Åsa Ögren

Folkomrösta

En folkomröstning borde kittla igång mina demokratiska grundvärderingar och mina tankar om delaktighet och medborgarinflytande. Det är nu bara en dryg vecka kvar till folkomröstningsdagen och Nej, det kittlar inte. Jag har själv deltagit vid möten, jag har läst debattinlägg och valmaterial. Men inte ens jag, som ändå får anses vara politiskt initierad, förstår frågan eller varför vi medborgare ens tillfrågas om denna budgetfråga. Min uppfattning är att bakgrunden är en valfråga och borde ha avgjorts i allmänna val. Vilket politiskt parti har jag störst förtroende för? Det hade jag kunnat svara på.

Ja? Nej? Eller inte rösta alls? Självklart ska jag rösta. Nu blir det så att jag kommer att rösta på det faktum att majoriteten i landstinget på ett aktivt sätt försöker öka samverkan för att få pengarna att räcka bättre. Skattepengar får inte gå till spillo bara för att kommun och landsting inte kan samarbeta. Det är en fråga som vi diskuterar även här i Umeå. Däremot diskuterar vi inte ”vårdplatser med läkarjourkedja” eller andra åtgärdspaket. Vad är det för folkomröstningsfråga?! Och en stationerad ambulans? Då skulle ju Umeå ha 40 ambulanser ifall det är rättvisa vi är ute efter.

Jag kan utan tvekan förstå den oro och frustration som medborgarna i inlandet uttrycker. De har på några år förlorat lokalkontor för post, arbetsförmedling och försäkringskassa. Befolkningsminskningen riskerar slå ut fler samhällsfunktioner men då blir samverkan än mera nödvändig.

Jag uppskattar att västerbottensnytt anordnade den webbsända debatten men de lyckades inte hålla den särskilt balanserad. Det kändes mera som en utfrågning av Peter Olofsson och Robert Winroth. Men positivt ändå att medborgarna fick ett klart besked av moderaten Niklas Sandström. I deras budget kommer det inte att finnas utrymme för kulturen eller för regional utveckling. En borgerlig valseger i landstinget skulle därmed äventyra inlandet på andra politikområden.

Eftersom jag aktivt deltar i Region Västerbottens arbete vet jag att en rad kommunala åtaganden som förutsätter samverkan. Vatten, avlopp, kollektivtrafiken, turismen, avfallshanteringen, skola/utbildning, regionplaneringen med bla transportplan och även en hel del kommunal översiktsplanering. Moderaterna och Niklas Sandström blir nu svaret skyldig till medborgarna i inlandet – Hur ska dessa kommunala åtaganden och vitala samhällsfunktioner klaras utan stöd genom samverkan i Region Västerbotten?

Men det blir en valfråga. Nu ska jag gå och förtidsrösta!

 

5 kommentarer

  1. Leena Berg

    Jag skulle vilja ta med Er ledande socialdemokrater i länet på en rundresa runt i vårt län, vi kan ta min bil så slipper skattebetalarna stå för kostnaden.
    Vi skulle åka runt så ni fick se de oändliga avstånd som finns och de inte allt för väl underhållna vägarna. Kanske ni då skulle förstå bättre hur det känns att befinna sig längst från allt vad universitetssjukhus heter och den oro det skapar när man inte längre känner att man är värd små kaksmulor i form av en liten sjukstuga och ambulans.
    Att säga att man ”har full förståelse för den oro….” och sedan ändå förespråka ett NEJ till trygg akutsjukvård i hela länet är som en hårt slag i magen på oss som bor lite längre bort än 2,5 mil från Umeå stadskärna.
    På vår rundresa skulle Ni förutom den vackra naturen också se alla de härliga glesbygdsungar som springer runt här där vi bor och alla de barnfamiljer och företag som vill leva och verka i de mindre kommunerna. Den framtidstro de vill skapa och känna men som socialdemokraterna och miljöpartiet gör allt för att sabotera…
    Om ni skulle se dem, nu menar jag såklart SE på riktigt vill jag tro att även Ni skulle ändra uppfattning om hur vi skapar ett levande Västerbotten.
    Om ni skulle lyssna och nu menar jag såklart LYSSNA till en glesbygdsunges ekande skratt och hur härligt det bubblar kan jag inte på något sätt förstå hur ni fortfarande skulle säga NEJ till ett levande Västerbotten.
    Ni säger att ni säger JA till samverkan, men det jag hör är en övervältring av kostnader till de allra minsta kommunerna på områden som hör till landstingets ansvarsområde!
    En landstingsledamot från S ropade också till Doroteaupproret att de inte skulle gnälla för trygghet det var enligt henne tak över huvudet och mat på bordet.
    DEN synen på människor är det som förmedlas trots försök att linda in det med fina ord om samverkan!

