Upp till bevis

I säsongens första toppmöte mellan Umeå och Luleå är det upp till bevis för Udominate Basket efter två lätta uppmjukande matcher mot Eos och Uppsala.

– Nu är det bortaplan och vi måste ta smarta beslut, säger coach Tamara Ruzic.

Att åka till Luleå Energi Arena är alltid en tuff utmaning.

– Luleå har hemmaplansfördel och jag tror säkert det blir fullt på läktarna.

Hur ska ni vinna matchen?

– Försvaret är nyckeln. För oss gäller det att komma ut starkt och ta hand om affärerna redan från start. I anfall handlar det om att ta smarta beslut och välja rätt alternativ.

En viktig pjäs för Udominate är centern Zenta Melnika. Fråga bara Uppsalas Christy Bacon som allt som oftast mötte en vägg nära korgen. Uppsala-stjärnan fick till slut ihop 16 poäng mot Udominate, men från golvet fick hon bara i 5 av 21 skottförsök (!), oftast tog det stopp mot just Melnika.

– Zenta visar att det inte är bara poäng som räknas. Hon spelar starkt försvarsspel, blockar skott och i anfall värderar hon lägena och öppnar mycket för andra, mot Uppsala hade hon exempelvis fem assists, säger Tamara Ruzic.

Matchguide
damligan/basket
Luleå–Udominate
Plats: Luleå Energi Arena.
Tid: Kl. 19.00 torsdag.

Tränarsnack
– I båda de inledande ligamatcherna har vi använt alla tolv spelarna. Mot Luleå blir det kortare rotation, det kan bli sju–åtta spelare som får mer speltid allt beroende på hur matchen utvecklas, säger Udominates Tamara Ruzic.

– Säsongens första match är alltid speciell och i år blir det extra speciellt då flera av oss i laget är nya. Jag som huvudcoach och Johanna Riihiaho som assisterande coach och vi har flera nya spelare i truppen, säger Luleås coach David Visscher till klubbens hemsida och fortsätter:

–  Vi har tränat på bra i nästan fyra veckors tid, men det är klart, det blir alltid lite speciellt med match. Det blir kul att komma igång imorgon och se vart vi står. Vi får ju direkt det kanske tuffaste motståndet som finns just nu i ligan av Udominate så det blir en värdematch direkt att möta dem. Vi har några skador i laget. Allis Nyström kommer inte att spela och Rebecka Garderyd kommer inte heller att spela. Vi ser alla fram emot matchen och vet att det kommer att bli en tuff match, men vi är redo.

No­te­ra att …
… Udominate Basket har tillgång till alla spelare i truppen förutom sparkapitalet i trion Hollie Mershon, Agnes Nordström och Josefin Vesterberg.
… Luleå Basket saknar Allis Nyström. I övrigt lär alla de bärande namnen spela.
… I de två första ligamatcherna har 17-åriga Emilia Stocklassa spelat mest i Umeå, snudd på 25 minuter per match.
… Martina Stålvant var MVP i SM-finalen i våras. Nu har hon bytt Luleå mot Umeå och fortsätter att skjuta bra. På två ligamatcher mot Eos och Uppsala 10 av 16 på trepoängare (62,5%).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.