Mer om Ruzic tid i Umeå

Tamara Ruzic fick lämna Udominate Basket efter att sprickan mellan henne och spelarna blivit avgrundsdjup. Något undertecknad tidigt berättade om i en krönika. Spelare skulle vägra att spela/åka hem om Ruzic skulle bli kvar som coach. I det läget valde klubben att entlediga Tamara Ruzic.

Klubben och coachen kom före jul överens om ett avtal med villkoren i ”skilsmässan”. Hur det löstes med ersättning och sådant är sekretessbelagt och klubben ger inga kommentarer.

Tamara har av undertecknad redan före jul fått en rad frågor om vad som hände och hennes syn på det hela. Hon har lovat att återkomma med svar.

Hon har dock valt att först gå till Aftonbladets reporter Malin Wahlberg som i dag publicerat en artikel om hur spelare kände sig rädda och kränkta.

– Gruppdynamiken funkade inte alltid. Om man kollar hur spelare mådde… det var inte som att vi hade dåliga spel på planen, absolut inget sådant. Hon menade väl, men hon var inte rätt för den här gruppen, säger lagkaptenen Salome Kabengano till Sportbladet där även anonyma spelare uttalar sig. Ett exempel: ” Man kan vara hård och tuff, men inte elak. Man kan aldrig rättfärdiga att man får någon att gråta för att den personen känner sig kränkt.”

Tamara Ruzic själv delar inte alls bilden av att någon skulle vara rädd för henne. Till Aftonbladet säger hon:

– Jag har ställt höga krav och haft högt uppsatta målsättningar. Spelare på elitnivå, oavsett om det är män eller kvinnor, måste enligt min mening vara professionella nog att kunna hantera konstruktiv kritik utan att ta det som personliga påhopp. Spelarna måste också respektera coachens roll i laget för att respekten mellan dem ska vara ömsesidig.

Till Aftonbladet säger Ruzic att anledningen till avskedet var att hon och klubben hade olika syn på basketfilosofi, visioner och organisationskultur. Samt olika syn på rehabilitering och vilka medicinska behandlingar som skulel vara bäst för spelarna.

– När jag och klubben inte längre delade samma uppfattning fanns det inte förutsättningar att fortsätta. Jag kände då att jag behöver gå vidare till en klubb där jag kan dela min basketfilosofi, mina visioner och där man månar om spelarnas hälsa. Jag vet själv hur tufft det är om man verkligen vill nå långt.

Hela artikeln i Aftonbladet går att läsa här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.