Umeås coach ”Har en bra chans”

 Luleå Basket vann första kvartsfinalen i EEWBL med 78-74 mot Udominate.

Det såg länge ut att rinna iväg med tio-tolv poängs försprång för hemmalaget.

– Jag är tacksam att vi kunde steppa upp försvarsmässigt i slutet, det är inte så stor skillnad att vinna eller förlora med fyra poäng. Att vinna kan ge lite självförtroende, men vi känner att vi är med, säger Udominates coach Jan Enjebo.

– Nu är vi i halvtid i den här matchen och det känns som vi har en bra chans. Klart jag är tacksam att det inte blev mer än fyra poängs marginal. Men vi måste spela bättre och vinna (med minst fem poäng) hemma.

Returmatchen spelas i Umeå på måndag den 26 februari. Sammanlagt resultat i två matcher avgör vilket lag som går till semifinal.

– Vi måste visa för oss själva att vi kan spela genomgående bättre kontrollerat försvar. Vi kan inte heller missa så mycket i anfall, nu blev det 2 av 13 på trepoängarna fast vi vet att vi har flera skyttar. Sedan tappade vi säkert tio poäng på missade layups, säger Jan Enjebo.

Returtagningen totalt vann Luleå med 47-37.
– De tog hela 17 offensiva returer, det är något som vi måste hålla ner. Sammantaget vet jag nu lite mer om Luleå och ser fram mot nästa del. Vi är bara i halvtid i den här kvartsfinalen.

När det gäller den skada som Luleås Allis Nyström åkte på i slutet av matchen kom efter matchen lugnande besked från Luleås lagledning: ”Det verkar som att det inte är så farligt. Hon fick en smäll och har ont”, säger Luleåtränaren David Visscher till NK/NSD.

EEWBL, kvartsfinal 1:2. 
Luleå–Umeå Udominate 78-74
Perioder: 21–19, 23–17, 20–17, 14–21.
Poäng Luleå: Jennifer Hamson 15, Adrienne Motley 14, Anna Barthold 11, Jessica Thomas 11, Silvia Favento 9, Chioma Nnamaka 8, Allis Nyström 8, Sofia Hägg 2.
Umeå: Brianna Kiesel 20, Tiffany Brown 19, Gigi Mazionyte 10, Sandra Hansson 7, Lisa Koop 6, Ana-Marija Begic 6, Mante Kvederaviciute 6.

Publik: 1 421 i Luleå Energi Arena.

x x x x x

Här nedan den löpande matchrapporteringen

Bloggen är på plats i Luleå Energi Arena och ska försöka ge lite delrapporter från första kvartsfinalen i EEWBL mellan Luleå och Udominate.

Bloggen har fått påringning om att Norrbottens Medias livesändning inte funkar. Saken är framförd och de ”ska kolla på det”.

Luleå börjar med Jessica Thomas, Adrienne Motley, Silvia Favento, Anna Barthold och Jessica Hamson.
Umeås startfemma: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute och Lisa Koop.

Första perioden: 21-19.
Drömstart för Luleå med första poäng av Barthold och tidig ledning med 7-2. Men Umeå kommer igen ganska snabbt och har ledning med 14-16 efter drygt sex minuter. Chioma Nnamaka drar i en trea till hemmaledning 17-16. Sandra Hansson svarar med trea. Båda lagen har tagit in folk från bänken relativt tidigt. För Umeå även Ana-Marija Begic och Danielle Elvbo. Luleå har luftat även Allis Nyström och Sofia Hägg.  En totalt sett jämn period. Mera guardpoäng än insidespel. Flest poäng för Luleå Motley med 6, för Umeå Brown med 6.

Andra perioden: 23-17.
Tidigt i andra en hel rad foul på gästerna och straffkastvandringar för hemmalaget. Ställningen 27-27 efter drygt tre minuter. I det skedet av matchen får även Umeå ett spelare till straffkast.  Det verkar totalt ganska rättvist bedömt , en liten notering är i alla fall att veteranen Anna Barthold är banans bästa när det gäller att fiska foul. Gästerna har redan efter fem minuter lagfoul och totalt i foul 6-11. Ny kast ger 33-29 för Luleå.  Isabelle Edholm gör inhopp för Umeå. det fortsätter med ännu mera straffar för hemmalaget och på det 35-29. Inte mycket till spel i denna perioden. Umeå har inget flyt och spelar ganska oorganiserat i andra. Luleå gör även spelpoäng och vid 39-31 måste Jan Enjebo ta timeout. Ingen förändring för gästerna som inte alls hänger med i Luleås ryck. Mera straffkast för hemmalaget och när det ser ut att bli 44-33 i paus – då sänker Brown en trea till 44-36.

