Omstart för friska fläkten

Åtta matcher spelades i SBL innan uppehåller för VM-kvalet.

Höstens friska fläkt Umeå BSKT spelade sex jämna matcher och vann två av dessa (Jämtland hemma och Nässjö borta),  plus två matcher som inte var lika dramatiska (förlusten mot Uppsala hemma och den klara segern hemma mot Södertälje).

Umeå är tabellsexa på sista slutspelsplats med tre vinster/fem förluster. Möter på fredag i omstarten ligasjuan Uppsala, två vinster/sex förluster, borta,

En anledning till Umeås fina insatser är att laget kunnat ställa upp med samma startfemma i varje match, plus att samma två gubbar i första hand kommit in från bänken.

Femman som spelar +30 minuter per match; Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.
Inhopparna med cirka  17-18 minuters speltid; Alex Varytimiadis och Nathan Dawit.

Egna produkten Egal Saleman fick position fyra och gör så här långt sin bästa säsong någonsin i ligan (hans sjunde ligaäsong + att han hunnit vara proffs i Italien). Nu snittar Egal fler poäng, fler returer och fler assists än någonsin. Han har 16,0 poäng – 6,9 returer och 3,3 assists.

Importsensationen Arik Smith har mest speltid av alla och ett ständigt orosmoment för motståndarna. Hans snitt är 20,4 poäng, 4,0 returer och 3,0 assists. Skjuter 58% på tvåor och fina 42,2% på treor.

Pointguarden Eric Gilchrese har levererat exakt vad han kom för att göra. Han håller i Umeås spel i 32 min/match med endast 1,4 turnovers. Gör 12,8 poäng, tar 6,3 returer och har 4,8 assists. 46,7% på treor och 51,4% på tvåor. Bravo.

Skytten Nick Schlitzer snittar 10,4 poäng – men där finns det mer att hämta. Hans procent från trepoängsland ligger på 32,6% vilket bör kunna höjas en del.

Store centern André Nilsson har i snitt 12,4 poäng och 7,1 returer. Har 54,9 procent på sina tvåor. Hans fans på läktaren tycker han ska dunka mer. Kanske det, men André är liksom Egal bättre än någonsin i ligan.

Greken Alexandros Varytimiadis är en skön energispelare, snittar ungefär sex poäng och fem returer på 18 minuter.

Nathan Dawit har fått 17 min/match och det fattas ännu en bit. Kom i håg att han var borta vansinnigt länge på grund av svåra knäskadan. Åtta inhopp är bara början.

På fredag gäller det alltså Uppsala borta i streckmatch. Spänannde blir att se om landslagsmannen Viktor Gaddefors fortsätter i Uppsala även efter VM-kvalet. Det rör på sig en hel del på spelarmarknaden och Viktor Gaddefors var klart  bra både mot Ukraina och Lettland, så han lär knappast stå utan anbud. Känslan hos Bloggen är att Kevin Gaines, head coach i Uppsala och assisterande coach i landslaget, kommer att få chansen att använda Viktor Gaddefors i hyperviktiga fajten mot Umeå.

Umeå BSKT:s coach Jesper Gustavsson är inne på samma linje: ”Jag räknar med det”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.