Åsa Ögren

Bilen behöver synas

Låg bränsleförbrukning har blivit ett starkt försäljningsargument för bilindustrin. Man vet att kunderna är kloka nog att inte dra på sig en bil som kostar mycket att köra. Nya modeller lovar lägre driftskostnader än tidigare årsmodeller och olika typer av hybrider blir alltmer vanliga. Den tekniska utvecklingen drivs av kundernas krav.

För oss konsumenter gäller det att också utvärdera om försäljningsargumenten håller. Säger reklamen att förbrukningen ska ligga på 0,4 så ska bilen också klara av detta, vilken en del tester visar att bilarna inte alltid klarar. Falsk marknadsföring som ska avslöjas.
 
Min uppfattning är ändå att hur miljömedvetna vi än blir så kommer vi att behöva köra bil ibland. Särskilt i de delar av landet som saknar möjligheterna till en fullt utbyggd tågtrafik. Spårbunden och kollektiv trafik kan nog aldrig ersätta bilens betydelse fullt ut. Därför måste vi fortsätta ställa krav och välja fordon med miljön i tankarna. Vårt körsätt spelar också in och ifall man väljer att cykla eller gå ett par dagar i veckan finns det pengar att spara.
 
Jag gjorde själv en uppföljning av samtliga kostnader relaterade till bilen under 2010 och det var ingen vacker läsning. Här finns det både miljö och pengar att spara för min del.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.