Åsa Ögren

Attefall är en fuskbyggare

Häromdagen blev bostadsminister Stefan Attefall uppvaktad av nätverket jagvillhabostad.nu. Dom har genom ett mycket seriöst arbete samlat in namnunderskrifter för att få bostadsministern att vidta en rad åtgärder som leder fram till att det byggs fler bostäder. Detta bemöter Attefall med rent trams.

Sedan den borgerliga alliansen tillträdde 2006 har man gjort allt man kan för att rasera den lilla gnutta bostadspolitik som fanns. Utgångspunkten i borgerlig bostadspolitik är att alla ska äga sin bostad men detta gäller inte ungdomar för dom ska minsann bo hemma hos föräldrarna eller inneboende hos någon gammal dam. Detta ska man uppmuntra genom skatteavdrag, som vanligt. Det tidigare investeringsstödet för små lägenheter det tog man bort. Man har också med varje tillbuds stående medel lyckats omvandla bra hyresrätter till bostadsrätter och nu försöka få oss att tro att man vill stödja den ovärderliga upplåtelseformen. Att föreslå sämre otillgängliga lägenheter toppar man nu med att sämre bemedlade ska kunna välja bort kök och välja billigare tapeter. Som om det skulle hjälpa?!?
 
Antingen vill inte Attefall förändra politiken eller så har han ännu inte satt sig in i vilka strukturer och aktiviteter som driver på kostnaderna i bostadssektorn. Jag skulle vilja rekommendera Attefall att läsa ett par av statens egna utredningar. Den ena presenterades av Boverkets Byggkostnadsforum 2002 och heter Skärpning Gubbar. Uppföljaren kom 2009 och heter Sega Gubbar. Den visar att inget egentligen hänt under den sjuårsperioden för att sänka byggkostnaderna fast det lämnades en rad förslag i den första utredningen. Även konkurrensverket har analyserat byggkostnaderna och gett ut en rad rapporter som visar på brister i konkurrensen mellan leverantörer och i upphandlingsförfaranden.
 
När byggkostnaderna ökar med många procent utöver annan kostnadsutveckling i samhället. När system för effektiviseringar såsom Lean sköljer över övriga branscher. Och när teknikutveckling ger lägre priser ut mot kund i flera andra branscher. Då kan man helt enkelt inte avstå från att ställa krav på branschen och istället överlåta ansvaret att lösa bostadspolitiken på den enskilde hyresgästen.
 
Min uppfattning är att Attefalls trevare leder till dåliga bostäder och större segregation på bostadsmarknaden vilket i sin tur leder till ohållbara boendemiljöer och sociala problem. Fuskbygge helt enkelt.
 
Jag anser att det finns så pass många utredningar och viktiga reformer att hugga tag i och profilera sig i som bostadsminister att han har verkligen chansen att göra något bra och efterlängtat. Vi behöver en bostadsminister.
 
Det finns ett par saker som vi är överens om . Byggbranschen behöver långsiktiga spelregler. Och hyresrätten måste ges samma finansiella möjligheter som övriga upplåtelseformer. Men snälla Attefall – kan vi också vara överens om att vi löser inte bostadsfrågan genom att försämra boendet för de som behöver samhällets stöd för att överhuvudtaget få en bostad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.