Seger för Umeå BSKT

Kvällens ligaspel med Nässjö v.s. Umeå BSKT. Förväntat tuff match runt slutspelsstrecket.
Gästande Umeå öppnade starkt med en suverän första halvlek och kopplade greppet med stor ledning inför fjärde perioden.
BSKT gjorde ingen vacker avslutning av matchen – men det viktiga är att laget lyckades kriga till sig en värdefull bortaseger.

Matchen slut: Nässjö-Umeå 78-85 (9-24, 19-27, 24-21, 26-13).
Nässjö: Angelo Griffis 23, Isaiah Johnson 17, Mantas Griskenas 12, Thomas Tshikaya 10, Dusan Sisic 8, David Czerapowicz 3, Karim Wazzi 3, Sango Niang 2.
Umeås poäng: Arik Smith 25, Egal Saleman 17, Eric Gilchrese 13, André Nilsson 8, Nick Schlizter 8, Nathan Dawit 5, Alex Varytimiadis 5, Albin Frank 3, Chris Singhateh 1.

Fjärde perioden: 26-13.
Nässjö börjar med sju raka poäng. Passivt Umeå missar flera avslut. Umeå måste ta timeout vid 59-72. Kvar av matchen hela 7:43. Umeå har inte gjort poäng i fjärde… på tre och en halv minut… Arik Smith får vilastund på bänken. Nässjö är heta nu. Det blir 61-72. Umeå uselt nu. Nytt dåligt skott. Noll poäng och över fyra minuter spelat, då får Smith komma in igen. Saleman får i en tvåa i total obalans i sista sekund på skottklocka. 61-74. Timeout Nässjö. tid kvar: 5:18.
5 min kvar: 63-74. Skottmiss av iskallt Umeå.
Angelo Griffis skjuter en trea. 4 min kvar: 66-74. Bara åtta poäng skiljer.
3:40 kvar: 66-76. Tvåa Gilchrese. Sedan dunk Nässjö.
3:15 kvar: 68-76. Det står alltså 16-4 i sista perioden.
2:45 kvar: trea Nässjö till 71-76. Smith får i en tvåa 71-78.
2 min kvar: 74-78 efter ny trea av Griffis.
I nästa anfall får Salerman i en trea. 74-81 med 1:47 kvar. Timeout Nässjö.
1:30 kvar: 76-81. Ska Umeå klara detta? Smith får två straffkast, sätter båda till 76-83.
1:10 kvar: Hela Umeå gestikulerar när domarna obegripligt ger ett inkast till hemmalaget. Under Umeås korg. Ny timeout Nässjö.
1:04 kvar: 78-83. Umeå svarar med tvåa. 78-85. Sedan Nässjö miss. Umeå håller bollen och ingen foular så klockan rinner iväg.
Matchen slut: 78-85. Umeå-seger.

Ställningen inför sista perioden: Nässjö-Umeå 52-72

Tredje perioden: 24-21.
Nässjös Mantas Griskenas sänker ett par treor i inledningen. Även Angelo Griffins får i ett långskott. 37-56 efter tre minuter och då finner Umeås coach Jesper Gustavsson för gott att ta en taktikpaus för att samla ihop laget – som nu måste hantera sin stora ledning på vettigt sätt. Nässjä är rejält aggressiiva efter paus och lite varning för stillastående spel av Umeå. Arik Smith är dock minst av allt stillastående, mycket bra både på poäng och assists. Mitt i tredje är ställningen 40-60. Sedan skjuter Nathan Dawit en vansinnigt lång trea – mitt i korgen. 40-63. Men hemmalaget knaprar sig närmare – Umeås försvar funkar inte alls lika bra som före paus. 50-65 med två och en halv kvar av Q3. Perioden avslutas med en trea av Arik Smith.

Gästande Umeå BSKT öppnar med en suverän första halvlek. Nio gubbar i poängprotokollet som toppas av Smith 11, Saleman 10 och Gilchrese 10. För hemmalaget Nässjö går det tungt i första halvan. Isiah Johnson 9 poäng den enda godkände.
Ställning i paus: Nässjö-Umeå 28-51

Andra perioden: 19-27.
Umeå får bra leverans även av bänkspelarna, Albin Frank sänker en trea till 9-27  i inledningen av Q2. Två och en halv minut in i andra så kommer trion Smith, Gilchrese och Saleman tillbaka in för Umeå. Efter tre minuter av andra så stjäl Umeå bollen och Gilchreses layup betyder 12-33. Timeout Nässjö.
Mitt i andra är ställningen 15-35. I senare delen av perioden kommer Chris Singhateh in för Umeå. Nässjö får i alla fall i några skott. Umeå attackerar korgen och får flera straffkast då det är lagfoul på hemmalaget. Marginalen mellan lagen håller sig runt tjugo poäng.
Eric Gilchrese halkar omkull, faller och tar sig mot höften. Men spelar vidare. Före paus ska även Fredrik Björnsson in som sista gubbe från Umeå-bänken.
Arik Smith avslutar Q2 med en snygg trepoängare.

Första perioden: 9-24.
Bra start av Umeå som går till 0-8 på tre minuter. snudd på fem minuter spelat så har vi 4-13 och timeout av hemmalaget Nässjö.
Fem spelare bytta i Nässjö som tidigt plockat ut hela sin startfemma. Umeå tar in Nathan Dawit och Axel Varytimiadis. Egal sänker sin och matchens andra trea. Riktigt bra spel av gästerna. 6-18 efter sju minuter. Då får även Albin Frank känna på golvet. Bra försvar av Umeå som dessutom skjuter 66 procent – mot Nässjös klena 22 procent från golvet. Egal Saleman suverän med 10 poäng i Q1.

Umeå startar som vanligt med: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.