Klyftor i samhället

I min senaste blogg räknade jag fel, och oj, vad det kom kommentarer. Jag är glad att människor uppmärksammade att jag räknade fel, det var bra att jag fick rätta till felet, men de taskiga kommentarerna runt omkring hade jag kunnat vara utan.

En känga var, som en moderat räknar blir det som i Grekland. Ja, jag ber om ursäkt för att jag räknade fel, men det innebär ju inte att alla moderater räknar fel. Vi har en alliansregering, med en finansminister som är moderat, som tagit oss genom finanskrisen med flaggan i topp. Andra länder är fulla av beundran över att Sverige klarat det så bra, men svenskarna själva verkar inte uppskatta det.

Socialdemokraterna påstår att klyftorna ökar, men hur är det egentligen. När Alliansregeringen tog över 2006 blev 137 personer om dagen förtidspensionerade (fick sjuk- eller aktivitetsersättning). Vilka klyftor skapar inte det i samhället? Vi kan räkna på åren 2007 – 2010, det är fyra år. Det blir 200 020 personer som skulle ha blivit utkastad i ingenting. För någon hjälp fick de inte heller utan bara utstött. Då det är 259 286 personer i Västerbotten, kan man göra jämförelsen att 77 % av Västerbottens befolkning skulle vara utanför arbetsmarknaden! Och eftersom denna siffra även innefattar barn kan man tänka sig att ingen i Västerbotten skulle arbeta! Nu är siffran 137 för hela landet, men man kan ju i alla fall dra jämförelsen för att förstå problemet…
 
Jag vet att förändringarna i sjukförsäkringen inte utfallit helt perfekt, men det jobbas på det för att det ska bli bättre. Vi kunde i alla fall inte fortsätta som Socialdemokraterna gjorde, till slut skulle ingen arbeta överhuvudtaget och hur skulle Sverige se ut då?
 
Här har jag kopierat en text från vår hemsida:
 
Moderaterna vill att Sverige ska vara ett land där alla som vill och kan arbeta ska ha ett jobb. Det kallas full sysselsättning. För att nå dit måste vi ha ordning på ekonomin.
 
Det måste löna sig att arbeta och bli billigare att anställa. Vi välkomnar alla jobb med avtalsenliga villkor. Detta är grunden för vår politik och ett skäl till att jobben blir fler.
 
Socialdemokraterna har förlöjligat yrken som frisörer, servitörer och säljare. De anser att dessa jobb inte är tillräckligt fina. Moderaternas syn är annorlunda. Om vi vill ha ett Sverige där alla kan få ett arbete så måste vi ta till vara alla typer av yrken.
 
Socialdemokraterna vill avskaffa RUT-avdraget, de säger nej till sänkt restaurangmoms och vill införa en särskild skatt som gör det dyrare att anställa unga. Detta skulle slå ut jobb i Sverige.
 
Eftersom barnfattigdomen också är ett återkommande argument av Socialdemokraterna, kan ni få läsa följande:
 
Rädda barnen har presenterat en ny rapport om barnfattigdom. De konsta­terar att en politik för fler i arbete det bästa för att motverka att barn växer upp i ekonomisk utsatthet. Att barn växer upp i ekonomisk utsatthet handlar ofta om att föräldrarna saknar arbete eller av andra skäl har för små margi­naler i ekonomin. Det finns också en större risk att barn till ensamstående föräldrar har det svårare ekonomiskt.
 
Moderaterna vill att fler föräldrar ska ges möjlighet till jobb och egen lön. Därför är arbetslinjen och riktade skattelättnader till låg- och medelinkomst­tagare viktiga. Nu gör moderaterna också flera satsningar för en bättre skola och för förbättrad integration.
 
Moderaterna gör också riktade satsningar till barnfamiljer med små marginaler, där höjningen av flerbarnstillägget i barnbidraget och bostadsbidragets för barn­familjer är två viktiga delar. Sverige ska vara ett land där alla barn kan växa upp under trygga och bra villkor.
 
Jag tycker att Moderaterna och Alliansen tar ansvar för Sverige!

15 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Att AF förhindrar ens självförsöjning av en UA-anställning i deras tjänsteutövning bidrar till att sakna sig ett arbete. Råda bot detta! Höj lägsta lönerna och gör inkomsterna mer jämlikare istället för 5 jobbskatteavdrag (ens det 3-4 heller), skattelättnadena borde hamna bland andra hos ensamstående föräldrar än att även de med högre lönerna får det också. Där har vi orättvisan i ekonomin.

