Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Kommunal näringsverksamhet = bolaget ska drivas affärsmässigt och självständigt och syssla med tjänster åt eller anläggningar för medlemmarna i kommun

Jag bara måste få uttrycka mina tankar i samband med att debatten om TC kontra REX åter har seglat upp. Och det gör jag helt enkelt för att jag inte accepterar att det mervärde som de ideella krafterna i så många olika avseenden skapat ska användas i en i jämförelse simpel debatt om Teatercafeéts vara eller icke vara.

 
Jag tycker inte om att man blandar äpplen och päron. I det här fallet ideell verksamhet i motsats till företagande. Varför man gör det struntar jag i men man ska ha klart för sig att det får konsekvenser om man inte är tydlig med vad man menar och vill uttrycka. Därför går mitt inlägg ut på att för den som är intresserad förtydliga vad de olika begreppen betyder.

 
Att arbeta ideellt är inte samma sak som att bedriva näringsverksamhet utan vinstsyfte.
 
Att arbeta ideellt är att på olika sätt verka för ett visst syfte av orsaker som inte kan mätas i pengar och där bidrag och insamlade medel och därmed eventuellt överskott går direkt och oavkortat tillbaka till det ideella arbete som bedrivs.
 
Syftet kan vara gott t.ex. allmänmänsklig omsorg om andra som har det svårt. Det kan också bottna i en god vilja att lyfta fram positiva verksamheter för människor som de engagerade upplever som viktigt för människor att kunna ta del av.  I denna definition hamnar de allra flesta som är engagerade inom barn- och ungdomsidrotten och till stor del även den kulturella verksamheten. Syftet behöver inte per definition vara gott utan kan bygga vilka åsikter som helst. Den grundläggande förutsättningen för ideellt arbete är att det mål personen har eller det syfte som personen vill främja genom sitt ideella arbete inte är pengar eller andra materiella tillgångar och att arbetet inte heller skapar den typen av ”betalning”
 
En ideell förening, med betoning på förening, är en sammanslutning som har till syfte att främja medlemmarnas ideella eller ekonomiska intressen men som inte gör det genom ekonomisk verksamhet. I denna typ av förening arbetar flera personer ideellt helt enkelt. Det kan t.ex. vara en politisk förening, eller föreningar som driver vissa gruppers frågor som hyresgästföreningen, trafikskadades förening, skattebetalarnas förening etc.
 
Att driva näringsverksamhet utan vinstsyfte är att gå ett steg vidare. Då ska verksamheten drivas affärsmässigt och måste generera de anställdas och ledningens försörjning.
 
Den måste också vara självständig. Med självständig ”kommunal” näringsverksamhet menas i det här fallet att verksamheten inte ”lyder under” kommunfullmäktige och kommunstyrelsen utan är fristående med en egen styrelse och ja, förmodligen en VD.
 
Verksamheten ska alltså drivas affärsmässigt men den får fortfarande inte ha som huvudsakliga syfte att skapa vinst i verksamheten utan ska istället, med hjälp av ett bra ekonomiskt resultat = förhoppningsvis viss vinst, skapa möjlighet för alla kommunmedlemmar att använda bra tjänster och fräscha anläggningar och resultatet av vad dessa anläggningar producerar.
 
Här hamnar vi i näringsverksamheter som kan ha till syfte att leda rent vatten till hushåll och ta hand om avloppsvatten, att tillhandahålla idrottshallar och andra stora eller ovanliga lokaler, om återvinning och omhändertagande av avfall, om elektricitet och värme och så vidare.
 
Så min enkla vädjan till er som har makten att påverka kommunens lokaler och verksamheten i dessa – var tydliga, diskutera det som ska diskuteras och ta ansvar för era egna beslut och åsikter istället för att prata om annat och andras.
 
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.