att familjedaghemmen ökar i antal. Barnomsorgspengen ökar också möjligheterna att delta i en verksamhet i en annan kommun.”…
 
Efter lite efterforskningar har jag förstått att kommunen inte har någon avgift fastställd eftersom ingen har sökt barnomsorgspeng. De siffror jag presenterar i den här bloggen är baserade på vad föräldrakooperativet Kraftverket får i ersättning från kommunen. Kraftverkets ersättning är med avdrag för kommunens s.k. schablonkostnader. Hur det är med maxtaxan för barn med barnomsorgspeng vet jag inte, inte heller om den summan tillfaller den som utför uppdraget eller stannar i kommunens förvaltning.
 
Enligt ovan beräknas att varje för barn i förskoleåldern erhålla ca 9000kr/månad och för varje barn i skolbarnomsorg (fritids) erhålla ca 2000kr/månad.
De pengarna ska täcka alla omkostnader.
 
På kommunens hemsida finns information om barnomsorgspengen men som många gånger när man läser offentliga handlingar får man ibland läsa två – tre gånger innan sammanhanget blir klart. De byråkratiska formuleringarna gör att det verkar både svårt och krävande. Jag tror däremot att det här är ett riktigt bra system och jag tror att det skulle var gynnsamt för kommunen om det utnyttjades, eftersom det i dessa dagar är brist på förskoleplatser och minskande antal dagbarnvårdare. Kanske kommunen inte behöver bygga nya lokalytor som tynger ekonomin? Kanske detta är en ny nisch för barnskötare i kommunen? Kanske, kanske kanske…
Vad tror ni?
Etiketter: , , ,

11 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Hej Håller med och jag är glad att det var en ”tvingande” lag för annars hade inte Vännäsborna fått detta. Däremot har jag varit riktigt kritisk till att lagen funnit i ett år inann majoritetn i kommunen anser att man ska marknadföra saken. Det visar vilket intrese man har att öka på utbudet inom barnomsorgen. Vi motionerade om barnomsorgspengen redan två år innan det kom med fick då inte med oss det alliansparit som vi nu anser är i majoritet. Men det har man nu backad på vilket är bra.

  2. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-25 23:47)
    Hej Hans-Inge,
    jag måste till viss del faktiskt ställa mig bakom den tid det tagit att framföra budskapet om barnomsorgspeng (eller marknadsföra som du kallar det). Införandet av barnomsorgspeng innebär en del ansvar och åtaganden för kommunen. Det kan vara bra att tänka igenom nya organisationer så att de flesta detaljer blir finslipade innan man profilerar möjligheten. Detta borgar för ett säkrare system.

  3. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-25 23:47)
    2.
    Jag har suttit som åhörare på barn- och utbildningsnämndens (BoU) möten bl.a. det möte när direktiven fastslogs och jag tycker att det var ett väl genomarbetat förslag som fastställdes. Naturligtvis är det möjligt att det fått större genomslagskraft om det ”blåsts ut” direkt men då hade vi troligtvis haft ett system som läckt och krävt många omtag. Jag hoppas barnomsorgspengen får genomslagskraft i vår kommun. Till skillnad mot vårdnadsbidraget tror jag barnomsorgspengen kommer att öppna många dörrar inte minst för alla som sliter för att få livspusslet att gå ihop.

  4. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-25 23:47)
    3.
    Jag har kollat mot Kommunledningskontoret (KLK) och de två motioner som berör barnomsorgspeng/vårdnadsbidrag som Kommunfullmäktige (KF) behandlat under de senaste åren är:

  5. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-25 23:47)
    4.
    ***Vårdnadsbidrag inlämnat av Kd/Hans-Inge Smetana 2007.
    (beslut KF 2009-11-23 §96) Det finns en hel del dokument i ärendet som bilaga till protokollet. I protokollet framgår att KF avslog motionen men att C+M+Fp+Kd reserverade sig.

    ***Barnomsorgspeng inlämnad av Centerpartiet/Ulf Eriksson 2010.
    (beslut KF 2010-09-27 §74) Motionen ansågs besvarad i och med BoU yttrande. Tilläggsyrkanden från Centerpartiet bifölls. Ingen reservation.

    Men du kanske menar någon annan motion?

  6. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-25 23:47)
    5.
    Att S+V är mer för det offentliga ägandet och den offentliga driften är ingen nyhet. Inte heller att de borgerliga partierna C+M+Fp+Kd och faktiskt också Mp är mer för individens valfrihet och kreativitet. Det är tur att båda parter finns för då skapas den dynamik som behövs. Du vet, det är som optimisten och pessimisten. Optimisten uppfann flygplanet och pessimisten fallskärmen.

  7. Hans-Inge Smetana

    En handläggningstid är bra för att hitta arbetsformer. Men finns viljan så kan arbetsformerna utarbetas under tiden för en reform kommer ju inte till på en kvart utan det tar sin tid genom den statliga byråkratin. Så hade viljan funnits kunde man haft det klart då förlaget beslutades. Det har andra kommuner lyckats med.

  8. Hans-Inge Smetana

    Det jag menar är en motion som vi la långt innan det hette barnomsorgspeng. Med samma ide men med flera att satser och då yrkade även C på avslag just på den att-satsen som handlade om barnomsorgspeng. Då skrev jag nåt att om man tar emot barn i sitt egna hem ska man även få ersättning för sina egna barn. Så du kan tro jag har retats med Ulf när han läggar en motion med samma innebörd som han tidigare sa nej till som enda borgerliga parti. Men detta skedde nog innan du började intressera dej för B o U verksamhet. Har inte de samlade motionerna här så jag kan kolla datumet. Är i Norrköping.

  9. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-27 20:16)
    Bra att vi är lite överens. Vägen från ett förslag till ett färdigt direktiv i den statliga förvaltningen kan förvandlas en del och det viktiga är att ligga ute och bevaka skeendena i den processen. Inget är klart förrän klubban är slagen.

  10. Katarina Hampusson

    Svar till Hans-Inge Smetana (2011-01-27 20:24)
    Ibland funkar inte saker riktigt bra. Såg att halva mitt svar på nåt sätt fattades. Så här är det fullständiga:

    Det jag hittat på Kristdemokraterna Vännäs hemsida om motioner sträcker sig bakåt i tiden till 2007 och det handlar om vårdnadsbidraget.
    Det ska bli intressant att få ta del av motionen du nämner och vilket Kommunfullmäktige protokoll det finns i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.