Elbilsbloggen

Lättare lurad med el

Jag har efter snart åtta månaders användning av min BMW i3 REX tvingats konstatera att det är betydligt vanligare att jag inte kan ”tanka” el jämfört med bensin. Under denna tid har jag, vid tre tillfällen, drabbats av felfungerande snabbladdare. För några veckor sedan så råkade jag ut för att samtliga motorvärmarstolpar på parkeringen i Forsmark felfungerade under två hela dagar varför jag inte kunde ladda min elbil. Resultatet, av alla ovan nämnda händelser, blev att bensinmotorn fick rycka in och tjänstgöra.

Nu skall jag erkänna att vid de tillfällen då snabbladdaren som  Gävle Energi tillandahåller, alldeles gratis, inte fungerade så kunde jag i princip ha använt en annan snabbladdare i Gävle men eftersom de drivs av Clever som tar 5 kr/kWh så blir det billigare att köra på bensin.

Det har även visat sig att jag ibland har svårt att hinna laddda i3:ans batteri fullt till dess jag skall åka till Forsmark. Skälet till detta är att elbilen används mer och mer, även min fru har börjat använda den om jag inte kör den vilket innebär mera körtid och mindre laddtid. Det har gått så lång att jag nu funderar på att köpa en extra laddkabel som klarar att ladda 11 kW med trefas 16A.

Nu är det väl i sig ingen katastrof om jag har fått köra 50 mil extra på bensin under de drygt 2800 mil som bilen hittills rullat men om jag inte haft tillgång till REX-en, alltså bensinmotorn, så hade jag varit ganska lurad vid några tillfällen.

PMP/170424

 

4 kommentarer

  1. Svenne

    Intressant läsning !
    Jag har idag hämtat min Supermiljöbil (laddhybrid) som jag köpt på mitt eget företag.
    Då blir man fundersam på hur egentligen politiker tänker och vad de har för kunnande, denna laddhybrid går att köra på el ca 1-2 mil på en laddning. Tog från skellefteå exakt 0,81l/mil ,vår andra bil i familjen som inte är klassad som miljöbil drar 0,65l/mil. Men för mig som företagare är denna supermiljöbil oerhört mycket billigare både för företaget och mig som privatperson vad gäller förmånsbeskattning. Snacka om guldläge för företaget det tyska som säljer dessa bilar. Här kan de sälja bilar som är skattesubventionerade till företagare trots att den förbrukar lika mycket som vår tidigare icke miljöbil. Är det tillverkaren som mutat våra politiker eller är det duktiga marknadsförare som påverkat dom ,jag undrar. Samma sak med E85 bränslet som är en stor flopp som också var en politikerprodukt som de krävde av mackägarna att de var tvungen att installera pumpar för ca 100 000kr/st. Snacka om en marknad som styr våra förtroendevalda . 🙂

  2. Pär-Mikael Persson

    Hej, Svenne!

    Tack för din kommentar.

    Ditt exempel belyser ett genomgående problem inom transportpolitiken, miljön står uppenbart inte i fokus.

    Om det beror på ren okunskap eller korruption är svårt att veta och skall jag vara ärlig så är jag inte säker på vilket som är värst.

    Ett känt problem består i den körcykel som används vid miljöklassning av motorerna. Den ger inte en korrekt bild över verklig körning/förbrukning.
    Det är dock ingen ursäkt eftersom problemet, som sagt, är känt sedan länge.

    • Svenne

      Och detta är bara en av många politikerprodukter, En MP politiker förordade att vi ska så Raps på nedlagda åkrar i Norrland till drivmedel .Lysande då får de förädla fram nåt som går att odla här först!! Driva flyg med olja odlad på åkermark är en annan, titta då på förbrukningen av flyget i Sverige och se hur många hektar som behövs. Och skogen ska skyddas och bli reservat ena stunden sen ska den bli biobränsle i andra stunden. Det är fantastiskt så okunniga de är. Givetvis ska vi på ett sunt sätt använda det vi har ,men okunskapen lyser hela tiden igenom. Tyvärr tror många att politikers ord är sanningar men i själva verket bara att de tror saker.

      • Pär-Mikael Persson

        Ja, politiker är nog inte klokare än andra mäniskor. I bästa fall får de råd av sakkunniga, i olika frågor, men hur kloka de råden är varierar säkert.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.