Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

BO OCH LEVA LÄNGS UMEÄLVEN

Vindelns kommun har arbetat fram ett förslag som skall ligga till grund för ansökan om bygdeavgiftsmedel.(Det är medel som betalas ut till berörd bygd längs Umeälven till de som blev drabbad av uppdämmning) Gruppens ideella arbete har utgått ifrån att bygdeavgiftsmedel på olika sätt skall stimulera förutsättningarna för att ”Bo Och Leva LängsUmeälven” och gruppens namn blev därmed ”BOLLU-gruppen”

Många projekt har delfinansierats med dessa pengar. Några exempel: Granöbygdens Golfbana, Dammenområdet i Tvärålund, Byastuga, camping och skytteanläggning i Ramsele, bagarstuga i Videlund, Jaktklubbens skyttebana i Hednäs. En del av skoterklubbarnas och idrottsföreningarnas underhållsmaskiner och ett antal grillstugor mm mm.

Bra att dessa pengar finns så att satsningar som man gemensamt kommit fram till i denna grupp blir av för att få en levande landsbygd.

BOLLU-gruppen är remissinstans för alla ansökningar om bygdeavgiftsmedel i kommunen. Gruppen föreslår kommunstyrelsen besluta om fördelning av bygdeavgiftsmedel i enlighet med fastställd handlingsplan som är fastställd av kommunfullmäktige. 

 

 
Under arbetets gång har BOLLU- gruppen enats om en gemensam syn på tillväxt och utveckling med betoning på samarbete och samverkan i det berörda området. I det inledande skedet genomfördes en omfattande inventering, i vilken områdets problem och möjligheter synliggjordes. Inventeringen har därefter legat till grund för diskussioner kring framtida satsningar. Den handlingsplan som arbetsgruppen utarbetat är ett resultat av dessa diskussioner och skall förhoppningsvis bidra till att nå de långsiktiga målen som gruppen satt upp. En viktig faktor för att detta ideella arbete skall kunna fortsätta är att gruppen stöttas av ledande politiker och att de också hjälper till att förklara att Bollugruppen måste följa den fastställda handlingsplanen. En sådan enkel sak som STOPPDATUM för ansökningar skall hela kommunledningen känna till. Om någon toppolitiker missat detta så tycker jag ni skall klicka på handlingsplanen och lära er den.
 
Missförstånd och missunsamhet som kan uppstå när pengar är inblandade, kan motverkas om man följer den fastsällda planen. Föreningarnas lika värde är viktigt och avsteg från handlingsplanen skapar med all sannolikhet osämja i bygden. Därför är jag glad att byarna uppefter Umeådalen gemensamt lyckats komma fram till denna plan. Att den dessutom blivit fastställd av kommunfullmäktige gör inte saken mindre unik.

/Sunken
Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Frågande

    Om det är så viktigt med stoppdatum och handlingsplaner var det därför Tvärålund fick igenom en kompletterande ansökan till dammen. Tvärålund ligger ju enligt mångas sätt att se det på inte ens efter umeåälven ändå är det den by som enligt uppgift beviljats mest pengar från Bollu.

  2. Google

    Ser man enligt kartan så ska även skivsjöbygden inte få en enda krona av dessa pengar det kanske är dags att börja dra gränsen hårt

  3. Uppetälvenbo

    Gud vad less man blir på sådana här kommentarer. Mest pengar har granöbygdensgolf fått alla kategorier och det blev bra med golfbanan som de byggt. Enligt länstyrelsen tillhör Tvärålund tillringingsområdet. Kompletterade ansökan tll dammen har jag ingen aning om, men de har fått ett fint område som många vill besöka. Satsningarna som är gjorda och kommer att bli gjorda är bra för denna älvdal, som trots allt fått stå ut med en utbyggnad av älven.

  4. Nils-Fredrik Sundling.Ledamot i Bollugruppen

    Frågande säger: Efter att ha lämnat en sån här kommentar förstår jag att man måste vara anonym.MEN du kan taga kontakt med mig så skall du få en fullständig redovisning av vad som inträffade ang dammenansökan.När det gäller storleken på beviljade medel så är Granöbygden nr:1 mest beroende på golfbanesatsningen.Obs! Tvärålunds byaförening hade och har inget emot detta utan vi hoppas att Granöbygden klarar av drift och framtid.Vad många av oss som är engagerade i föreningar som beviljats investeringsbidrag har sett är att investeringen är en sak men att drift och underhåll kan vara nog så besvärligt.Därför tycker jag det är bra att sökande föreningar synas på både verksamhet och framförallt ekonomi.Många gånger är det ochså viktigt att kommunen är med och ger föreningarna en chans att överleva på de intäkter som är möjligt i den verksamhet de utövar.Slutligen till ”frågande” är det bara tråkigt att du inte informerar dig om vad som gäller när man talar om tillrinngsområde utan försöker blåsa på något som för länge sedan är utagerat.Men med samarbetet som idag bedrivs mellan byarna längs Umeälven så känner jag på mig att du får stå där med långnäsa.Vi som är engagerade vet att kan vi hålla ihop och jobba framåt i enighet så kommer vi att skapa en framtid för vår bygd.Vi skall inte heller glömma att Vindelns kommun med dess politiker är unika med en sådan här modell.De skall ha stor heder för detta.

  5. Granöbo

    Tror att aggen som uppstått mot Tvärålund bottnar i när den tvärpolitiskagruppen styrde och ställde. Då satt där med en politiker som fortfarande är aktiv som socialnämndsordförande och levde rövare och styrde nästan alla medel till Tvärålund. Nu är det ordning och reda och beslut om vart pengarna ska ta vägen sker i god demokratiskanda i Bollugruppen. Ni som jobbar ideelt i denna grupp ska ha en eloge med att ni lyckast få en bättre sammanhållning uppefter ådalen. Förut då var det alltid tjafs mellan byarna men nu råder ett gott samarbetsklimat. Att de finns de som fortfarande är sur och grining hör till, men isådana här fall ser man att demokrati fungerar. Lycka till i fortsättningen ni gör ett gott arbete i gruppen.

  6. Mikael Sundling

    Svar till Frågande (2009-08-30 15:51)
    Sitter ej med i Bollugruppen så jag kan ej svara på din fråga gällande kompletteringsansökan. Däremot vad gäller Tvärålunds vara eller icke vara vad gäller berättigande till att tillhöra området hoppas jag är ett utagerat kapitel. Läser du handlingsplanen så kan du se på kartan i den, där ser du vilka områden som tillhör de som har möjlighet att söka regleringsmedel.

    Jag hoppas och håller mina tummar att vi ej behöver ta upp den diskussionen igen. Dessa pengar har hjälpt många byar att göra de satsningar de orkar med. Min förhoppning är att det fortsätter som det är nu.

    Jag ska framöver försöka redovisa var pengarna satsats i för projekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.