Umeå vann förlängning

I kvällens ligaomgång spelade Umeå BSKT borta i Borås.

Efter full tid 77-77. För andra gången denna säsong förlängning mellan Borås och Umeå.
På fem minuters övertid gjorde Umeå vansinniga 20 poäng! Det gav seger.
Matchen slut: Borås-Umeå 91-97.

Umeås poängkung Arik Smith vräkte totalt i 28 poäng, lejonparten under matchens senare del.

Övertid 5 minuter: 14-20.
Smith tvåa för Umeå, Hilliard trea för Borås. 80-79. Domarna hittar sedan offensiv foul på gästerna. Hilliard är het nu, lägger i 82-79. Sedan skottmiss av Schlitzer. Borås Bisping skjuter en blytung trea.
3 min kvar: 85-79.
Av två straffkast får Gilchrese i ett. 85-80. Arik Smith sänker en trea. 85-83. Sedan foul Borås – det var väl Hilliards femte. Två kast Gilchrese. 85-85.
2 min kvar: 85-85.
Steal av Gilchrese som lägger i 85-87. I nästa sekvens straffkast för Borås. Fredrik Andersson missar ett.
1 min kvar: 86-90. Lång trea av Arik Smith.
50 sek kvar: Sigurdarsaon trea. 89-90.  Smith 89-92. Sedan straffar Gilchrese, miss och träff.
25 sek kvar: Borås-Umeå 89-93.
Timeout Borås. Hemmalaget missar skott, måste foula. Schlitzer två kast, sänker båda. 89-95.
I slutsekunderna Sigurdarson straffar, sänker båda. 91-95. Snabb foul för stoppa klocka. Schlitzer sänker båda kasten igen.
Matchen slut: Borås-Umeå 91-97

Så här såg Bloggens matchrapportering ut:

Umeå har för för första gången i ligan denna säsong ändrat i sin startfemma. Chris Singhateh ersätter Nick Schlitzer.
Starters: Eric Gilchrese, Arik Smith, Chris Singhateh, Egal Saleman och André Nilsson.
Borås börjar med: Nimrod Hilliard, Andreas Person, Fredrik Andersson, Marin Mornar och Brett Bisping.

Första perioden: 20-23.
Singhateh inleder poängmakandet. Nilsson tar snabbt tre returer och är den som lägger i 0-4. Efter tre och en halv minut har gästerna fått en drömstart med 3-8. Mitt i perioden är hemmalaget tillbaka vid 8-8 och 10-10. Borås tar ledningen vid 14-13. I det läget har Umeå bytt in trion Nathan Dawit, Nick Schlitzer och Alex Varytimiadis. Borås skickar in Jakob Sigurdarson plus veteranen Mike Palm för att möta store André Nilsson. BSKT avslutar bra, sista poäng första tio en dunk av Umeås grek sedan Gilchrese stulit bollen av Hilliard.

Andra perioden: 12-15.
Inleds med sex raka Borås-poäng till 26-23. John Legget Jr avlastar för Gilchrese. Fyra minuter in i andra har Umeå ännu ninte gjort poäng, spelet kom av sig helt. Vid 28-23 måste Jesper Gustavsson ta sin första timeout. Efter taktiksnacket sitter både Gilchrese och Smith på Umeås bänk en stund innan Gilchrese kommer tillbaka på golvet. Det tar fem mållösa minuter innan Saleman hittar rätt med en trepoängare för Umeå. 28-26. Då tar Borås Henrik Svensson timeout.
Tre minuter före halvtid är det 30-30 på resultattavlan. Ny timeout Borås.
Helt jämn fram till de sista 37 sekunderna då Umeå genom Saleman och Smith sänker två treor. Vips förändrat till 32-38.

Ställningen i paus: Borås-Umeå 32-38.
Analys:
Ingen poängfest i första halvlek, mera lågtempo och tufft försvar från båda sidor. Ett bevis för att det inte är mycket attack mot korgarna är att Borås skjutit ett straffkast, Umeå noll. Trepoängsskyttet dåligt. Borås 1 av 12. Umeå 4 av 12 (hade 2 av 12 när 37 sekunder återstod av första halvlek). Men Saleman är 3 av 6 och Smith 1 av 1 från trepoängsland.

Tredje perioden: 23-13.
Målsnålt igen i inledningen. 4-4 på tre minuter. Totalt alltså 36-42. Matchebilden oförändrad, Borås missar sina långskott och Umeå får inte fart. Redan mitt i perioden får Umeå lagfoul – vilket kan bli en faktor. 42-43 efter ett par Hilliard-kast från välgörenhetslinjen.
Om det är jämnt i Borås så ser det annorlunda ut i Luleå där BC leder stort mot Uppsala. Norrköping ligger överraskande under med bred marginal på hemmaplan mot Jämtland. Södertälje Kings spelar en jämn match hemma mot Nässjö.
I Boråshallen kryper tiden fram i tredje med ideliga avblåsningar och straffkast. 48-48 efter åtta minuter av tredje. En efterlängtad trea av hemmalagets Sigurdarson ger 51-48. Umeå får inget flyt, det missas duktigt, skottprocenten är nere på låga 35.
Borås utnyttar sina straffkast 13 av 13 vid 53-49. Umeås Varytimiadis blir utfoulad. Nya kast. 15 av 15 för hemmalaget och 55-51. Umeå har bara fått skjuta sex straffar.

Ställningen inför sista: Borås-Umeå 55-51.

Fjärde perioden: 22-26.
Inleds direkt med en foul mot Umeå. Missat anfall av Borås och Smith kan reducera 55-53. Sedan drar Mike Palm i en trea. Kärvt för gästerna. 58-53. Sedan ny skottmisss Umeå och Fredrik Andersson får i en boll precis när långt anfall är på väg att rinna ut. Mike Palm skjuter ny trea. Uj, uj.
Arik Smith som det verkar är den enda farlige för Umeå i fjärde.
6 min kvar: 67-60.
5 min kvar: 69-64.
För Umeå tvåor av Gilchrese och Nilsson.
4:19 kvar: 69-66. Timeout Borås efter offensiv foul på Umeå.
Borås försvarar riktigt bra. Stentuffa skott – Gilchrese hårt uppvaktad i hörnet får i en trea – med  bonuskast! Ett fyrapoängsspel ger ledning vid 69-70.
3 min kvar: 69-70.
Nästa poäng Borås. 71-70. Timeout Umeå. Umeå miss.
Kanske ingen jättechock att hemmalaget åter för födel av lagful på gästerna.
Dags igen för straffkast Borås. Hilliard och det blir 73-70. Knappt två minuter kvar. Nilsson läggger i en tvåa. Men Bisping sänker en trea.
1 min kvar: 76-72.
Turnover Umeå. Nu måste laget foula för att stoppa klockan. Hilliard får i ett denna gång. Timeout Umeå.
34 sek kvar: 77-72.
29 sek kvar:  77-75.
Lång trea av Schlitzer hittar rätt. Borås timeout för att flytta upp bollen.
Hilliard hinner inte göra inkast på fem sekunder!! Turnover. Umeås boll. Timeout för att få inkast på offensiv planhalva.
22 sek kvar: Layup Arik Smith 77-77. Timeout Borås. Rysare!
Långt anfall. Som slutar med Borås boll, 3 sek kvar. Hemmalaget missar sista skottförsöket.

40 minuter slut. Ställning 77-77. För andra gången denna säsong förlängning mellan Borås och Umeå. I höstas i Umeå drog då Borås längsta strået.