Grattis mormor

Detta blir ett blogginlägg om ditten och datten, men först ett grattis till mormor. Inte min mormor och inte William Spetz mormor i himlen, utan Maria Vadeevas mormor.

Så här ligger det till: Den ryska basketstjärnan som just nu spelar U19-VM slog redan som tolvåring vad med sin brorsa om att hon skulle dunka i en match innan hon fyllt 18. Det har hon dock inte lyckats med och därmed skulle hon bli skyldig en ny bil till vadets vinnare. Men det hela har enligt Vadeeva själv i en intervju på fiba.com landat i en deal där i stället bror och syster bygger nytt hus år mormor*.
*(notering, i intervjun på engelska är det till ”grandmother” nya huset ska byggas, Bloggen valde mormor för en liten Umeå-koppling, men vet ärligt talat inte om det gäller mormor eller farmor, men oavsett har Maria Vadeeva råd. Hon vann bland annat Euroleague med Dynamo Kursk senaste säsongen och har en hyfsad månadspeng)

x x x x x

Ur askan efter ligalaget Sundsvall Dragons konkurs reste sig BBK Sundsvall som direkt vann division två. Nu ska det bli spel i basketettan (landets tredje högsta serie (efter ligan och superettan). Intressant nog för Sundsvall öppna serien med ett derby mot Jämtlands utvecklingslag.
Umeå har ännu inte något lag i ettan, vare sig för herrar eller damer.

x x x x x

Julie Vanloo tog 2016 SM-guld med Luleå trots en del psykningar från publiken i Umeå, hon drog sedan till Italien där hon gjorde en ny bra säsong. Efter fint spel i EM med Belgien så klättrar nu Vanloo vidare på karriärstegen och ny klubb kommande säsong blir Istanbul Universitesi i den tuffa turkiska ligan.

x x x x x

Svenska spelare med klass och attityd har blivit hårdvaluta i svenska ligan. Många yngre drar till college i USA och för de äldre lockar proffslivet utanför Sveriges gränser. Udominate och Luleå gör sitt bästa för att fylla på sina trupper med blågult material. Utan kontrakt finns faktiskt en bunt spelare från förra säsongens Umeå-uppställning. Bloggen skulle inte bli ett dugg förvånad om David Visscher lockar till sig någon av dessa.

x x x x x

Citatet:  ”Jag tycker att vi har vissa moment som är bra och vissa som får oss att framstå som orutinerade ungdomsspelare”.
Förbundskapten Vedran Bosnic om sitt herrlandslag som blandar och ger i träningsmatcherna och det ser inte direkt stabilt ut inför stundande VM-kval.

x x x x x

Vilket herrligalag har vunnit silly season? Svaret måste bli BC Luleå där klubbdirektör Lars Mosesson fått typ alla att förlänga sina kontrakt.  Samspelt gäng som även ska testa att kvala in till Basketball Champions League. Ska det inte kryddas på sista raden? Tål kassakistan en EU-spelare i augusti?
Sett till antal spelare under kontrakt så är det jämnt skägg. Borås har tio man, likaså Norrköping. Även Jämtland har tio gubbar, Nässjö kom precis upp i tio, Luleå har nio (plus ett par till mycket troliga förlängningar). En tung skillnad på namn är att alla Luleås konkurrenter bytt alla importspelare. När det gäller Södertälje har coachbytet försenat saker, fem man har skrivit på och Toni Bizaca funderar.
Sorgligt nog har ligan bara åtta lag. Skuldtyngda Uppsala och fattiga Umeå BSKT har hittills varsin spelare (en).

x x x x x

I damligan har Udominate lyckats samla på sig åtta nyförvärv, totalt nio spelare på rostern i dagsläget. Budgetmässigt mycket billigare trupp än förra året – bortsett då från ryska stjärnan Marina Bas som fått en öronmärkt specialpott pengar. Rutinerade importer, arbetsvilliga komplementspelare och ny coach blir intressant att se.
Luleå Basket har sju spelare för dagen, mer på ingång. Kärntruppen ser ut att kunna bli fyra nya importer plus Nyström och Barthold. Coach Visscher siktar inte på att vinna i september utan i april. Låter välbekant.
Alvik har bra kontinuitet plus Elin Ljunggren och Jurgita Kausaites lag rankas tveklöst som ligatrea. Dyker det upp två amerikanskor som håller sig skadefria kan det bli riktigt intressant.
Övriga? Nja, tunt i trupperna än så länge. Men kul är att Tayler Mingo återvänder till Telge och att Uppsala får tillbaka Heather Butler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.