  2. Åsa Ögren (inläggsförfattare)

    Hej Leena,
    Frågan handlar väl om Hur man skapar trygghet i hela länet. För jag kan inte tro att du på allvar menar att en Nej röst skulle innebära att man inte vill ha trygg akutsjukvård i hela länet? Det är väl snarare Vad som skapar tryggheten. Du tror att en blåljusförsedd bil är mer trygg än en utan. Du tror att det var bättre som det var förut än vad det någonsin kan vara om något förändras. Du tror att de sjukvårdsplatser som finns i Dorotea är bättre om landstinget äger dom än om kommunen äger dom. Jag tror att samverkan är bättre och jag tror att vi måste tänka nytt ifall pengarna och bemanningen ska räcka för de kommuner som avfolkas.

    Min fulla förståelse handlar inte om att jag kan dela era liv för jag har själv aldrig bott i inlandet. så det kan jag inte. Däremot kan jag förstå därför att jag regelbundet befinner mig i inlandet, därför att jag regelbundet har att hantera de problem som inlandets små kommuner har att hantera inom ramen för samarbetet i Region Västerbotten och jag har inga problem att se och förstå de rapporter och underlag till beslut som vi har att hantera.

    Att åka runt i länet låter förstås lockande och ja, både natur och glada barn berikar mitt liv, så gärna. Jag är dock säker på att både naturen och barnen är i absolut behov av att vi fortsätter att politiskt samverka. Inte för att det är ett fint ord utan på riktigt och i praktiken. Annars riskerar fler och fler verksamheter och medborgare att vända inlandet ryggen. Det skulle vara en utveckling som ingen av oss vill ha.

    Det jag mest av allt hoppas är att regeringen ska förstå att de skattesänkningar som man gör drabbar de allra svagaste, det drabbar välfärden som ju finansieras av skatterna som dom tar bort och det ställer landstingen runt om i landet inför beslut om nedskärningar och skattehöjningar. Ingen vill ha misskötta landsting med dålig ekonomi. Det är också vårt gemensamma.
    /Åsa

    • Leena Berg

      Det är precis det jag menar, en NEJ röst betyder att man inte anser att människor ska ha likvärdig vård i hela länet.
      Sätter man sig in i frågan lite mer än att lyssna på Peter Olofssons mantra om samverkan om två vårdplatser på ett äldreboende och en akutbil som närmast liknat en fars där man gång på gång tvingats byta ut den och människor blivit liggande i timmar i snödrivor i väntan på vård.
      Läkarförbundet sågar rapporten som socialdemokraterna viftar med som påstår att akutbilen håller måttet eftersom ni inte vill förstå att man tagit bort en hel länk i den viktiga akutsjukvården i och med borttagandet av ambulansen.
      Man förstår också att en sjukstuga i Västerbottens inland är något helt annat än två vårdplatser på ett äldreboende. En sjukstuga bestod av akutmottagning, 4 st akutvårdsplatser och vi var en del av läkarjourkedjan vilket kunde vara ett sätt att bli attraktivt för läkare med allt vad denna glesbygdsprofil innebär. Ett minisjukhus i vår närhet som borgade för trygghet trots våra vansinniga avstånd till Lycksele och Umeå.
      Nej Åsa, det är lätt att skylla på regeringen utan att reflektera att vårt landsting varit rött även under röda regeringar och hela tiden misslyckats med ekonomin.
      Här gäller det att prioritera och med all tydlighet har Peter Olofsson och Robert Winroth med anhängare visat att den lilla människan i Västerbottens inland hamnar allra längst ner på dagordningen.

  3. Åsa Ögren (inläggsförfattare)

    Jag tror nog inte att du på allvar menar att någon landstingspolitiker eller jag heller för den delen, skulle vilja varken små eller stora människor i Västerbottens inland något illa. Det kan ju inte vara med målsättningen att skapa otrygghet eller med ambitioner om att folk ska ligga i snödrivor som landstingspolitikerna väljer att prioritera på det sätt man nu gör.

    Det skulle vara intressant att höra med dig vilken prioritering du skulle vilja göra?

  4. Leena

    Jo jag är jätteallvarlig, det behöver du inte betvivla.
    Eftersom jag anser att det man nu håller på med när man nedrustar akutsjukvården i bland annat inlandet gör att vi istället kommer att se att helheten blir dyrare när inte folk kan få snabb hjälp vid behov.
    Om den magiska formeln var att folk skulle sluta bli sjuka för att man plockar bort ambulanser och akutsjukvård så skulle sossarnas politik vara helt rätt.
    För mig är det självklart att landstinget ska prioritera sjukvården givetvis och jag tycker att det finns flera ledande socialdemokraterna som borde göra hemläxan ordentligt!
    Tycker det är jättemärkligt att man för något som utgör någon promille av den totala budgeten hellre ser en folkomröstning för åtskilliga miljoner, faktiskt rent absurt när man läser den fina foldern där man lägger stor vikt på att skriva om medborgarinflytande och dialog. För Du ska veta vad befolkningen försökt föra samtal och påverka socialdemokraterna och miljöpartiet i denna fråga innan det gick så långt att man började med namninsamlingen…
    Ett JA på söndag betyder JA till att hela länet ska leva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.