Bensinpris och Matpriser och Räntehöjningar – Konstruerad kris

I Juni i år så var 334 805 personer inskrivna hos arbetsförmedlingen 6.6 % av den arbetsföra befolkningen. Att detta är högt för ett riktigt land som Sverige tycker nog de allra flesta och speciellt av dem som drabbas av arbetslösheten.

Som jämförelse ska man komma ihåg att arbetslösheten steg till 7.3% under finanskrisen 2008 och gick ned som lägst till 5,6% året 2018 vilket är högre än den var innan krisen. Den Svenska jämviktsarbetslösheten har justerats upp till 6,8 % alltså den naturliga arbetslösheten som krävs för att inte inflationen ska bli för hög i Sverige. Googla jämviktsarbetslöshet ska ni se på ett ondskefullt system.

Nu springer västvärlden rakt in i en ny ekonomisk kris som kan blir betydligt värre än den förra då vi har sämre förutsättningar än tidigare. Arbetslösheten är betydligt högre och fler människor idag har sämre anställningstrygghet och sämre skyddsnät än tidigare tack vare nedskärningar och lagförsämringar. Samtidigt har den svenska befolkningen rekordhöga skulder som uppgår till 5000 miljarder.

Redan 2018-19 pratade de flesta ekonomer, som är dagen profeter och spåmän, att det var på gång en ekonomisk kris under slutet av 2019 början av 2020, istället kom en en pandemi som förutom drabbade en hel massa folk också hotade ekonomin. Samtidigt som sjukvården gick på knäna så satte världens länder igång enorma stödpaket åt företagen. Bara Volvo AB fick 1 miljard 2019 vilket gjorde att de kunde höja sin utdelning till aktieägarna från 48 miljarder till 49 miljarder. samma för många andra storbolag. Detta stöd hjälpte inte sjukvården men det sköt den ekonomiska krisen på dörren några år.

Det har under hela coronan talats om att folk inte vill konsumera utan sparar tills coronan är över och detta har företagen vetat. Därför kommer det egentligen inte som en chock att företagen passar på att höja priserna när världens människor springer ut på marknaden som kalvar på grönbete. Oljebolagen höjer priserna skyller på ukrainakriget, bensinbolagen höjer priserna vid pumparna och skyller på oljebolagen och så går det. Samtidigt kan de inte bortförklara de enorma vinstökningarna. För om oljan inte kostar mer att pumpa nu än för ett halvår sedan då priset var halva priset vad är då kostnadsökningen? Skatter säger en del och ja moms är en skatt som drabbar fattiga mest vilket vi kommunister är emot men det är faktiskt vinstmarginalen som ökat mest. Oljebolagen har passat på att öka priserna eftersom de ser att folk tvingas att köpa bränsle oavsett pris och nu kan de skylla på både inhemska skatter och Putin. I tyskland efter skattesänkning på bränsle så har inte priset gått ned vilket har visat för folk att det är inte skatterna som pressat upp priserna utan vinstmarginalerna.

https://sverigesradio.se/artikel/tyska-drivmedelspriser-rusar-het-debatt-om-oljebolagens-vinster

https://www.svt.se/nyheter/oljejattarnas-supervinster-1-500-miljarder-pa-tre-manader 

Matpriserna rusar samtidigt i mataffärerna och även här skyller man på oljebolagen samt på kriget och att det inte går att exportera från Ukraina. men nu har forskare satt sig in och börjat fundera, eftersom Ukraina inte står för mer än någon procent av veteproduktionen och ännu mindre av veteexporten i världen så bör inte priset på mat stiga så fort i världen. Även här passar matkedjorna som består av några få jättekonglomerat så som Nestlé, Kraftfoods och Mondeléz att höja priserna för att tjäna mer, de vet ju att vi konsumenter kommer att skylla på oljebolagen och Ukrainakriget så varför inte.

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/forskare-orimligt-hoga-matpriser

Detta pågår samtidigt inom de flesta områden vilket leder till att vi får en inflation(=prisökningar) på 8-9%. Detta är ju utanför riksbankens mål på 2% vilket betyder att de behöver trycka ner inflationen nu efter 10 år av att försöka få upp den. Positiv inflation betyder att det finns mer efterfrågan på produkter än det finns produktion och tvärtom negativ inflation (deflation) betyder att det produceras för många produkter och företagen måste sänka priserna. Detta kan riksbanken göra genom att höja räntan, det gör ju att ränta på lånen blir dyrare och vi måste lägga större del av vår lön till att betala lån och inte kan köpa lika mycket varor och så faller efterfrågan i ekonomin och företagen måste sänka priserna igen. Riksbanken går ju egentligen bara storbolagen och bankernas ärenden och det är alltså dax för bankerna att få tjäna ännu mer pengar, för bankerna ökar ju inte kostnaden för de lån de redan gett innan ränteuppgången utan bara vinstmarginalen för desamma och vi betalar gladeligen ränteökningen för staten alltså vi skattebetalare subventionerar ju lån med det så kallade ränteuppdraget som skjuter iväg i kostnad för staten och nu är en av de största utgifterna i budgeten.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/positiva-resultat-for-storbankerna

Denna cocktail kommer leda till enorm ökning av klyftorna och fattigdomen i Sverige om vi låter det fortgå. Kan man då göra nått åt detta, ska kapitalet lura på oss kostnaderna för krisen igen som 2008?
Vi Kommunister säger NEJ!

  • Återreglera den offentliga sektorn, anställ hundratusentals inom vård skola och omsorg där behoven är enorma.

  • Byggbort Bostadsbristen, fortfarande så är det enorma bostadsköer. Speciellt i Norrlandsorterna där det byggs ny industri.

  • Priskontroll på viktiga produkter, enligt Svensk lag finns rätt att under kristider bestämma vilket pris som ska råda gör detta på bland annat Bränslepriset.

  • Förstatliga bankerna och nationalisera alla hus och bostadslån till en fast räntesats och hjälp bostadsägare att beta av sina skulder.

  • Kräv att fackföreningarna slåss för löneökningar för att kompensera inflationen och omfördela vinsterna till löner.

Läs mer om Kommunisterna politik på Kommunisterna.org

Eller Prollenpodden om Inflation och ekonomin sök på Prollenpodden där du hittar poddar eller här på spotify prollenpodden

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Kenth

    Såg ett reklamblad från Alternativ för sverige…de propsar på att utan bilen stannar sverige och
    vil röstfiska på slopad bränsleskatt o reduktionsplikt.

    Media kan bara visa det det som vi alla ser…sen går det vinkla hur som helst i alla världens riktningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.