Frågan om TV-avtal

Svensk basket är i den prekära situationen att sporten saknar ett TV-avtal.

Den nyss avslutade säsongen kom SVT in i bild ”fem i tolv” med sändning i sin Play-kanal av de avgörande SM-finalerna herr och dam. Före det var det enskilda klubbar och lokaltidningar som i viss mån webbsände en del matcher. En del gratis och en del via pay-per-view.

Svenska Basketbollförbundet får klä skott för en hel del kritik när det gäller TV-frågorna.

– Man frågar sig om förbundet har någon strategi, ska man vänta tills produkten är så het att man kan ta rejält betalt eller ska man försöka bredda sporten? Det vore kanske i nuläget bättre om klubbarna kunde få långsiktiga avtal för webbsändningar via ligaföreningen, säger exempelvis Umeå BSKT-ordföranden Michael Jalmby.

Bloggen hämtar svar från förbundets ordförande Hans von Uthmann.

Hur är det med frågan om TV-avtal?

– Att vi kunde visa finalerna i SVT Play var mycket bra och sändningarna hade bra tittarsiffror för att vara på Play. SVT var också nöjda.

– Vi jobbar vidare med frågan och försöker hitta en formel där vi kan få med riks-TV, alltså SVT eller TV4, för att ge sporten mer uppmärksamhet, samtidigt som klubbarna försöker hitta vägar till bättre webb-sändningar. Det gäller att hitta en balans, säger Hans von Uthmann.

– Jag tycker vi har en bra dialog med klubbarna kring webbsändningar, men det är klart att det med många ligaklubbar finns olika viljor.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.