    Vad vill ni med ungdomarnas arbetslöshet och bostäder för dessa? Nuvarande politik fungerar inte.
    Arbetslinjen slår ut valfriheten att bestämma över sina egna liv, av att inte tillåta jobba ½-tid för att kunna vara med sina barn som är så viktigt. Landet skulle bli mer lönsamt och rikare av en annan familjepolitik – bästa förebyggande i motverkande med kriminaliteter, skadeverkan, vård etc i framtiden.

    Varför förs det ingen ekonomisk och finansiell politik där du kan leva på egena lönen utan sanhällets stöd eller privata försäkringar när du ha familj. Att höja flerbarnstillägget i barnbidraget och bostadsbidragets för barn familjer bidrar inte till jämlikare leverne. Tiden där mannen kunde försörja sin familj går inte längre med kapitalismen giriga tillväxt formler och tal.

    Att formulera ekonomin så du som ensamstående kan försörja dina 2-3 barn (som vissa har) i förhållande sätt som då mannen kunde göra det med sin familj – vore mer hälsosammare och utvecklande för sin egna leverne och landets ekonomi. Det här borde kunna någon eknomon se över ifall det är genomförtbart.

    Ska Sverige vara ett land där alla barn kan växa upp under trygga och bra villkor. Krävs det att politiker och de som har gott ställt redan tar sitt ansvar att både eknomisk och välfärdsystemen värna om den enskilde rättsäkerhet och barn- & mänskliga-rättigheter följa samt inskrivna i lagtexterna

    Så länge detta inte görs, finner jag inte att Moderaterna och Alliansen eller samtliga politiker och kapitalister tar sitt ansvar för Sverige!

  2. Anna Hedman

    Svar till Krister Klermalm (2011-07-13 15:49)
    Vem är det som förbjudit föräldrar att jobba deltid för att vara hemma med sina barn? Det täcker ju föräldraförsäkringen, och den bestämmer vi, tack och lov själva över, än så länge.

    Vad gjorde Socialdemokraterna åt ungdomsarbetslösheten? Plusjobben visade sig inte vara så bra om det var tänkt.

    Att höja lägstalönerna är väl en fråga för facket…

  3. Krister Klermalm

    När du kombinerar Arbetslöshetsförsäkringen och Föräldraförsäkringen fungerar inte emellan dem varandra på ett tillfredställande sätt. Den arbetslösa ensamtsåtende föräldern har det svårare idag med försäkringarna. Då är det bättre att slå ihop dessa två ihop med sjukförsäkringen samt försörjningsstödet (själv tyck jag att försörjningsstödet ska bli statlig – av dem ojämna förutsättningar som råder olikt runt om i kommunerna).

    Plusjobben kunde vara bätre konstruerade än det var, inte är det bättte med era olika Fas-are nu med viss förändring i det 3:e. Dock ger detta bara en sysselsättning som ändå i många fall inte leder till faktiska arbeten. Vissa har haft anställning som nu hamnat istället under Fas-anställning för at det är billigare för kommunerna och företagen.
    Bättre har det inte blivit heller av ert Arbetslinje politik i med hur det har blivit med sjukförsäkringen.

    I kvinnodominerande yrken verkar det som det behövs manliga fack pampar för att råda bot på deras eftersläppning jämte med manliga yrken som har bättre lägre löner. Kan inte parterna själva kan lyfta upp lönerna likvärdig av lika fördjupade och längd med högre studier så är nog en lagstiftning som gäller som säga att lika lång utbildningstid på universitet ger lika hög lön. Varför har sjuksköterskor lägre lön än en ingenjör?

    Jasså du radera resten av mina kommentarer. Det var tydligen inte omtyckt av en moderat att läsa om då?! Kamouflera och dölja är ni diktiga på.

  4. Anna Hedman

    Svar till Krister Klermalm (2011-07-13 17:27)
    Anledningen att jag tog bort dem var att de var många och långa. Sedan får du väl tycka vad du vill om moderaterna, men vi döljer inte mer än någon annan!

