Luleå vann rysarslut

Regerande mästarlaget Luleå Basket grejade i en rysare att ta sin 28:e raka slutspelsseger på hemmaplan.
Luleå har nu 2-1 i matcher mot Udominate och ett jätteläge för femte raka SM-guldet.

Nästa match i finalserien spelas i Umeå på onsdag kväll.

SM-slutspel, damer final 3 i bäst av 5:
Luleå-Umeå Udominate 83-79 (27-22, 14-26, 20-15, 22-16).
Luleå: Jessica Thomas 26, Adrianne Motley 15, Anna Barthold 14, Allis Nyström 10, Chioma Nnamaka 8, Jennifer Hamson 8, Sofia Hägg 2.
Umeå Udominate: Brianna Kiesel 16, Ana-Marija Begic 14, Tiffany Brown 12, Lisa Koop 11, Gigi Mazionyte 10, Mante Kvederaviciute 10, Danielle Elvbo 4, Sandra Hansson 2.
Publik: 2 453.
Luleå leder med 2-1 i matcher.

Matchen slut: 83-79.

Fjärde perioden: 22-16.
Första signal en foul på Udominate och sedan två poäng av Hamson. 63-63. Missat skott av Mazionyte sedan. Miss av Kiesel. Airball av Brown. Luktar crunchtime detta. Brianna Kiesel får i ett långskott. 63-66. Men snabbt tvåa Luleå. 65-66.
Helt klart är att Udominates spelare nu kör mera solo och tar svårare avslut än nödvändigt.
7:07 kvar att spela. 65-68 och timeout Luleå. Brown ska vilas ett tag på Umeås bänk. Men bara en halv minut.
Stora Hamson lägger i 67-68. Barthold ramlar, för femte gången. Underbar underhållning! Begic skjuter 67-70. Precis på skottklockan en trea för Luleå, Jessica Thomas 70-70. Knappt fem minuter kvar. hallen exploderar när Jessica Thomas skjuter ny trea. 73-70. Luleå i ledning. Begic skjuter trea! 73-73.
4 min kvar: 73-73.
Motley en tvåa. 75-73. Mästarlaget kan reda ut detta. Snacka om styrka på hemmaplan. Det blir en rysare, men nog är det lite momentum för Luleå.  Kiesel missar en straff av två. Motley skjuter trea. Nu bombar Luleå. 78-74. Kamp om boll slutar med att domaren pekar i Luleå fördel.
2:15 kvar: 78-74. Luleås boll efter timeout Umeå. Bra försvar, ingen avslut Luleå på 24 sekunder. Sedan långt anfall för Umeå där Nyström stjäl bollen. 1:11 kvar. Luleås boll igen. Anfallets tid går ut för Luleå – men på buzzern sänker Motley en vansinnig trea – det var matchvinnaren? 81-74.
Det blir snabba avslut, Umeå får i en trea, Kisel, 83-79 med 30 sekunder kvar.
23 sek kvar: Luleå boll från sidan. Det slutar med att Luleå håller bollen hela tiden ut.

Ställningen inför sista: Luleå-Udominate 61-63.
Huga så tajt match detta är. I sista perioden finns läge för matchvinnare att kliva fram.

Tredje perioden: 20-15.
Luleå kommer ut starkt med fem raka poäng till 46-48. Begic skjuter en trea för Udominate 46-51. Mycket bra basket i denna match. Barthold drar i en trea, 51-53. Begic 51-55. Poängfest. Barthold fiskar foul och det ger Begic hennes tredje. Fyra minuter spelat av tredje.
Vidöppen match. Turnover Umeå vid 53-55. Luleå miss, tvåa av Kiesel. 53-57 mitt i tredje. Barthold brottar till sig ny foul, denna gång på Mante. Luleås lagkapten är grymt listig. Spelet in i en sekvens med några längre anfall. Båda lagen missar skott. Två minuter ungefär utan poäng. Barthold närskott 55-57. Publiken – japp – vild. Nu syns en del nerver. Exempelvis en grov airball av Sandra Hansson som hoppat in. Sedan har vi lagfoul på gästerna. Nu ska Luleå till linjen. Barthold är det. 56-57 och 57-57. Elvbo tråcklar i en boll 57-59.
Sedan foul på Begic. Hemmalaget har medgång och får med sig domslut (totalt 10-15 i foulfördelning).

