Åsa Ögren

Coachens omöjliga uppdrag

”Sitta rätt, titta rätt och älska dig själv” ”Rätt andning och rätta tankar” och ”Hur man ska uppföra sig”. Tror ni att detta är grundkurs för tonårsföräldrar eller havandeskapsterapi som beskrivs med dessa citat? Nej, det är rubrikerna på några av de aktiviteter som erbjuds våra arbetslösa ungdomar via den borgerliga uppfinningen jobbcoacher.

 
Sverige har 25 % ungdomsarbetslöshet. En fjärdedel av generationen som idag är mellan 16 och 25 år. Det spelar ingen roll om vi jämför med EU-länderna eller med USA, Sverige har flera procent högre arbetslöshet och då spelar det ingen roll vilken typ av statistik man använder sig av, hur man grupperar ungdomarna eller om man försöker skylla på någon synvilla. Dessa ungdomar har ingen möjlighet att försörja sig själva. De går på bidrag!
 
Vi socialdemokrater har alltid mött arbetslöshet med fortbildning och utbildning. Ungdomspraktik och lärlingssystem är relativt nya tillvägagångssätt men senaste s-regeringen provade med framgång. Detta för att ungdomarna inte skulle förbli i passiv sysslolöshet.
 
Den moderatledda regeringen som ansvarar för den gigantiska arbetslösheten idag har valt en helt annan väg. Man har gjort den arbetslöse själv ansvarig för sin arbetslöshet. Man stryper stödsystemen efter filosofin att tvinga den enskilde att acceptera vilket erbjudande som helst och till vilka usla villkor som helst efter principen ”Hungriga vargar jagar bäst”.
 
Ett helt främmande inslag i arbetslöshetsbekämpningen är Jobbcoacherna. 820 olika företag har tillsammans fått en miljard kronor av regeringen. 1 000 000 000 kronor!
 
Med pseudovetenskapliga metoder och kvasikompetens inom hypnos, healing och terapi kan dessa konsulter kvittera ut pengar för att överföra ansvar, skuld och vanmakt på dessa ungdomar. Detta tillåts fortgå trots att det uppenbarligen inte gör någon nytta – 25 % ungdomsarbetslöshet talar sitt tydliga språk.
 
Min uppfattning är att ingen offentligt finansierad verksamhet kan tillåtas att förslösas på detta sätt. Och det som förslösas är inte bara skattepengarna, det är en fjärdedels generation medmänniskor som behövas för att medverka till att utföra viktiga jobb i vår gemensamma arbetsmarknad. En arbetsmarknad som behöver en politik som leder fram till nya arbetstillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.