Inga hemligheter kvar

Okej gott folk. Vi är framme vid de avgörande timmarna.

SM-guldet ska delas ut. Antingen vid 21-tiden i kväll i Umeå. Eller om sisådär 33 timmar i Luleå.

x x x x x x x x x

Närmast är det Udominate Basket v.s. Luleå Basket. rond 4. Kl 19 i afton onsdag i Umeå Energi Arena. Regerande mästarna har 2-1 i matcher. Utmanaren har hemmaplan.

Bilden: Dags för ny match mellan Udominate med Salome Kabengano och Luleå med Julie Vanloo. Foto: Peter Hegethorn.

Kittlande fundering 1: Kommer Luleås Julie Vanloo att som senast i Umeå prata mer med publiken än att lyssna på sin coachs taktiska order? Kommer Jens Tillman (guldhamster både som spelare och tränare) att nöja sig med att vinna sitt tionde SM-guld på bortaplan – när det är en mycket större utmaning med en femte avgörande inför fullpackad arena i Luleå redan på torsdag?

Kittlande fundering 2: Kommer Udominates spelare att ännu en gång resa sig från de döda? De var utslagna och uträknade med underläge 1-2 i matcher och underläge med fem minuter kvar i match 4 redan i semifinalen mot Uppsala. Nu är det det 1-2 i matcher. Igen. Guldmedaljerna är transporterade till Umeå för utdelning… i princip all media har laddat för Guld-extra och tredje raka titeln för Luleå. SVT, Sveriges Radio, TV4, kvällstidningarna och horder av utsända från NK och NSD…

x x x x x x x x x x

Om någon undrar 1: Bloggen och kollegor från sportredaktionen och fotoavdelningen i Umeå har bokat hyrbil, hotellrum och skickat mejl om ackreditering till final 5:5 i Luleå.

Kommentar på det? ”Behåll bokningarna”, säger Udominates Ilaria Zanoni.

x x x x x x x x x x

Om någon undrar 2: Varför innehåller finalschemat för basketdamerna en avslutning med back-to-back-möten onsdag-torsdag?

Svar på det: Mästarlaget Luleå har inte tillgång till sin egen hall fredag-lördag-söndag. Vilket förstås är märkligt då alla visste att Luleå skulle gå till en ny SM-final.  En ungdomsturnering är inbokad sedan länge denna helg. (förra året var det en frikyrka som hade hyrt baskettemplet i Luleå motsvarande vecka, därför blev det back-to-back i finalen även i fjol). Bloggen tycker att Luleå redan nu på fredag ska boka sin hall för våren 2017. Kommunen är väl ändå största sponsorn i praktiken? Man kan även tycka att det borde gå att göra en paus i ”Barents Basketball Games” för att kunna spela en SM-final i Luleå Energi Arena. Det vore väl bara häftigt för de ungdomslagen att få uppleva.

x x x x x x x x x x

Om någon undrar 3: Varför har svensk basket ett slutspelsschema som innebär att både herrfinalen och damfinalen faktiskt kan avgörs samtidigt. Torsdag 28 april är det schemalagt för damernas final 5 och för herrarnas final 4 (Södertälje leder med 3-0 mot Norrköping). Svenska Basketbollförbundet försöker jobba för mer uppmärksamhet i media och att få sändningar (jo, på webben sänder svtplay.se i alla fall de avslutande finalmatcherna.

Bloggen har inget svar på denna punkt. Men tycker att förbundet borde kunna ta beslut (tillsammans med klubbarna) om ett finalschema så det inte ens teoretiskt ska kunna krocka! Det är väl bara att spika ett schema med skilda finaldagar, och slippa hamna i en sits där vissa kommer att sitta och hålla tummarna för att Luleå ska vinna i kväll så det inte ska kunna bli dubbla guldkalas torsdag kväll…

Uppdatering: Udominate Baskets Oscar Stenberg meddelar att krockarna med herrfinal och damfinal samma datum beror på att damklubbarna bytt speldagar (Udominate i fredags och Luleå nu på torsdag). Ska alltså inte vara förbundets fel.  MEN – nog är det väl ändå förbundet som måste godkänna ändring av speldatum….
Nåväl. Nu ser det ut så här och det är bara att gilla läget. Men ingen repris nästa år, tack.

x x x x x x x x x x

Vad avgör då kvällens final 4 i Umeå?

Svaret är ganska enkelt: Det finns finns inga hemligheter kvar. Inga stora taktiska överraskningar. Bara små justeringar i respektive lags spel. Nu handlar det enbart om spelares förmåga att förtränga ömmande muskler/leder och samtidigt få hjärnan att klara av att sortera bra och mindre bra beslut. Det handlar självklart om samspel i en lagidrott, men också om idrottens innersta väsen hos individen. Vem ser sig själv i rollen som den som kan hantera maximal press och leverera. Nu gäller det att göra en Björn Ferry på sista stående skjutningen i OS-finalen.

En kommentar

  1. Pingback: Ikväll vänder det! | PEDER WESTERBERG LIBERALERNA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.