Åsa Ögren

Vad är en ung människas framtid värd i Björklunds ögon?

Den liberale Jan Björklunds förslag att unga människor ska jobba till 75% av lönen är antingen ett panikslag i luften utan syfte att genomföras eller så är det faktiskt vad han, folkpartiet och regeringen överväger.  Tyvärr är det troligen det senare…

Det finns flera skäl att kritisera förslaget. Det första och värsta är att lönesättningen är en fråga som ska avgöras av arbetsmarknadens parter. Det är arbetsgivaren som i förhandling med arbetstagarorganisationen avgör vilken betalning som ska utgå för arbetet. Inte politiken.

Det andra som blir fel är att dessa unga människor ska betala för bostäder som kostar 100% och de ska betala för mat som kostar 100%. Det finns ingen möjlighet för Björklund att utfärda rabatterade hyror på det redan svindyra boendet. Om inte planen är att införa matkuponger till de som skulle omfattas av dessa underbetalda anställningsavtal så är det tveksamt att lönen räcker, särskilt om man hunnit skaffa sig barn. Bidrag är troligen inte heller en lösning i Björklunds Fattigsverige.

Det tredje som blir fel är hur man skiljer ut fullbetalda jobb från ¾ betalda jobb. Det finns ju trots allt ungdomar som redan idag har ett jobb och får avtalsenlig lön. För det är väl inte meningen att arbetsgivarna ska kunna välja själva vilka man betalar den avtalsenliga lönen och vilka som ska dra Björklunds nitlott. Är det någon som tror att någon ung människa då får full lön med en sådan fringis till arbetsgivarna.

Det kan vara svårt att förstå hur Björklund tänker men om man lagt på minnet hur han ser på ungdomarna som sökt sig till gymnasiet för att få en utbildning som ska lägga grunden till yrkeslivet så klarnar bilden. Från den svenska gymnasieutbildningen som gav ungdomar behörighet till högre studier har han skurit bort grundläggande teoretiska ämnen från de som han anser inte behöver det. Han har redan kortat ner utbildningen till två år och uttryckt förslag på ettåriga yrkeslinjer utan teori. Inte undra på att han går omkring och klurat ut ett förslag där våra ungdomar inte heller ska ha betalt då dom jobbar. Jag blir faktiskt lite nyfiken på hur Björklund ser på framtiden… Nästa gång han kommer med förslag är det väl att ungdomarna egentligen inte alls behöver studera.

Det är inte bara jag som undrar vad som pågår. . Lärarförbundet som traditionellt sett brukar anses stå folkpariet nära, skriver genom sin ordförande Eva-Lis Sirén en debattartikel i SvD att även dom undrar vad karln håller på med. Björklunds agerande försvagar Sverige som kunskapsnation.

Björklund kallar sig liberal men om det ingår i liberal politik att kapa unga människors framtid innan dom än har börjat sitt vuxenliv så hoppas jag att väljarnas dom blir hård.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.