Åsa Ögren

Modernt ledarskap eller moderat ledarskap

Carl Bildt säger att onda socialister i riksdagen vill stänga ambassader då han egentligen har oordning i sitt departement. Utredaren Richard Murray spar inte direkt på krutet i sin utredning av utrikesdepartementet. För mycket folk, för låg utbildningsnivå och allt för ineffektiv intern dialog. Och ansvaret vilar på den moderate ministern Carl Bildt. 

När näringslivet genljuder av Lean-modellen, flexibilitet och effektivitet så klagar Carl Bildt på att de rödgröna vill att han sparar 300 miljoner kronor, kliver in i ledarrollen och tar ansvar. Han tycker själv att 750 personer måste göra vad 750 personer alltid har gjort och om inte budgeten ger det utrymmet så är det socialdemokraternas fel och detta tvingar UD att stänga ambassader.
 
Det intressanta uppstår förstås då Carl Bildt nu ska reflektera över innehållet i Murrays rapport. Kommer Carl Bildt att ta till sig materialet och avväga vilka konkreta förändringar som behöver göras eller kommer han att som vanligt gå sin egen väg? Jag har svårt att på fullt allvar se Carl Bildt gå in i en ledarroll för att ta ansvar för att organisera, effektivisera och entusiasmera personalen på utrikesdepartementet.
 
Det räcker liksom inte att Twittra och Blogga för att klara kritiken att ett helt departement saknar IT-kompetens, inte ens om han får alla 750 att Twittra samtidigt. Man klarar liksom inte kompetensutvecklingen genom att stänga ute akademisk kompetens och fortsätta bejaka aspirantrekryteringar för att utöka diplomatkåren. Det krävs betydligt mera.
 
Min uppfattning är att om man har en konservativ världsbild så tenderar man se bakåt istället för framåt. I bästa fall kör man framåt genom att kika i backspegeln. Eller vad Carl Bildt gjort sig känd för – den enda vägens politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.