    Nu skrev du ju att det inte gick att jobba halvtid och kombinera med föräldraförsäkringen. Att stämpla är inte samma sak, det är inte ett arbete!

  5. Krister Klermalm

    För den skulle behöver du inte ta bort dem. Det var mycket som jag hade att säga och reflekterat över det du har skrivit. Andra blogg läsare vill nog läsa desa långa ändå. Det var den demokratin!

    Den situationen tänker inte inte på, något som i eran målande värld inte finns någon arbetslöshet. Det är en förakt ni har till att någon hamnar i arbetslöshet, något du som enskild inte rå för alltid, det mesta är företagsledning och konjukterna av det finansiella spelen som en arbetare inte kan råda över.

    Självklart at stämpling inget arbete utan en livsituation. Vad tänker ni göra åt direktiven där en på Arbetsförmedlingen samt chefen där på lokal AF inte gör sitt jobb att du som behöver en UA-anställning för att kunna få sig ett jobb som leder till tillsvidare anställning längre fram går till spillo av deras handläggning?

  6. Anna Hedman

    Svar till Krister Klermalm (2011-07-13 17:47)
    Jag vet att några från Socialförsäkringsutskottet kommer att göra en turné genom norra Sverige, landar bl a i Storuman, där de ska besöka Arbetsförmedlingar och Försäkringskassan. Om någon gjort fel måste man ju anmäla det, så det blir utrett. Du verkar ju veta att det är någon som gjort fel, har du gjort något själv åt situationen? Regeringen kan ju inte veta om enskilda människor blir felbehandlade, det är de som jobbar på Arbetsförmedlingen som måste ta tag i det problemet. Chefen har också en chef…

    Det finns en anledning varför det är begränsat utrymme att skriva kommentarer och eftersom jag får moderera själv bestämmer jag vad som ska stå i min blogg. För långa utläggningar har du en egen blogg som du kan uttrycka dina känslor på.

    Jag kan tänka mig att det fanns goda orsaker till varför VK valde att bloggarna själva får moderera. Ibland var det ju påhopp som var helt absurda! Demokrati eller inte, att få bestämma över det man själv äger är väl demokrati.

  7. Krister Klermalm

    Min tillit till välfärdssystmenen makthavare som kan göra något åt saker och ting av sin position är föga borta idag. Du annars inte vad som tusen jag har kämpat med min rätt i olika saker som gör att energin och orken till att driva vidare är slöseri med arbetskraft och tid att kunan lägga energi till något annat som at tsöka efter ett nytt arbete.

    Inte ens det får jag av socialkontoret i Hörnefors trots jag var bokförd där och vista i en anna kommun för at träffa min son och sökt jobb så fick jag ingen försörjningstöd. Nuvarande kommun hjälpte itne helelr till s åvärst mycket utan allt tjaffs gav ekonomisk trångmål.

    Det ska inte behövas anmälas, och det är både handläggaren och chefen har gjort fel, dessutom chefen över denna chef är inte bätrte heller att göra åt problemet. Jag har gjort efter min bästa förmåga och energi samt kontroll av den makt jag har.

    Efter år efter år stått ut med allt elände och jävulskap med systemen och tjänstepersoner såsom chefer är du när utkörd att orka mer att kämpa och upprätta hålla mänskliga rättigheterna av store bror fasoner inom välfärden.

    Var ska jag vända mig när inte ens de som jobbar på AF tar tag i det problemet, inte bättre blir det när du nämnde hur det ligger till bland politikerna som bestämmer över ens liv. Det har inte blivit bättre ens att skriva ned till kontoren hos myndigheter har varit behjälpligt til förbättringar genom åren.

    Det här var vekt replik på om bortagningen av mina inlägg. Dessutom mycket av mina ord kommer av både ur verkligheten, med erfarenheter, sanna brister som råder. Endel politiska intressanta osm andra kanske vill ta del av. Jag ska inte behöva både ock lägga in kommentar och en blogg artikel för at få orden sagda.

    Det var av alla absurda påhoppen som det ändrades att bloggarna själva kan moderera. Eftersom det ändå inte var något påhopp utan yttrande så kunnde du ändå ha dem kvar. Dålig ursäkt säga jag.

