Åsa Ögren

Skaffa dig en Farbror Joakim ifall du är entreprenör

Samhällsanalysen är klar. Näringsminister Maud Olofsson satte huvudet på spiken. Igen. 

I sin strävan att förvandla Sverige till ”entreprenörernas land” förklarar hon varför förmögenhetsskatten avskaffats.
 
– Sverige har för få rika farbröder och mostrar som kan hjälpa unga kreativa människor med pengar.
 
Smaka på den go vänner. Vem har rätt att förvänta sig utjämnande, rättvisa system för att garantera samtliga medborgare någon form av stöd av sin samlande regering då utgångspunkten för näringsministerns politik är att man bör skaffa sig en rik släkting.
 
Hon som fått regeringens uppdrag att vara lyhörd för näringslivets behov och stöd borde förstå att företagen behöver välutbildad personal, etableringsstöd och kanske även samhällets stöd med innovationskuvöser, lokaler och infrastruktur. Dessa kostnader kräver många släktingar som är stadd i kassa om var och en ska klara sina egna investeringar.
 
Om denna kvinna har något som helst inflytande på resten av den borgerliga politiken kan vi ju säga Adjöss till trygghetssystem, skatteutjämningssystem och samhälleliga stöd överhuvudtaget. Men en rännesans för Kalle Anka politik.
 

7 kommentarer

  1. Åsa Ögren

    Svar till Lisbet Olofsson (2011-02-19 12:04)
    Det önskar även jag… och säker också de 395 000 arbetslösa som inget hellre vill än få stöd och hjälp men jag tror inte att man löser ett samhällsproblem genom att önska sig en rik släkting. Åtminstone inte om man är minister med ansvar för alla medborgare. Det blir liksom svårt att skapa 395 000 rika släktingar.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Notera att näringsministern skrev ”rikas” pengar ska hjälpa ”kreativa människor”, inte företagen. Sådan hjälp bör även politiken ge i högre utsträckning, unga som gamla, samt även de som har idéer på hemmaplan. T ex kan politiska partier liksom nämnder i högre utsträckning låta oss kreativa och innovativa få presentera oss och våra idéer. Det kostar inte pengar, enbart politikernas tid. Om inte så görs, tar vi nog gärna emot någon farbrors/mosters stöd för att etablera våra affärssidéer. För att på så sätt nå in till köparna.

  3. Åsa Ögren

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-02-19 15:03)
    Ja, det är ju sällan företag har släktingar…ler…

    Tro mig – jag träffar människor hela dagarna. Människor med idéer, människor som är glada, människor som är arga och människor som är förväntningsfulla. Och jag älskar det. Men jag har inte uppfattat min roll i den representativa demokratin som den som köper eller säljer idéer.

  4. Urban Bengtson, idékonsult

    Vad jag vet, händer det att olika nämnder/utskott med politiker eller politiska partier tar emot företag som presenterar sina idéer. Och nog händer det att det sedan kan bli köpande. Vad jag skrev var att få politikernas tid att nå in till köparna som i det offentliga är de politiker som ytterst bestämmer över medlen från skattebetalarna.

    Beträffande politikernas roll i säljande av idéer, så uppfattade jag biblioteksinnovationen som Umeå kommun gjort, att politikerna vill sälja dessa idéer utanför Umeå. De kommunala bolagen med smarta lösningar och politiker i beslutsposition vill väl också ”sälja” bra idéer man har.

    Så den representativa demokratin har en viktig roll i att vara både köpare och säljare av idéer som kreativa människor får chans att presentera i de beslutsföra församlingarna. Sedan får man förklara hur det juridiskt och tekniskt går till för att det ska kunna bli affärer.

    ”Farbror” och ”moster” politiker med ofta mycket mer pengar än privata släktingar har ett mycket stort ansvar i att kreativa människor når in i beslutsrummen, särskilt som man ansvarar för andras pengar, inte sina egna, som J V Anka.

  5. Åsa Ögren

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-02-20 11:59)
    Det finns mycket MYCKET strikta bestämmelser om när, vad och hur den kommunala verksamheten köper och säljer. Det är jag säker på att även du vet. Förutom LOU och upphandlingspolicy så finns revisorer och andra som hela tiden kontrollerar att vi håller oss inom rättesnörena.

  6. Urban Bengtson, idékonsult

    Tyvärr verkar jag inte komma någon vart i att som idésäljare nå framgång att se behovet/värdet i att politiker, liksom ”rika farbröder/mostrar”, kan köpa idéer genom att låta sig informeras av kreativa människor, i era sammanträdesrum. Därför behövs rika ”släktingar” för nyskapande av och i samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.