Åsa Ögren

Ministerstyre i sin prydo

Jag är inte helt säker på att alla medborgare noterar den smygförändring av landet som pågår. Enmansutredningar, ministerstyre men även rena lagbrott förekommer. Nåväl, för den sittande regeringen är det ingen konst att ändra även den lag som man nu tänker bryta mot, yttrandefrihetsgrundlagen. Där står att ”ingen myndighet kan kräva att något som skall framföras i radio, tv eller annan sorts upptagning först måste granskas av en myndighet eller något annat allmänt organ”. Ändå kräver nu moderaterna att public service måste rådfråga regeringen innan man får sända något nytt, något av större betydelse.

 
Nu talar jag inte om Berlusconis makt över Italienska RAI där statsmakt och media är ett och detsamma utan detta handlar om den svenska regeringen som med en ny lag skaffar sig vetorätt över nya programidéer. Den fina svenska traditionen av en fri och oberoende media som kritiskt ska granska även makthavare. Den objektive journalisten som kan presentera sina fakta utan att riskera att någon stoppar programmet. Det är så vi svenskar lärt oss att media fungerar. Vi tror på media.
 
Som vanligt sker denna lagförändring av ideologiska skäl. Regeringen vill genom en innehållsprövning bypassa lagstiftningen och därigenom skydda kommersiella aktörer på mediemarknaden. VD för Sveriges Radio, Mats Svegfors, menar att de kommersiella mediebolagen, däribland TV 4, har utövat rejäl press på regeringen för att begränsa public services utvecklingsmöjligheter. Även Eva Hamilton, VD för SVT, framför stark kritik mot att lagen öppnar för godtycklighet.
 
Nu är det inte så konstigt att detta inte slagits upp av media själva. Dessa media ägs till största delen av precis de imperier som regeringen nu vill gynna så varför skulle dom kritiskt granska denna lagändring? Bonnier fick köpa sig förbi konkurrenslagstiftningen och man fick ett skräddarsytt lagstöd för att utöka reklamsändningarna då man köpt TV4. Nu får man också lagstöd för att stjäla programidéer som dyker upp inom public service.
 
Min uppfattning är att en regering för att motverka ensidighet i journalistiken i stället borde reglera den svenska mediakoncentrationen som enligt många också strider mot EU-rätten.
 
Självklart ska ingen regering kunna förhandsgranska vad som ska sändas eller hur arbetet på SvT eller SR ska bedrivas. Detta är absurt. Det strider mot yttrandefriheten, mot tryckfriheten och mot andemeningen i många andra grundlagar. Om detta tillåts fortsätta så leder det till en statsstyrd opinionsbildning.

2 kommentarer

  1. Dennis Larsson

    Tack Åsa! Mycket bra skrivet! Har du läst vad Leif Pagrotsky har skrivit? ”Licensskolkargenerationens moderater tar över mediepolitiken. Nu skall TV4 få godkänna om SVT hittar på nåt bra. Hör bonnierkoncernens ombud i regeringen prata bort sig! Först bekämpa presstödet för att gynna deras tidningar. Sen försvåra för SVT att sända OS och VM för att hjälpa TV4, och nu detta!
    Som tack för det pol…itiska stödet!”

  2. Åsa Ögren

    Svar till Dennis Larsson (2010-12-21 00:38)
    Nej, jag har inte läst Pagrotsky men ska göra det. Tack för tipset.

    Jag anser att detta är en avveckling av den svenska public service som är värd att kämpa emot med alla till buds stående medel. Hörde att det lämnats in KU-anmälan t.ex.

    Se även Lena Sandlins ledare i dagens VF.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.