  8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Som Vänsterpartist ser jag ju förståss inte på problemen med ökade klyftor i Sverige riktigt med samma ögon som du gör! Jag ser ett jobbskatteavdrag som ökar lönerna mest för de som tjänar bäst! Jag ser ju också hellre att de som är sjuka får en skälig sjukersättning, än att tvingas ut i ett arbete som man inte klarar av! Eller att leva på socialbidrag eller ingenting! För det är ju att verkligen kastas ut i utanförskap! Är man arbetslös ska man självklart även då ha en skälig ersättning, här tycker jag att det är arbetsförmedlingarna som behöver skärpa upp sin verksamhet, och verkligen se till att folk söker lediga jobb! Visst finns det människor som utnyttjar systemet, men att tro att ALLA sjuka och arbetslösa gör det är ett oerhört cyniskt tänk! Barnfattigdomen ökar enligt Rädda barnen, och det är inte på något vis ”duktigt” gjort av vår regering! Och vi måste nogrannt analysera varför det sker?! Kan det bero på ökade inkomstklyftor, hög arbetslöshet, som knappast bekämpas med skattelättnader som gynnar de högalönade bäst! Utförsäkring och ett dyrare samhälle att leva i?! Jag tror att om vi verkligen ska få hjulen att snurra, så måste ALLA ha pengar att handla för, i dag är det faktiskt inte så! Inget jobb är på något vis för ”ofint” för att ta, men man måste få en lön som man kan leva på! Att arbeta för att finansiera rika människors behov av städhjälp tycker jag inte om! Men om vi tar bort RUT, så behöver de som jobbar med det inte alls bli arbetslösa! De kan städa våra sjukhus som på flera ställen håller på att gro igen! Vi kan lägga pengarna på det istället så gynnar det många fler än de som idag utnyttjar RUT! Städare/lokalvårdare är ett av de viktigaste jobben vi har!

  9. Anna Hedman

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-07-15 10:29)
    Det finns ett tak i jobbskatteavdraget. Den som tjänar mer än 27 500 kr/månaden får inte högre jobbskatteavdrag, där är det stopp. Därför tycker jag att det är konstigt att de rika skulle tjäna på det. Jag tjänar på det och är läkarsekreterare. Jag tjänar dessutom långt under 27 500/mån.

    De som är sjuka ska naturligtvis få sjukersättning, det håller jag helt med om. Men det utanförskap som fanns tidigare var inte heller hälsosamt och det behövdes åtgärdas. Jag är väl medveten om att det inte fungerat fullt ut, men det är under utredning och förhoppningsvis ska det bli bra i slutändan, för alla. Man ändrar inte en sjukförsäkringsreform på en dag…

    Barnfattigdomen ökar inte bara i Sverige, och som det står i min blogg är bästa sättet att komma åt det genom att få så många som möjligt i arbete.

    Jag anser fortfarande att lönesättning är fackens uppdrag, inte regeringens. Att vissa grupper har låg lön är ett arbete som facket måste sätta tänderna i och försöka förbättra.

    RUT-avdraget utnyttjas inte bara av rika. Du säger att de skulle städa på våra sjukhus istället, vem skulle betala deras lön då? Landstinget i Västerbotten ska spara 300 miljoner, och även om de skulle få pengar av staten skulle de inte klara av att anställa så många som skulle städa. Vi ser olika på det här, och konstigt vore det ju annars, vi företräder ju två olika partier med helt olika åsikter, och det är bra att det finns! Jag anser istället att städningen ska läggas ut på entreprenad, så får det företag som städar till lägst kostnad göra det. Detta innebär dock inte att de som städar ska ha lägre lön, det finns kollektivavtal som styr lönerna och landstinget skulle aldrig anlita ett företag som inte har kollektivavtal. Hur de löser lönekostnaderna är ju företagets problem, inte vårt! Huvudsaken är att det blir rent och snyggt och att de som städar får skälig lön för sitt arbete. På en punkt är vi överens, lokalvårdare är en viktig yrkeskategori som vi inte skulle klara oss utan!

