Omar Krayem bytte sport

VK har gjort ett stort porträtt på basketstjärnan Omar Krayem.

Här är ett litet klipp ur djupintervjun som är gjord av reportern Anders Wynne.

”När unge Omar kom tillbaka till USA efter uppväxt i mellanöstern, kom han till en annan värld. Han hade fel kläder, fel skor – och höll på med fel sport.

– Jag spelade fotboll de första två-tre åren när vi kom tillbaka till USA, men det var inte en riktigt cool sport. När jag kom till junior high school var jag den ende killen med en fotboll. Mina kompisar hade roligt åt mig. Alla spelade basket, så jag bytte sport, berättar Omar.

Omar anser att han har haft stor nytta som basketspelare av att ha hållit på med fotboll.

– Du måste ha bra fotarbete för att bli en bra fotbollsspelare och det går att översätta direkt till hur jag spelar basket, hur jag gör sköna moves och tar mig runt folk även om jag inte är den snabbaste killen.

Omar kommer ihåg hur det var att bli vald sist när man skulle dela upp i två lag. Han har mött fördomar om att araber inte kan spela basket, men ganska snart bevisade han motsatsen. Omar fick ett eftertraktat stipendium till Eastern Washington University i Cheney för att studera kommunikation och public relations – och samtidigt spela collegebasket på högsta nivå.

Drömde du om att spela i den amerikanska proffsligan NBA?

– Det är varje mans dröm, men jag blev realist på college. Vi hade en blivande NBA-spelare i mitt lag, Rodney Stuckey. Han spelar i NBA nu och han är bra. När jag såg honom spela, förstod jag inte har kapaciteten för NBA.

I stället siktade han in sig på att bli professionell basketspelare i Europa. Det har han varit i fem år nu och karriären har haft sina toppar och dalar.

– I början var det inga problem. Allting var spännande, jag ville resa, jag ville se världen och spela basket på en hög nivå. Jag är en ambitiös kille. Det svåra var när det kom motgångar och jag fick hantera dem själv, men nu, vid 28 års ålder, har jag blivit mer mogen som människa.”

Hela Porträttet (Plus) finns här

Bilden på Omar Krayem här ovan är tagen av Per Landfors/VK

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.