Sveriges största museum
Idag och imorgon håller nätverket Länsmuseernas samarbetsråd sitt årliga höstmöte. Museichefer och politiker från länsmuseer runt om i Sverige träffas i Blekinge under temat Kulturarv och integration. I samband med höstmötet har rådet också lanserat sin plan för det fortsatta samarbetet. Att Sveriges 24 länsmuseer tillsammans har en yta på 450 295 kvadratkilometer gör oss till Sveriges största museum* – ett faktum som nu ska kommuniceras tydligare och mera.
Länsmuseerna har en unik position som kulturarvsinstitutioner i Sverige. Ägarstrukturen för länsmuseer ser olika ut i landet, men samtliga har i någon form ett statligt uppdrag och kan därför sägas vara det mest tillgängliga museet i landet – från Luleå i norr till Blekinge i söder. Vi finns där människorna finns. Länsmuseerna har ett uppdrag att verka brett inom kulturarvsfältet – från konst, hantverk och föremålssamlingar till pedagogik, arkeologi och kulturmiljö. En gemensam strävan mot att vara en arena för samtida samtal växer sig också allt starkare på länsmuseerna och formas på olika sätt just i detta nu.
Det känns otroligt bra att vi nu gemensamt lyfter länsmuseernas roll i den lokala infrastrukturen för kultur. Vårt mål är att alla människor i Västerbotten ska känna att Västerbottens museum är deras. Det betyder inte att alla ska älska allt vi gör, men att det ska finnas en kännedom om att vi finns. Det är en tuff uppgift så klart, men vi stretar obönhörligt vidare. Trägen vinner.
Foto från www.kulturarvvasterbotten.se, en webbplats med fotografier och föremål från hela länet. Vill du ha mer fördjupning kan du läsa en kulturhistorisk rapport här om fjällens natur- och kulturvärden, där just den här bilden finns med på sidan 41. Bilden under (i rapporten) visar samma plats från 2008. Platsen är Klippen, Storuman.
* Med hänvisning till Sveriges totala yta (450 295 kvkm) betraktar vi länsmuseerna som Sveriges största museum. Länsmuseer har ett regional uppdrag att bedriva museiverksamhet, och det ser olika ut i olika län, men innebär att vi har var sitt geografiska område att arbetar i och för. I Västerbotten har vi bildat styrgrupper i länets samtliga kommuner (utom i Umeå och Skellefteå som redan har given närhet till var sitt museum) och samlas kring frågor om kulturarv. Vi bedriver programverksamhet och har utställningar, bistår med kompetens och ger rådgivning.
Senaste kommentarerna