Åsa Ögren

Rör inte mitt bolag

Tillsammans äger vi Vattenfall. Tillsammans äger vi Sveaskog. Vi äger också Telia, Posten och många fler bolag som vi tillsammans i Sverige har byggt upp under generationer av skattebetalare. Ett antal statliga företag som ger oss avkastning och som ger oss bestående värden att förvalta tillsammans. Värden som inte enbart ska mätas i pengar eftersom det också är verktyg som kan användas av politiken för att driva utveckling och balansera marknader.

Vi tillsammans har en centralbank, Riksbanken, som ansvarar för våra sedlar, våra mynt och vår penningpolitik. Dom har egentligen bara ett mål och det är att se till att inflationen är låg och stabil. Även om Riksbanken ska stå fri från politiken så skulle det kunna ingå i uppdraget att även balansera ekonomin utifrån medborgarnas boendeekonomi och arbetsmarknadsläget.
 
Vi har också ett bolåneinstitut, SBAB, som med ett aktivt ägande skulle kunna påverka även privata bankers sätt att bedöma risker så att goda affärer, bra bolån och hållbara byggprojekt gavs bättre villkor.
 
Den borgerliga regeringens ointresse att agera är förstås ideologiskt betingad. Man har inte visat något intresse för att använda ägarskapet för att bedriva politik. Tvärtom anser borgarna att klåfingriga politiker inte ska lägga sig i och att ifall man plockar bort politiska incitament och styrmedel så kommer marknaden att fixa allt.
 
Den borgerliga majoriteten i riksdagen beslutade i höstas om nya ägardirektiven till Vattenfall men dessa går ut på ett marknadsmässigt avkastningskrav och på en tunn förhoppning om en mera hållbar energiproduktion. Det nyligen antagna ägardirektivet till Sveaskog ger inget annat uppdrag än att regeringen förväntar sig en marknadsmässig avkastning.
 
Den planerade utförsäljningen av en rad statliga företag fick ett abrupt slut då det lades fram för riksdagen häromdagen. Med goda argument tror jag faktiskt att man hade kunna sälja t.ex. SAS men denna försäljningsräd handlade inte om goda argument eller om ekonomi utan om ideologi. Borgerlig ideologi. Man hade inte ens intresse av att med grundläggande företagsekonomiska kalkyler räkna fram att utförsäljningen skulle vara en ekonomisk förlustaffär. Sådana förslag förtjänar inte en majoritet i riksdagen för det har inte heller folkets stöd, det är jag övertygad om.  
 
Min uppfattning är tvärtom att dessa gemensamma egendomar och tillgångar ska stanna i vår gemensamma ägo. De ska också på ett kraftfullt sätt användas av politiken för att påverka en rad politikområden och marknader som skulle må bra av att politiken lade sig i.
 
 

3 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Har läst din blogg och blir riktigt glad över att det finns politiker med socialdemokratiska värderingar som är värda namnet- just socialdemokratiska värderingar. Moderaterna sänker ju skatterna för vissa och underminerar stadskassan. I stället vill dom sälja ut våra gemensamma företag för att få in pengar. Som att sälja bilen och åka taxi. Det går bra ett tag men sedan står man där utan pengar och bil. Jag hoppas att du blir vårt nästa kommunalråd här i Umeå.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Politiken ska visst lägga sig i vissa samhällsområden. T ex i att se till att privata företag inte får frispel i att skapa badhus/simhallar som i avtalet mellan Umeå kommun och de privata aktörerna där aktörerna ska visa på ”….kommersiella och ekonomiska utredningar som krävs för att fastställa projektets ekonomiska bärighet.”, men detta inte skett än.

    Politiken ska däremot inte bestämma vilket behov av dagistid barnfamiljer har för sina barn i barnomsorgen bara för att man fått ett nytt syskon. Nu begränsar Umeå kommun tiden till 15 tim/veckan för äldresyskonet medan t ex Stockholms kommun ger 30 tim.

    Två gånger har jag skickat medborgarförslag för att kommunfullmäktige ska ge familjer valfrihet i förskoletiderna. Men varje gång har fullmäktige skickat vidare till För- och grundskolenämnden, som i sin tur avslår och vill upprätthålla det politiska förmynderiet här.

    Snart kommer ett tredje medborgarförslag i frågan som handlar om att kommunen ska informera fullt ut om vad skollag,mm säger om föräldrars rätt till inflytande över dagistiderna. Här får gärna ni politiker i kommunfullmäktige lägga sig i och bestämma att den informationen ska finnas på Umeå kommuns hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.