Åsa Ögren

Ny tidning – ny journalistik

Före jul blev jag kontaktad av ett par eldsjälar som ville medverka till att det startas en rödgrön tidning, en lokal variant av tidningen ETC. Till att börja med ska den komma ut som en veckotidning precis som i Uppsala, Malmö och Örebro. Målgruppen är unga umebor och främst studenter eftersom tidningen drivs som en non-profit tidning och därmed blir ett billigt alternativ för en fattig student som vill ha en lokal tidning.

 
Tidningens styrning ligger i huvudsak hos ETC men delvis också på en lokal ideell förening som bildas. Vill du vara med och starta, förbättra och påverka tidningens innehål så kan du välja att aktivera dig som medlem.
 
Arbetet med att rekrytera prenumeranter har nyligen startat. Om du är nyfiken på detta kan du gå in på hemsidan rodgrondagstidning.se och anmäla ditt intresse.
 
Min uppfattning är att det behövs ett rödgrönt alternativ som lägger det journalistiska fokuset i nyhetsbevakningen på att spegla arbetarerörelsens vardag. Det finns en snuttifiering och en sensationsoptimering i journalistiken idag som speglar konflikter och motsättningar och möjligen gynnar lösnummersförsäljningen. Däremot saknas journalistik som bejakar läsarnas intellekt och vetgirighet genom att gå på djupet och även belysa bakgrunderna till nyheten. Väldigt sällan kan vi läsa grävande, analyserande och mera ansträngande journalistik.
 
Jag hoppas och tror att det är fler än jag som ser fram emot ett komplement till VK och VF. Sprid gärna detta bland rödgröna presumtiva prenumeranter av ETC Umeå.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.