  10. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jobbskatteavdraget är procentuellt högre ju mindre man tjänar, men det betyder ju också att det är lägre när du tjänar mindre. Jag jobbar som undersköterska och jag märker inte av jobbskatteavdraget.Jobbskatteavdraget är bara till för de som jobbar och berör således inte sjukskrivna, föräldralediga, arbetslösa och pensionärer. Jobbskatteavdraget är inte den enda skattesänkningen som regeringen vidtagit, och sammanlagt får en höginkomsttagare nästa fyra gånger så stor skattesänkning som de som tjänar minst! Dessutom ska dessa skattesänkningar betalas!Genom höjda egenavgifter till A-kassan, minskade transfereingar till hushållen,minskade anslag till sjukförsäkringen, minskade anslag till kommunerna, som också drabbar ex barnfamiljer! Städning av våra sjukhus ska vi naturligtvis gemensamt betala via skattsedeln! Det gynnar oss alla! Att landstinget ska spara 300 miljoner är horribelt, och gör att jag faktiskt ifrågasätter landstingspolitiken, trots att den styrs av mina färger! Men det är ju också så, att Regeringens politik bär sina spår i den!
    För att kunna utnyttja RUT och ROT avdraget, måste man tjäna över 26000kr/mån!
    Att barnfattigdomen som du säger ökar i världen, är ingenting som vi ska förtrösta oss på!

  11. Anna Hedman

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-07-17 19:26)
    Jobbskatteavdrag är inte till för sjukskrivna, föräldralediga, arbetslösa eller pensionärer. Det har det aldrig varit, utan det är precis som det heter, jobbskatteavdrag. Jag vet inte vad du tjänar, men om jag räknar på 15 000 kr/månaden, du är med i Svenska kyrkan samt Kommunals a-kassa tjänar du 1206 kr/månaden, är det ingenting????

    Jag förstår inte var du fått ifrån att man måste tjäna 26 000/mån för att kunna utnyttja ROT- eller RUT… det finns ett tak även här. Du kan max göra avdrag för 50 000 kr/år. Det motsvarar en månadslön på 14 000 kr/mån och 30 % skatt. Min man tjänar definitivt inte 26 000 kr/månad utan betydligt lägre, och han har gjort ROT-avdrag utan problem. Han äger en fastighet som är enskild egendom så vi kunde inte dela på det heller, utan det var bara hans inkomst de räknade på. Så jag förstår absolut inte var du fått siffran 26 000 ifrån, den som tjänar så mycket kan göra avdrag för knappt hälften av sin inkomst, så det gynnar dem som tjänar mindre än de som är rika!

    Landstinget har sparat i många år, långt före den här regeringen tillträdde, så man knappast skylla underskottet på dem… det vore att ta en genväg genom problemen.

  12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Man kan få halva kostnaden avdragen vid renovering, men om man har för låg inkomst finns inget att reducera, så då får man en smäll när slutskatten kommer, det är faktiskt en hel del som fått denna mindre angenäma överraskning! Att man bör tjäna minst 26 000 kr i månaden för att ”klara sig” säger man på skatteverket. Mitt ”jobbskatteavdrag” äts upp av bla annat dyrare A-kassa! Jag kan jämföra mina löningar före och efter jobbskatteavdraget, och jag kan inte se någon skillnad, mer än en mycket blygsam löneförhöjning!Om du läst vad jag skrev om Landstingets besparingar, så hade du sett att jag faktiskt inte ”skyller” hela besparingen på Regringen! Men de har heller inte underlättat för landstingen eller kommunerna!

  13. Anna Hedman

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-07-18 18:24)
    Ja, vi får väl se om min man får en överraskning när han får skattebeskedet nästa år. Men vi har fått andra bud från skatteverket, att han kunde göra avdrag upp till 50 000/år då han skattar mer än det per år.

  14. Conny Forsström

    Moderaterna och övriga alliansen påhejar ivrigt en låglönemarknad och påföljande lönedumpning. Ni säger er hylla alla yrken men ni hyllar också slavliknande villkor och usla löner! Är reklamutdelare för 20 kr/timmen acceptabelt (vuxen som arbetar)? Är 4500 /månad acceptabelt? Det tycker uppenbarligen ni moderater och övriga högern, ivrigt påhejade av Timbro.

  15. Anna Hedman

    Svar till Conny Forsström (2011-07-20 12:49)
    Jag är själv fackligt aktiv och jag skulle aldrig acceptera lönedumpning. Dessutom är det så att det är inte regeringen som bestämmer lönerna, det styrs via kollektivavtal och det är fackens uppgift att löneförhandla tillsammans med arbetsgivarna. Att vi skulle påheja en låglönemarknad finner jag mycket långsökt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.