Umeå tävlade till slutet i Italien

A3 Basket Umeå gjorde en bra ”returmatch” nere i Italien mot Reyer Venezia.

Slut: Reyer Venezia-A3 Basket Umeå 65-59 (19-24, 14-16, 16-11, 16-8).
Summering:
A3 kom ut starkt och ledde med sju poäng i halvtid – Mershon sköt då fyra av fem på treorna. Gästerna var i täten med fem poängs marginal med några minuter kvar. Men ett tröttnande Umeå orkade inte stå emot Venedig i slutet, det blev bara åtta offensiva poäng i Q4 och 11-0 för hemmalaget under de sista fyra minuterna avgjorde. A3 Basket visade i alla fall att det går att tävla med ett topplag i EuroCup och italienska ligan.

– En bra match med bra nivå. De blev nog lite förvånade av vår stabila öppning i första halvan. Det var fysiskt spel och vi fick jobba för det. Venezia är riktigt bra och steppade upp i slutet. Vi gjorde bort oss där med misstag på våra sista bollinnehav. Men det var också så att jag inte spelade Hollie (Mershon) sista minuterna då hon fortfarande är på sin väg tillbaka och vi hade bestämt att hon inte skulle spela mer än 20 minuter. Även Alyssa Lawrence fick sitta på slutet då hon kände sig lite yr efter en krock med en motståndare. Mycket positivt i kväll, summerar coach Janne Enjebo.

Poäng Umeå: Tayler Mingo 16, Hollie Mershon 12, Lisa Koop 7, Tiffany Brown 6, Isabelle Edholm 4, Ama Degbeon 4, Abigail Asoro 4, Alyssa Lawrence 4, Sandra Hansson 2,
(med viss reservation för lite kluddigt och svårläst protokoll).
Bäst i Venezia: Marie Gülich 18 poäng.

Så var matchen:

Första perioden: 19-24. Ledning Umeå.
Startfemman A3: Tayler Mingo, Hollie Mershon, Sandra Hansson, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Jämfört med första mötet (söndag) med det italienska topplaget kom Umeå ut med en mer vässad uppställning och coachning. Venezia hade 6-3 ledning, sedan tog gästerna över. Hollie Mershon drog i tre trepoängare i Q1. Först in från bänken för Umeå sågs Tiffany Brown och Lisa Koop.

Andra perioden: 14-16.
Umeå lyckas bra med tajt man-man-fösvar. In i spel från start i Q2 Abigail Asoro. ledningen utökas till tio poäng vid 24-34. Issa Edholm lämnar bänken för inhopp. Poängen till 26-37 är matchens fjärde trea av Mershon. Vid 29-37 är det tre minuter kvar av första halvlek. Då passar coach Janne Enjebo att testa en A3-zon. Venezias tyska WNBA-center Gulich får två straffkast. 30-37. Tiffany Brown hade foulproblem i söndags och blev då poänglös, bättre flyt i dag och hon skjuter tvåa till 30-39. Hemmalaget gör tre poäng innan Issa Edholm fastställer paussiffrorna.

Halvtid: Venezia-Umeå 33-40.
Vi kan väl säga så här – Hollie Mershon är tillbaka. I första halvlek har hon skjutit fyra av fem från trepoängsland! 12 poäng på 15 minuter. Janne Enjebo coachar i dag i fösta halvlek mera hårt på de heta spelarna.

Tredje perioden: 16-11.
En bit in i Q3 är ställningen 39-45. Rejäla tag på banan och bland annat gör Venezias Gulich två monsterblockar. Hemmapoäng till 41-45 efter fyra minuter. Mitt i perioden en floater av Mingo till 43-48. Mershon har fått vila ett tag. Alyssa Lawrence hoppar högt och tar returer. Venezia på gång och närmare sig. 47-48. Då går A3 över till en zonförsvarsvariant. Även i första mötet testade Enjebo en del grejer defensivt. 2:44 kvar av Q3. Mingo för tre till 47-51.
Hitills i dag har Umeå matchat nio spelare. kvar på bänken Danielle Elvbo, Annie Kjellberg och Moa Dellbro. Venezia vinner Q3, får där hela åtta straffkast.

Ställning inför sista: Venezia-Umeå 49-51

Fjärde perioden: 16-8
Umeå in med Tayler Mingo, Tiffany Brown och Hollie Merson på bakplan, samt Ama degeon och Lisa Koop. 49-53. Tidigt byte på Mershon, ersätts av Abigail Asoro. Venezia går över till zon. Därmed en sekvens med zon på båda sidor. Hemmalaget tar ledning vid 54-53. Sex minuter kvar.
Fem min kvar: 54-55 Koop. Även nästa poäng gästernas 54-57. Mingo.
Fyra min kvar: 54-59. Steal Brown, snabbt uppspel och Mingo layup.
Hemmalaget straffkast till 56-59 (3:20 på klockan).
2:30 kvar: 59-59. Venezia i kapp efter straffkast, retur och tvåa.
2:16 kvar: Timeout Umeå – som behåller skytten Mershon på bänken. Hon har lirat stipulerade 20 minuter i sin andra match sedan förra hösten.
Bollen över till hemmalaget. Turnover Gulich. 1:25 kvar, Umeås boll.
1 min kvar: 61-59. Poäng efter blockat skott och snabbt uppspel av Venezia. Timeout Enjebo. Flyttar upp boll till offensiv halva.
Inga A3-poäng nu. Venezia tar sin chans och gör 63-59.

Slut: Reyer Venezia-A3 basket Umeå 65-59.

Bilden: Världspremiär i Pordenone, Italien för A3 Basket Umeås nya svarta tävlingsdräkter. Svart eller vitt är det som gäller.