Spelskandal som sväller

När det gäller fixade matcher i basketligan herrar så tycks härvan svälla. DN har kartlagt den misstänkta  spelskandalen och även andra tidningar kommer med nya uppgifter.

Dagens Nyheter skriver att det inte bara är två domare som fått lämna sina uppdrag inom svensk elitbasket, även en ledare stängdes av från sitt uppdrag inom basketförbundet. Mannen pekas ut som uthämtare av stora spelvinster på matcher som misstänks vara riggade.  Även anhöriga till mannen finns bland de misstänkta vinstuthämtarna. Mannen förnekar att han hämtat ut stora spelvinster.
– Absolut inte, säger han till DN.

Enligt uppgifter till Expressen har åtta domare, en spelare och en tränare varit inblandade i den misstänkta matchfixningen.
– Att omfattningen är större än bara en person har vi själva redan bekräftat och det förstärker allvaret i hela problemställningen, säger förbundsordföranden Hans von Uthmann till Expressen.

Polis och åklagare hos Riksenheten mot korruption bedriver nu en förundersökning i fallet.

Enligt NSD finns en match med LF Basket med i bland flera misstänkt fixade matcher under årets säsong.

Enligt uppgifter till NSD har Svenska Spel granskat vilka satsningar som gjorts på de aktuella matcherna – bland annat i en match med LF Basket inblandat – för att eventuellt kunna göra ytterligare en polisanmälan.

– De kan ju, tack vare sina internationella kontakter, se att det har spelats ganska mycket med ganska stora insatser. Men vi vet inget annat, vi har ingen grund för att påstå att något olagligt pågått, vi har absolut inte de detaljer vi har i de fall som vi polisanmält, säger von Uthmann till NSD.

NSD har även intervjuat LF Baskets klubbdirektör Lars Mosesson.

– Vi har ingen aning om vilka matcher som det här gäller, vi är ju egentligen inte en del i det här. Vi lämnar över allt som gäller det här till förbundet, säger Mosesson, till NSD.

Strikt känslomässigt, då? Hur känns det att din sport drabbas av sånt här?

– Alla som håller på med elitidrott måste ju utgå från att allt är schysst. Annars får man inte tänka på annat, då blir man galen. Det är precis som med dopning, alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.