Maria Lindvall (fp) socialliberal politiker

Unga föräldrar och deras fortsatta utbildning

Det är viktigt att unga föräldrar får möjlighet att återuppta och slutföra sin gymnasieutbildning. Idag ser verkligheten ut så att tre av fyra unga föräldrar inte har slutfört sin gymnasieutbildning vid 25 års ålder. De riskerar naturligtvis både att hamna utanför arbetsmarknaden och att fastna i utanförskap och bidragsberoende. Och inte bara de utan även deras barn. Varje år föds omkring 1300 barn av föräldrar som inte ännu fyllt 20 år.

Unga föräldrar ska inte behöva riskera att slås ut från utbildning på grund av dålig ekonomi. Idag växlar de allra flesta mellan att studera och att arbeta för att få ekonomin att gå ihop. Därför har regeringen redan tidigare låtit Ungdomsstyrelsen utreda unga föräldrars förutsättningar att slutföra sin/en gymnasieutbildning. 


Vi vill nu hitta de verktyg som leder till för att stödet i skolan och de ekonomiska förutsättningarna att återgå till studier förbättras. Därför har regeringen tillsatt en utredning för att se över frågan om studiehjälpen bör kunna omfatta ett tillägg för studerande unga med barn.
Etiketter:

4 kommentarer

 1. Nisse

  Till syvende óg sidst, är det de unga föräldrarnas egen socioekonomiska bakgrund som avgör hur de lyckas kombinera föräldraroll och studier. Tyvärr, är det många som saknar stöd från egna föräldrar, som kanske var alltför unga när de blev föräldrar, och då blir de utlämnade till ett mycket stort ansvar. Det är därför viktigt att föräldrakurser kan fånga upp atuella behov i målgruppen.

 2. stefan olofsson

  Jag håller med dig. Detta är en viktig fråga. Idag är en gymnasieutbildning ett absolut måste och har man skaffat barn tidigt, och inte hunnit avsluta gymnasiet innan man blev förälder så är man fortfarande väldigt ung när barnen börjar bli 5-6 år och då måste man få möjlghet att kombinera jobb och studier.
  Eftersom man har barnen på dagis endast dagtid, är det viktigt att man får gå ner i tid på jobbet och sätta sig i skolbänken några timmar. Kvällskurser är ju väldigt svårt att kombinera som förälder i synnerhet för ensamstående.
  Att sedan få den grundläggande behörigheten betyder oerhört mycket för dem när de kan välja att antingen ha en yrkesutbildning eller högskolebehörighet. När barenen blir större går det sedan bra att vidareutbilda sig, men att få behörigheten är viktig att skaffa sig så tidigt som möjligt.

  Så, ett bidrag som kompenserar merparten av förlusten i arbetstid är en utomordentlig lösning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>