Åsa Ögren

Kärnkraft är inget alternativ

Den 28 mars har det gått 33 år sedan katastrofen i Harrisburg. Kärnkraftshaveriet i Tjernobyl inträffade för snart 26 år sedan. Saneringsarbetet efter haveriet i Fukushima har bara börjat. Låt oss hoppas att det inte händer igen… men vem törs göra den utfästelsen?

Jag är kärnkraftsmotståndare för att kärnkraften inte är hållbar. Dels är uran en ändlig resurs och har därför ingen långsiktig framtid. Dels innebär uranbrytning stora ingrepp, nästan övergrepp, på naturen. Dels lämnar verksamheten restprodukter som ingen levande människa kan ta ansvar för. Vi lämnar en miljöskuld till kommande generationer som är helt orimlig och som gör att kärnkraft på inget sätt kan kallas hållbart.

I en krönika i DN för ett år sedan beskriver Göran Rosenberg så väl vad jag också känner. Frågan om kärnkraft är ett moraliskt val. Det blir följaktligen också en moralisk fråga vilka energislag som vi politiskt ska uppmuntra. Det handlar om trovärdigheten kring hela begreppet hållbarhet.

Kärnkraftsfrågan är alltså inte enbart en fråga om vår energiförsörjning. Mitt kärnkraftsmotstånd ska inte ställas mot industrijobb eller elpriser. Inga jämförelser med andra länders förhoppningar om en säker kärnkraft känns heller relevanta.

Mer relevant blir det att på allvar få ner energiförbrukningen, eller energislöseriet är ett bättre ordval. Att ge politiskt samhällsstöd till energioptimering och hållbar småskalig energiproduktion ger en bättre långsiktigare hållbarare avkastning än en fortsatt vettlös diskussion om kärnkraft.

Vem kan lova att inget av jordens 441 kärnkraftverk drabbas av haveri? Naturkatastrofer och den mänskliga faktorn har havererat kärnkraftverk tidigare och det finns absolut inget som tyder på att det är sista gången.

Kärnkraft är inget alternativ.

 

7 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Men hej Åsa:) Jättelänge sen sist! Du gör det ju lätt för dig:) Du skriver att ”kärnkraft är inget alternativ”. Det svåra i denna fråga är väl att säga VAD som är ”alternativ”. Har du nån idé där?:)

  2. Åsa Ögren

    Hej Carl-Axel,
    Jag anser att det är de som håller fast vid kärnkraften som gör det lätt för sig. Det är väl ingen konst att förstöra naturen.

    Mina alternativ finns dels i att spara energi. Ett fastighetsbolag i Stockholm som heter Humlegården har berättat om hur dom snabbt och enkelt sparade 26% av sin energiåtgång genom en mera aktiv fastighetsförvaltning. Det finns industrier som halverat sin elförbrukning bara genom ökad kunskap och aktivt sparande av el. GE Helthcare i Umeå har tex visualiserat besparingarna för sina anställda och gjort det till en del av företagspolicyn att spara el.

    Det andra är att den småskaliga elproduktionen ges möjlighet att leverera överskott till det allmänna nätet och få en nettodebitering av sin elanvändning. Då skulle solceller och småskaliga vindkraftverk kunna löna sig för den enskilde.

    Det tredje är att satsa på forskning av oändliga resurser. Sol, vind och vatten är inte bara en Ted Gärdestad låt utan även grunden till att jorden och människorna lever. Där är det ofarligt att ta ut energi. Där finns den långsiktiga hållbarheten.

    Österrike är det bästa exemplet jag har besökt. Där ger stat, region och kommun stöd för hållbara lösningar. Det ges aldrig bygglov för något som inte håller passivhusstandard. Skattesystemet är anpassat utifrån att det ska löna sig att bidra med hållbara lösningar.

    Men detta är ju resultatet av en politisk vilja. Vill man inte hållbara lösningar så blir det inga hållbara lösningar. Jag vet att det finns en del lösningar redan nu men jag är övertygad om att vi genom att tydligt ta avstånd från kärnkraften så lockas fler hållbara lösningar fram. Satsar vi istället på kärnkraften så finns ju ingen drivkraft i den hållbara utvecklingen.

  3. Wasa

    Kärnkraften ska bort, av skäl som borde vara uppenbara för alla utan skygglappar vid det här laget, men jag undrar lite över din rubrik Åsa.. alternativ för eller till vad?

    Hållbar utveckling skriver du lite längre ner, utveckling av vad?

    Utveckla gärna utveckla, om uttrycket tillåts..

  4. Åsa Ögren

    Svar till Wasa (2012-03-20 01:07)
    Jag inser att en det behövs en energiöverenskommelse över partigränserna för att de stora investeringar som behövs för att trygga energiförsörjningen ska komma till stånd. Jag delar Löfvens uppfattning om att det då måste röra sig om många olika energislag men ville med min rubrik tydliggöra att jag anser att kärnkraften är inte ett alternativ.

    Hållbar utveckling är ett slitet och luddigt begrepp som används väldigt vårdslöst. Men det är ändå viktigt. Jag menar att det finns tillväxt som är hållbar men då måste man samtidigt ta ställning mot den tillväxt som inte är hållbar. Produktion, konsumtion och upplevelser som inte tär på ändliga resurser är områden där vi kan bejaka tillväxt och se hållbar utveckling.

  5. Åsa Ögren

    Svar till Sven. (2012-03-20 03:49)
    Hej Sven,
    och tack för tipset. Det visar bara att uppfinningsrikedomen är oändlig. Jag tror inte för ett ögonblick att den mänskliga fantasin stannar vid fussionskraft eller förbränningsmotorer. Tvärtom. Ditt exempel visar bara på de motkrafter som finns för nytänkande och implementering av hållbara ideer. En annan för mig helt obegriplig motkraft finns i regeringens motvilja att koppla ROT-avdraget till energibesparingar eller att införa finansiellt försvarbara villkor för nettodebitering i elnätet. Men det kommer… det är bara en politisk vilja som saknas.

  6. Micke

    Energieffektivisering är mycket bra. Men att larma om kärnkraften är onödigt. Sett till hela livscykeln är det den CO2 snålaste energikällan vi har idag (medräknat brytning och slutförvar) Dvs CO2 snålare än vattenkraft! Källa: Vattenfalls LCA http://corporate.vattenfall.se/sv/file/Livscykelanalys_-_Vattenfalls_elproduktion_i_Norden_11336961.pdf

    Och varför räkna upp några kärnkraftsolyckor där de flesta av dessa förorsakat noll dödsfall (Harrisburg och Fukushima, dvs dagens tragiska olycka i Luleå ger redan 2-0 för stenkolstjära vs strålning vid dessa verk) och Tjernobyl ett relativt litet antal (och detta sgs enbart pga totalitärt styre). Tvärtom så räddar kärnkraft liv, varje år. Källor: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es3051197?source=cen (artikeln endast för prenumeranter eller universitetsfolk, summering här: http://cen.acs.org/articles/91/web/2013/04/Nuclear-Power-Prevents-Deaths-Causes.html.

    Denna artikel summerar det mer åskådligt:http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/

    Och seriöst Åsa, ändlig ”resurs” vad annat hade du för planer med uranet (eller torium, som kan användas i smartare reaktorer än vi har idag)? På basen av den kunskap som forskningen ovan visar så väljer du flera dödsfall men utpyttsade som ”snälla dödsfall”. För det värsta man kan dö av är tydligen strålning? Är det nåt du ska kämpa emot så är det fossila bränslen, det förväntar jag mig av en miljö- och hälsomedveten politiker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.