Nära en jätteskalp

Umeå Udominate var ytterst nära att ta en jätteskalp i form av trean på Europarankingen, Nadezdha Orenburg, Ryssland.

I tredjeprismatchen i UMMC Cup hade Udominate matchens sista anfall.

Tiffany Brown försökte med blev stoppad, men bollen gick ut till Mante Kvederaviciute som med en sekund kvar på klockan fick i väg ett trepoängsförsök – som dock studsade ringkant ut.

– Jag fick bollen i mina händer och känslan var bra, säger Mante Kvederaviciute.

Rysarmatchen slutade med rysk seger.

Trots förlusten, känns det okej efter insatsen mot ett lag som inte är så dåligt…?

– Ha, ha. Inte dåligt alls. Men saken är den att vi spelar basketboll som är en sport för människor och inte robotar, så allt kan hända och alla kan vinna eller förlora, säger Mante Kvederaviciute.

Slutresultat: Umeå Udominate-Nadezdha Orenburg 57-58 (13-18, 17-16, 18-11, 9-13).

– Det går inte att klaga, att missa ett skott är ok. Hellre än seger hade jag sett att vi klarat att hålla oss till spelboken hela tiden och inte haft ett par rejäla svackor, säger coach Julian Martinez Alman.

Summeringen?

– Vi får komma ihåg att de ryska lagen i den här cupen inte haft kompletta lag, men även på vår sida fattades en del, om Frida Modig och Ana-Marija Begic kunnat vara med i Ryssland så hade vi haft en djupare rotation och alltid haft spelare på rätt poisitioner som vi tränat på. Jag måste säga att jag är ganska nöjd efter omständigheterna, säger Udominate-coachen.

x x x x x

Matchen innehöll all sorts dramatik,  Umeå började svagt och kom i underläge 0-12 i inledningen. Men kom igen och hade i tredje peridoden ledningen med några poängs marginal. Mera spänning kom då Udominates Marina Bas blev utfoulad (en snudd på hårresande hårt blåst offensiv foul) med två och en halv minut kvar och då hade tidigare Lisa Koop rönt samma öde med fem foul.

Det ryska topplaget har så här på försäsongen inte fullt manskap och spelade i UMMC Cup med stark rysk laguppställning, in i laget ska såvitt Bloggen förstått det rätt komma ett par amerikanskor. En bra import i dagens match spanska pointguarden Sandra Yguevaride (17 poäng). I laget finns även exempelvis centern Ksenia Tikhonenko (som Umeå tidigare stött på i EuroCup då hon spelade med Dynamo Moskva. Tikhonenko gjorde nu 16 poäng och tog 11 returer.

Umeås poäng: Marina Bas 16, Hollie Mershon 15, Gigi Mazionyte 9, Tiffany Brown 7, Mante Kvederavicute 6, Lisa Koop 4.
Flest returer: Gigi Mazionyte med 10.
Totalt vann Umeå returerna med 35-31.
Matchen var jämn i de flesta statistik-kolumner. Lite fördel i skotten på Nadezdha med 37% från golvet mot 34% för Umeå.

I denna match coachdes Udominate lite hårdare även om alla nio spelare fick minuter. Mest spelade Gigi Mazionyte med drygt 35 minuter och sedan fallande skala ned till Isabell Edholm med fem minuter.

Finalen i UMMC Cup vanns överraskande av ungerska UE Sopron som besegtrade UMMC med 68-60.

Bilden: Ryskt försvar mot Udominates nyförvärv, ryskan Marina Bas, som tidigare spelat i bland annat Nadezdha.
Foto: UMMC

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.