När det gäller livesändningen så är det kaos. Inga besked och det verkar inte gå i gång. Beskedet är att ”de forskar vidare på vad felet är”. NSD:s Peter Lindvall har lämnat hemmet och nu satt sig på pressläktaren för att kunna se matchen. Uppdatering: Nu under pausen sägs det att sändningen ska komma i gång.

Analys i halvtid: Ett ganska blekt Udominate hänger inte med i försvar, 44 poäng är för mycket insläppt. Laget har heller ingen vidare struktur i anfall. Brianna Kiesel gick ut i slutet av första halvan, har lite problem med en fot. Linkar lätt men verkar redo för spel i andra halvlek. Begic har matchats väldigt försiktigt, är nog inte helt 100 efter landslagsspelet med Kroatien.  Det är rätt mycket ensamanfall. Luleå å sin sida använder sin hemmaplansfördel bra, är riktigt aggressivt och samspelar bra.

 Tredje perioden: 20-17.
Jämn start på tredje, Luleås spelare verkar fortsatt starka i returtagningen. Udominate knaprar sig såpass nära som tre poängs underläge en bit efter mitten av tredje – men det är hela tiden Luleå i förarsätet. När Umeå tappar bort Nnamaka smäller hon direkt i ett par skott utifrån. Vid andra korgen har Umeå ett par lägen – men missar att lägga i bollen. Väldigt tydligt är att Luleå är mycket hetare i returtagningen.
Notebart är att detta är första matchen i Luleås arena för flera spelare i denna upplaga av Udominate. De får sig en nyttig genomgång av hur trycket i den hallen fungerar – upplevelsen har måga före dem erfarit – gästerna tycker sig ha domarna emot sig och får svårt att hålla fokus. Varning till Koop och sedan åker Kiesel på en teknisk foul.

Ställningen inför sista: Luleå-Udominate 64-53.

Fjärde perioden: 14-21.
Starten på fjärde speglar matchen precis. Tiffany Brown missar en layup och när Ana-Marija Begic kämpar om returen så åker hon på foul. I nästa sekvens missar Biranna Kiesel layup, Luleå boll och anfall där Allis Nyström tar offensiv retur och sedan åker Umeå på ny foul. I nästa anfall hinner Luleå ta fyra (!) offensiva returer innan laget lägger i poäng.
7 min kvar: 66-59. Nästa poäng efter Umeås missar är en Luleå-trea. 69-59.
Det är de små spelarna Kiesel och Brown som på snabbhet gör mest Umeå-poäng. De stora spelarna har det kämpigt. Koop har en tung kväll. Begic spelar mer i andra halvlek men har också kämpigt.
Vid 69-63 tar Luleås coach Visscher timeout för att lugna ned saker.
Kvällens publiksiffra ropas ut. Det lät som 1.404.
3:32 kvar: 71-63. Timeout Umeå.
Det är nu viktigt att även tänka lite på returmatchen, det är alltså sammanlagt resultat efter två matcher som gäller i kvartsfinalspelet.
Brown skjuter hoppskott som snurrar väldigt länge innan bollen bestämmer sig för att ta vägen ut från korgen. Kiesel springer in 71-65 i påföljande anfall. Begic får i ett skott.
2 min kvar: 71-67. Efter det byter lagen poäng. 73-69. Umeå tappar bort Hamson vid ett inkast. Ensam med korgen gör hon 75-69. Sedan sänker Brown två straffar.
1:30 kvar: 75-71. Begic får sin femte foul.
1 min kvar: På buzzern i långt anfall sänker Jessica Thomas en låång trea. Jättejubel för 78-71.
In i sista spelminuten händer en olycka  under Umeås korg. Luleå Allis Nyström åker i golvet  och verkar ha jätteont. Efter en stund reser hon sig och linkar av banan.
40 sek kvar: 78-71 Umeå timeout. Kiesel blir ensam med korgen – men missar grovt. Umeå vinner tillbaka bollen och Koop foulas vid skottförsök. Två kast. 78-72 och miss. Umeå vinner returen och på nästa skottförsök foulas Sandra Hansson. Tre kast. Träff, miss och träff. 78-74.
Stark sista period av Umeå.
Matchen slut: Luleå-Udominate 78-74.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.