Åsa Ögren

Skittråkiga hundägare

Ledig helg. Vackert väder. En promenad med hunden i nollgradigt vinterväder. Självklart med fler än en bajspåse i fickan så att vi kan plocka upp efter oss. Tyvärr är det alltför många hundägare som inte alls gör så.

Alla hundägare vet att hunden bajsar. Alla hundägare vet att man inte får lämna bajset. Säkert vet man också att man bryter mot den lokala ordningsstadgan. Vad är det då som gör att vissa ändå tar sig friheten att lämna bajset på gång- och cykelvägarna? Och hur i hela världen tänker man som hundägare då man plockar upp skiten, knyter ihop påsen och sedan slänger den på marken???
 
Ur polisens synvinkel blir det hela fullständigt absurt. Polisen är de enda som har rätt att utfärda böter. Jag kan ju inte gärna kräva att polisen i efterhand ska spåra vems hund som lämnat bajset i snödrivan. Enklast vore om polisen tar förorenaren på bar gärning men då måste ju polisen bedriva spaning. Skulle då polisen se någon hundägare lämna skiten så vore det mest rimliga att polisen sa till slarvern på en gång att ta upp bajset. Därmed kommer ingen att lagföras för brottet. Skulle vara intressant att få veta om någon hundägare någonsin blivit bötfälld i Sverige.
 
Min uppfattning är att det är så respektlöst att skita i hundskiten. Tänk själv. Barnfamiljer som inte kan låta sina barn gå själva eller åka i en pulka av risk att ramla av i en förorenad snöhög. Arbetsmiljön för de som skottar snö och ska klippa gräset på sommaren. Kommunen försöker underlätta genom att tillhandahålla latriner för hundpåsar på strategiska platser. Alla älskar inte hundar men varför måste vissa hundägare göra livet surt för oss andra som också får ta del av kritiken. Och det retar mig att dom kommer undan med det.
 
Den som ertappas med att inte plocka upp efter sin hund i Madrid får böta motsvarande 17000 kronor. Där finns speciella vakter som är anställda för att se till att lagen efterlevs. Efter stora problem i Paris tillsattes två poliser med särskilt ansvar för att cyklande aktivt leta efter hundägare som lämnar hundskit i parker och på gator och torg. Där kostar en överträdelse 150 euro. I Berlin tillhandahåller staden gratis hundbajspåsar för att underlätta för hundägarna att göra sin plikt.
 
För att komma till rätta med problemet måste något hända. Antingen att kommunen ges rätt att uppdra till vaktbolag eller liknande att bötfälla. Eller att polisen hittar alternativa arbetssätt, fokusvecka, specialpatrull eller annat för att kunna fullfölja sitt uppdrag. Det optimala vore ifall allmänheten, du och jag, alla tog vårt eget ansvar och plockade upp alldelens självmant.
 
 
 
Ur Umeås lokala ordningsstadga:
”Föroreningar efter hundar ska plockas upp på badplatser, trottoarer, gång- och cykelvägar, i anlagda parker och på grönytor, det vill säga ytor där regelbunden gräsklippning sker.”
Brott mot den lokala ordningsstadgan kan leda till penningböter enligt 3 kap. 22 § ordningslagen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.