Nya regler: ”Umeå ligger bra till”

Klubbarna i herrligaföreningen förordar en begränsning av antalet icke-svenska-spelare i framtiden. Nya budet är max fyra utländska spelare. Och att det ska börja gälla från och med säsongen 2016/2017.

Alltså inga ändringar redan till kommande säsong.

Herrligaföreningen ska diskutera vidare vid ett möte på Arlanda den 29 maj.

Kring ”remissförslaget” till förändring säger Umeå BSKT:s ordförande Michael Jalmby så här:

– I Umeå ligger vi bra till med många egna spelare.

Formellt är det förstås Svenska Basketbollförbundet som ska ta beslut i tävlingsfrågor.

– Det pågår en diskussion i basket-Sverige och i grunden är vi nog rätt överens om att det vore positivt att få in fler svenska spelare i ligorna. Formellt kan en regeländring tidigast ske från 2016/2017, men innan ett beslut kan tas måste vi också ta hänsyn till den EU-lagstiftning som finns om fri rörlighet på arbetsmarknaden, säger Svenska basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann.

En del i att försöka klara EU-rätten handlar om hur en regel formuleras.

Fotbollen har exempelvis använt en formulering om att ett angivet antal spelare i match ska ha spelat ett visst antal år som ungdomsspelare i det aktuella landet.

I paragraf 27 i Svenska Fotbollförbundets tävlingsregler står det så här:

”Hemmafostrade spelare. Vid match i förbundsserierna ska minst hälften av antalet spelare som antecknas på spelarförteckningen vara hemmafostrade. Antecknas ett ojämnt antal spelare på spelarförteckningen ska andelen hemmafostrade spelare vara i majoritet. Om antalet hemmafostrade spelare varit för få ska föreningen anses ha deltagit i matchen med obehörig/obehöriga spelare.”.

Förklaringen på vad som ärt en hemmafostrad spelare definieras så här av SvFF.

Hemmafostrad spelare: Spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 15 år t.o.m. det kalenderår spelaren fyllde 21 år. En spelare som är under 18 år ska ha varit registrerad i en svensk förening senast från den 31 december det kalenderår spelaren fyllde 15 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.