Åsa Ögren

Björklöven behövs

3000 umebor såg kvällens viktiga hockeymatch mellan Björklöven och Asplöven. Det var en både innehållsrik och spännande match som Björklöven till slut lyckades vinna. Men om Björklöven har tänkt sig upp i Allsvenskan igen så måste man ju lyckas sätta alla de chanser som denna säsong studsat utanför eller i målvaktens mage.

Jag hoppas att publiken uppfattat den satsning som Björklöven gör på samverkan med ideella organisationer i Umeå och med SFI, svenska för invandrare. Verksamheten inom Bris, IOGT-NTO, Junis och andra hjälpande organisationer bjuds regelbundet på ishockeymatcher för att bereda marginaliserade människor en möjlighet att umgås, att uppleva gemenskap och spänning i vardagen. Ikväll hade Björklöven dessutom arrangerat en minior hejjaklack med vimplar och hejjaramsor och i periodpausen bjöds på muffins och ansiktsmålning för den som ville ha. Mycket mycket uppskattat.
 
Min uppfattning är att Björklöven lyckats väl i sitt uppdrag att jobba även med sitt sociala uppdrag. Det är så enkelt att skriva fina ord i ett styrdokument men få föreningar har på detta sätt konkret omsatt sitt sociala ansvar även i praktisk tillämpning. Hållbar idrott kräver kreativitet och nytänkande men även mod. Björklöven har många gånger visat detta.
 
Nu väntar playoff 2 helgen 5 – 6 mars och jag hoppas att umeborna, både stora och små, kommer och hejjar för nu behövs allt fokus på seger. Inget utrymme för slarv eller halvdan uppladdning för då är det slut för säsongen.
 
Umeå behöver ett ishockeylag i högsta serien men än är det långt dit.

4 kommentarer

  1. janne

    Fantastisk publiksiffra och klacken var kanon. Tyckte även Löwe var skön när småkidsen försökte dansa som han gjorde. Att Umeå får ett hockeylag i högsta serien tror jag inte är möjligt pga svaga sponsorer men en dröm vore att återvända till allsvenskan. Det blir tuffare än när vi senast gick upp högsta ligan kan jag lova!

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Det är bra att politiker engagerar sig i idrotten, på alla nivåer. I början på 70-talet lyssnade Umeåpolitiken på simsporten som efter agerande (jag var med i styrelsen för Umeå SS då) till politiker gav en S+borgerlig motion om att fler föreningar skulle få stöd för en föreningskonsulent.

    Nannabadplaceringen för fyra år sedan gick emot simningens önskan på Nolia som skulle ge samverkan andra idrotter där. Det var också emot badutredningens förslag. Men beslutet blev ju det det blev.

    Nu seglar fram bättre idrottsmöjligheter i utvecklat campus, senast med friidrottsarenan, senare med nya skidspår i Lill-Jansområdet och idéer från Umeå Centrum för Idrottsvetenskap. Detta inspirerade mig till VK-inlägget om Idrottsgalleria av världsklass där, med 50:an och äventyrsbadet.
    Se http://www.vk.se/Article.jsp?article=420672

    Kreativitet och nytänkande för simningen i hållbar idrott ger att IKSU/Campus är överlägset för bad/simning att utvecklas, medan det i centrum och i kommers ges varken hållbarhet eller utvecklingsmöjligheter.

    Varför går det att tänka om i så många andra idrotter i Umeå ifråga om placeringar medan det för bad och simning verkar ”hugget i sten” nu under fyra år utan att en badritning presenterats? Och utan att ett spadtag tagits. Då är det ju ingen fara att ändra det politiska badbeslutet när tider och omständigheter ändrats för Umeås idrottsutveckling. Hoppas modet för detta finns i politiken.

  3. Viktor

    Det var som sagt en väldigt bra och jämn match.
    Sen var det ju också väldigt roligt att Green devils höll igång stämmningen i hallen.
    Hoppas det fortsätter så här då kan det bli roligt senare när det är på liv och död.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.