Åsa Ögren

Dubbelmoral dödar

Jag har de senaste dagarna läst många artiklar och krönikor kring oroligheterna på Kairos gator. Den kamp för demokrati som det egyptiska folket utkämpar får mig att känna djup sympati. Samtidigt känner jag en skam för att det kan vara svensk ammunition som dödar folkrättskämparna och deras barn på Kairos gator.

De svenska riktlinjerna är tydliga. ”Krigsmaterial bör inte godkännas till stat där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer”. Trots detta har Sverige under en lång tid sålt vapen till både Egypten, Tunisien och Algeriet. Den moderate utrikesministern Carl Bildt har kallat Nordafrika en ”tryckkokare”. Han och regeringen har alltså kännedom om de inre oroligheterna. Detta har framförts av både Amnesty och UD. Ändå säger Carl Bildt att regeringen inte ingriper då tillstånd väl har givits av ISP. ISP är den svenska myndighet som ska se till att riktlinjerna efterlevs. Generaldirektören Andras Ekman Duse säger att ”Det går aldrig avläsa hur situationen kommer att utvecklas” och därför har han på eget bevåg beviljat undantag på undantag. Utan korrigering av regeringen lär det fortsätta.
 
Min uppfattning är att det är dubbelmoral att både säga sig stödja kampen för mänskliga fri- och rättigheter och samtidigt förse gerillagrupper, diktatorer och antidemokratiska regimer med krigsmaterial.
 
Sverige har själva klarat sig undan krig i över 200 år. Den allmänna värnplikten är avskaffad sedan 2009 men inget tyder på att den svenska krigsindustrin successivt anpassas till ett mera permanent tillstånd av fred. Tvärtom. Den svenska vapenexporten har mer än fyrdubblats de senaste åtta åren. En ökning på mer än 400 procent sedan 2001! Sverige är numera världens näst största vapenexportör om man slår ut det per medborgare. Är det ett led i den moderata jobbpolitiken eller är det handelsministerns ambition om att öka miljöteknikexporten från Sverige? Vackra ord i offentlighetens ljus men skamligt innehåll i exportstatistiken.
 
Fredrik Reinfeldt tror att den svenska vapenexporten består av sensorer för minröjning så han är verkligen på läktarn. Han tycker vapenexporten är så viktig att han avsatte 38 miljoner kronor av våra skattepengar för att inrätta en exportrådsmyndighet just för vapenexport. Årligen. Samtidigt har den borgerliga regeringen beslutat sig för att minska biståndet med fyra och en halv miljard!
 
Inget tyder alltså på att den moderata regeringen kommer att skärpa riktlinjerna för vapenexport eller ens hävda de regler som redan finns. Om inte vi diskuterar detta öppet och protesterar så kommer dessa rutinmässiga undantag att med den svenska regeringens goda minne fortsätta beväpna regimer som förtrycker människor. Svensk ammunition kommer att fortsätta döda frihetskämpande folk runt om i världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.