Åsa Ögren

Sexbrottslingar som företagare

Ibland blir jag bara så vansinnigt arg! När våra lagar och regler inte skyddar våra medborgare från galenskap. Galenskapen vilar i det här fallet på borgarnas argument om frihet för vem som helst att starta företag även inom ett så känsligt område som våra barns skolgång. Friskolereformen visar ytterligare negativa konsekvenser ju längre detta vanvett pågår.

År 2000 tilläts en återfallsförbrytare att starta ett företag med företagsidén att bedriva skolverksamhet. Efter att ha blivit dömd till tre års fängelse för samlag med en sjuårig flicka kom han på snilleblixten att tjäna pengar på skattebetalarnas bekostnad. När han för andra gången blev dömd för sexualbrott mot barn efter att ha våldtagit sin sambos barn fick han sex års fängelse. Detta begränsade hans möjligheter att sköta skolorna så han överlät dem helt enkelt till en vän och hans fru som tidigare blivit dömd för koppleri. Inte heller då ingrep Skolinspektionen.
 
Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn medger att dom inte kände till att dessa skolor drevs av kriminella. Dom har helt enkelt inte kollat! Kontrollen handlar istället om att säkerställa sig om att de ansvariga har ekonomiska förutsättningar att sköta företaget. Lagen saknar alltså stöd för att förhindra dömda sexualbrottslingar och återfallsförbrytare från att starta fristående skolor. Sanslöst!
 
Min uppfattning är att skolminister Jan Björklund omgående måste ge skolinspektionen uppdraget att ändra lagen. Helst ompröva hela friskolereformen, men det vore väl mycket att begära. Det minsta jag kräver är att Skolinspektionen åläggs att utöka kontrollen av vem/vilka som egentligen ansöker om att få starta en skola.
 
Edicon, som företaget heter, säger att brottsligheten inte påverkar eleverna. Ungefär 200 elever, 200 familjer och Gud vet hur många lärare som har drabbats av denna ofrihet borde få komma till tals. Och det påverkar mig! 200 miljoner i skattepengar har under tio års tid gått till företaget. Över 10 miljoner i vinst har delats ut till företaget.
 
Men en skurk är en skurk så nu är han bakom lås och bom igen. Denna gång bokföringsbrott och skattebrott och då, då funkar systemet. Nu fick han näringsförbud. Men varför fick han inte näringsförbud att bedriva företag med barn involverade då han flera gånger blivit dömd för sexualbrott mot barn? Sanslöst!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.