Åsa Ögren

Barn ska skyddas och inte exploateras

Det finns få saker som får mig att reagera med genuin ilska och hat. Förtryck och övergrepp på barn och unga får hela mitt inre att brusa upp och jag kan inte förstå hur någon eller något kan försvara vuxnas kränkande beteende mot barn som är i beroendeställning och helt utlämnad till vuxnas omdömen och ageranden.

EU-kommissionen har nu lagt fram ett förslag att de webbsidor som innehåller barnpornografi ska blockeras. Normala människor reagerar med att jubla över att någon i beslutande ställning äntligen gör något. Även om det självklart inte löser hela problematiken med barnporr så skulle det sända ut helt rätt signaler till alla äckel som konsumerar barnporr.
 
Bäst vore om man med internationellt samarbete kan identifiera de servrar och de brottslingar som sprider dyngan och ställa dom till svars men då måste det ju vara brottsligt. Sverige riksdag tog så sent som förra sommaren beslut om att det är förbjudet att titta på barnporr men däremot kan man inte heller i Sverige blockera internetsidor. Det kan man i t.ex. Danmark och Norge så varför inte i Sverige eller resten av EU?
 
Dom om min förvåning då jag hör att det finns politiker som inte alls tycker så. Centerpartiets Lena Ek har krånglat till frågan genom att blanda ihop det med yttrandefrihet. Den gröna gruppen i EU-parlamentet vill inte medverka till censur på internet.
 
Det är för mig helt ofattbart hur någon på något sätt kan sätta den frågan i relation till yttrandefriheten. Den brottslighet som kränker barnen, som fördärvar deras liv och som överhuvudtaget inte har något som helst med yttrandefrihet att göra – hur i hela fridens tider kan detta överhuvudtaget anses försvaras av yttrandefriheten?
 
Min uppfattning är att yttrandefrihet är en vacker och okränkbar del av demokratin men varken demokrati eller yttrandefrihet får användas som slagträn för ett brottsligt och inhumant beteende.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.