Åsa Ögren

Det är insatsen som räknas inte rankingen

Jag har idag varit på en utbildningsdag som ingår i kommunens satsning på Företagslots. Detta är en fråga som diskuterats många gånger de senaste åren. Ett av skälen till detta är den kommunranking som Svenskt Näringsliv årligen gör till ett medialt jippo och som skapar en allt annat än saklig debatt kring frågan.

 
Moderaterna brukar i fullmäktige realtera till denna ranking och anser den vara viktig. Man har också motionerat om ambitionen att ta sig upp på den rankingen och att det också skulle utgöra ett mål i den kommunala planeringen. Så blev det inte men däremot har vi nått en politisk enighet om att införa en s.k. företagslots.
 
Min uppfattning är att det finns fog för att ifrågasätta både vederhäftigheten och betydelsen av Svenskt Näringslivs ranking. Däremot stödjer jag målsättningen att förbättra relationerna med Umeås företagare och att skapa bästa möjliga förutsättningar för näringslivet. Jag tror också att man vinner på att använda den politiska viljan och energin på att fokusera på vad som är möjligt att göra för att förbättra relationerna med näringslivet i Umeå.
 
Umeå kommun har ju en ambition om att vinna utmärkelser och vi använder sedan dessa utmärkelser i marknadsföringen av kommunen. Frågan är vilka utmärkelser vi politiskt strävar efter och väljer att lyfta fram.
 
Jag kan notera att borgerliga politiker valt att inte tala om den globala klimatrankingen. Skälet är säkert att Sverige har rasat från topp10-listan till 45. Tvärtom väljer Andreas Carlgren i DN-debatt förra veckan att beskriva Sveriges miljöpolitik som framgångsrik.
 
Min uppfattning är att vi i kommunen inte kan låta oss nedslås av den nationellt förda politiken på miljöområdet. Vi bör istället ha målsättningen att nå Naturskyddsföreningens utmärkelse Sveriges bästa klimatkommun. Förra året hamnade vi på sjätte plats. Jag vet att vi har potential att nå förstaplatsen och jag känner att en sådan målsättning skulle sporra oss. Och denna ranking är vederhäftig och gör det möjligt att genom kloka beslut nå förstaplatsen. 

2 kommentarer

  1. S.Lenn Pettersson

    Det är väl bra att ha miljöambitioner. Men man kan sätta frågetecken för hur problemen hanteras i Umeå.
    Lokaltrafiken t ex – där politikerna sitter i styret och beslutar – verkar vara en arena för tjänste-
    styre än ett servicebolag för umeborna. Se hur linjeläggningen hanteras. Både miljöfrågorna och kundservicen kommer i andra hand. Dragonens vårdcentral har 12-13000 patienter. Många är äldre och mindre röliga. De har berövats möjligheten att ta bussen till doktorn såvida de inte kan promenera i kyla, snöyra och regn från en hållplats på Skolgatan.
    Återstår bil – och det är en omfattande taxi och privatbilskörningen till Dragonen varje dag.
    1. Var finns service-viljan i detta?
    2. Var finns klimatambitionerna?
    Trafikledningen tvår händerna och hänvisa till politikerstyret. Påstötningar där ger inga reaktioner.
    Är det här nånting att ta tag i???

  2. Åsa Ögren

    Ja, kollektivtrafiken är verkligen en sak att ta tag i för en kommun med miljö- och klimatambitioner. De senaste åren har kommunen gjort ett flertal åtgärder för att ”styra upp” kollektivtrafiken så att vi får ut mer för de pengar vi satsar. Tyvärr har inte alla dessa gynnat resandet till vissa målpunkter. Dragonens vårdcentral är säkert en, Ön en annan och våra handelsområden skulle även behöva ökad turtäthet. Det vet vi. Det pågår även ett arbete med att få fram elhybrider i kollektivtrafiken och en undersökning av möjligheterna att komplettera busstrafiken med s.k. pod-cars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.