Ställningen i halvtid: Luleå-Udominate 41-48 (27-22, 14-26).

Bra defensiv – ledde till vass offensiv andra period av Udominate som sprang golvet bra. Ganska bra poängspridning i Umeå-laget, Koop 11, Mazionyte 10, Brown 10 är de allra främsta. På Luleås sida är det Jessica Thomas som varit hotet, hon har 16 poäng före paus.

Andra perioden: 14-26.
Mante Kvederavciute skjuter sina två första poäng i matchen till 27-24. Danielle Elvbos två första ger 27-26. Mera snabba uppspel, Mante lägger i 27-28. Ny snabb attack, Kiesel layup 27-30 + ett bonuskast att vänta – efter Luleås timeout. Umeå-ryck på 0-8 som kan bli 0-9 på två minuter och 15 sekunder. Kiesel säker från linjen, vi har 27-31. Oj. nytt friläge, men då bränner Elvbo layup.
Luleå börjar göra poäng igen. Jämn match. 33-35 med drygt fyra minuter spelat av andra. Från strafflinjen 35-35.
Udominate har denna period kommit ganska lätt fram till korgen, behöver inte jaga trepoängsskott.
Kvar till paus 4:15: 35-39. Ny timeout Luleå.
Full fart med snabba anfall, båda lagen tappar någon boll mellan varven. Udominate uppe i 37-43. Även 39-45. Tiffany Brown sänker en trea till 39-48. Knappt två minuter till halvtid. Jessica Thomas drar på sig sin tredje foul. Lisa Koop sin första foul. Allis Nyström lägger i 41-48. Timeout Umeå inför halvlekens sista skott (12,5 sekunder kvar). Dtet skottet går ringkant ut av Mante.

Luleå ett helt annat lag än senast – inget annat var att vänta när det är hemmaplan. Ledningen i period ett kom mycket tack vare fem trepoängsskott. Umåe å sin sida har fått i två långskott. Gästerna hänger med klart bättre än vid förra besöket i LEA.

Första perioden: 27-22.
Jämn inledning med 9-9 efter tre minuter. Båda lagen har satt skott. Barthold skjuten en mycket populär trea till 12-9.  Umeås stora spelare har ett par bollar som inte går i och Luleå får ny trea av Jessica Thomas. 15-10 efter fyra minuer. Luleå är väldigt aggressiva i anfall och vinner både offensiva retur och lös boll. Barthold får straffkast mitt i första. Missar båda. Ana-Marija Begic kommer in för Koop och lägger i sin första tvåa. Ny trea Luleå – nu Nnamaka. Luleå har öppnat med 4 av 6 på långskott. Domarna hittar en andra foul på Kiesel. Inte bra för Umeå. Sex minuter spelat: 20-15. Jessica Thomas  ny trea 23-15. Tiffany Brown svarar med sin första trea 23-18. In för Umeå Sandra Hansson och Danielle Elvbo. 25-20 med en och en halv minut kvar av första. Lisa Koop har öppnat jättebra, lägger i 25-22. Hamson blockar Begic. Umeå får ändå sista skott i Q1. Men trepoängsförsök missas av Brown.

Gästande Umeå startar med: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Luleås starters: Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson.

Matchen blir uppenbart försenad några minuter

Före uppkast. Klart mer folk i LEA än vid första finalen i Luleå. Bra med folk i restaurangen timmen innan. Publikkapaciteten är 2.700 åskådare. Kan bli fullt denna gång. Hela hallen står upp redan tio minuter före matchstart.

Pris delas ut till Årets Forward – det är Luleås Anna Barthold. Luleå-publiken går bananas.

Pris delas ut till Årets Lyft – en utmärkelse som tilldelas Luleås Chioma Nnamaka. En veteran som gjort comeback.

Ett tredje pris handlar om en kvinnlig förebild inom sport. Det får Anna Barthold.

Klockan 19.00 uppkast i SM-final tre i bäst av fem.

Matchen går givetvis att följa här via Bloggens sedvanliga rapportering.
Det finns även liverapport med uppdatering minut för minut.

VK/Folkbladet i Umeå har ingen TV-sändning av matchen. Men den går att köpa och se antingen via basketligandam.se eller via Norrbottens Medias sajter (NK/NSD).