Udominate slog Luleå

Bloggen rapporterade mötet mellan Udominate och Luleå.

Matchen slut: Udominate-Luleå 76-67 (20-9, 12-22, 18-18, 26-18)
Seger för Udominate som avgjorde i slutet av fjärde då Lisa Koop kom in en sista gång och då gjorde åtta poäng på sista fem minuterna.

Poäng Umeå: Lisa Koop 19, Tiffany Brown 19, Brianna Kiesel 14, Gigi Mazionyte 9, Ana-Marija Begic 8, Danielle Elvbo 5, Sandra Hansson 2.
Luleå: Jessica Thomas 20, Anna Barthold 16, Adrianne Motley 14, Allis Nyström 9, Katie Frerking 8.
Publik: 515.

x x x x x

Ställningen inför sista: Udominate-Luleå 50-49.
Svårtippat hur det ska sluta. Umeå har använt fler spelare och borde hanske ha lite mera ork, men laget är också mer foulbelastat än gästerna och det kan bli ett problem. Sett till kampen om lösa bollar är det lite fördel Luleå.

Fjärde perioden: 26-18.
När Barthold gör poäng springer hon och pekar finger åt hemmalagets lilla hejaklack. Umeå har 58-53 efter ett par minuter och en trea av Brown. Plötsligt kommer matchen in i en sekvens där just ingenting är organiserat åt något håll. Timoeout begärd. Den är Luleås.
5 min kvar: 59-57. Udominates coach ser vansinnig ut efter tvåa raka anfall där hans försvar tappar bort Luleå-spelare. Timeout. Lisa Koop byts in. Luleå går till zonförsvar som snabbt växlas med man, ett litet försök till distraktion.
3 min kvar: 66-63.
2 min kvar: 70-65.
Koop har gjort sex poäng på kort tid.
I fjärde har Luleå fått lagfoul. På två kast gör Umeå 72-65. En och en halv minut kvar.
1:17 kvar: 72-65. Timeout Luleå. Inkast på offensiv planhalva väntar. Det slutar med stegfel, turnover. Sedan folul Luleå. Två kast. Koop gör 74-65.
45 sek kvar: 74-65. Luleå får två kast. Missar båda. Matchen är därmed över. Blir ett par straffar till åt båda håll innan slutsignal. Umeå först 76-65.  Luleå sedan 76-67. 11,6 sekunder kvar, timeout Umeå.
Matchen slut: Udominate-Luleå 76-67.

Tredje perioden: 18-18.
Direkt i inledningen leder Luleå för första gången. 32-33. Lisa Koop går tidigt till bänken för mera vila. Barthold sänker en trea till 32-36. Luleås lagkapten spelar definitivt inte någon träningsmatch.  Luleå använder henne långt ut från korgen för att locka ut Umeås stora spelare från tresekundersområdet och försvara returtagningen. Barthold sänker kort senare en ny trea och vid 35-39 måste Julian Martinez Alman ta andra halvlekens första timeout. Tre och en halv minut spelat.
5 min: 40-41. Därefter ska Koop in.
Lagen följs åt poängmässigt och båda sidor försöker utnyttja mismatches. Barthold får chans att hämta andan i slutet av tredje, laddning inför avgörande fjärde perioden.

Ställningen i paus: Udominate-Luleå 32-31 (20-9, 12-22).

Summering: Bra start för hemmalaget i första perioden där centern Koop dominerade. I andra fick hon vila stor del av perioden och någonstans bland alla byten tappade Udominate spelet och gjorde en hel bunt turnovers. Luleå krigade sig tillbaka in i matchen och vann många returer i andra perioden. Det är ändå ingen supernerv i matchen som känns lite som en kvalificerad träningsmatch.

Andra perioden: 12-22.
Umeå har tidigt skickat in även sin nionde spelare i form av Emelie Enjebo. Luleå går tungt på sex spelare plus lite minuter på italienskan Favento som den sjunde. Efter cirka fyra minuter utnyttjar gästerna ett par misstag till snabba uppspel och får ihop 24-17. Danielle Elvbo får då i en trea till 27-17 strax före mitten av perioden. Timeout Visscher.
Umeå missar flera skott och det är ingen vågad gissning att detta kan bli jämnt på tavlan innan paus. Lagen har nio turnovers vardera så här långt.
Minsann, spåkulan funkar. Luleå äter sig tillbaka till 32-31 i halvtid.

Första perioden: 20-9.
Umeå gör första poängen och går till 10-0 på knappt tre minuter och Luleå har tre tidiga turnovers. Timeout David Visscher. Allis Nyström får hoppa in. Motley spräcker nollan för Luleå till 10-2. Senare delen av perioden ganska jämn då gästerna vaknat till efter den klena starten. Udominate center Lisa Koop har 11 poäng i första.

Hemmalaget ställer upp utan lagkaptenen Mante Kvederaviciute som får chansen att ladda inför kommande torsdags EuroCup-avgörande hemma mot MBA Moskva. Bortalaget kommer till spel utan fotskadade Chioma Nnamaka.

Udominate startar med Tiffany Brown, Brianna Kiesel, Sandra Hansson, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Luleås börjar med: Jesica Thomas, Adrienne Motley, Sofia Hägg, Katie Frerking och Anna Barthold.

Gästerna har en tillrest hejaklack. Hemmafansen har bunkrat upp med trummor. Det är långt ifrån samma publiksiffra som när lagen brukar mötas i SM-final.

Bilden: Udominates Lisa Koop anfaller mot Allis Nyström.