Umeås utklassning

Att ett av av damligans topplag skulle förlora var givet. Innan uppkast var det tre lag som var obesegrade; Alvik, A3 och regerande mästarna Luleå.

Alvik Basket-A3 Basket Umeå var första toppmötet denna säsong. Det slutade med en total utklassning då Umeå var bättre på allt.

Matchen slut: Alvik-Umeå 55-92 (14-27, 12-25, 15-22, 14-18)

Noterbart en mycket nyttig debut av Umeås nyförvärvade kroatiska Nina Dedic som stoppade i 19 poäng på 21 minuter. Hon sköt sex av sju från golvet och sju av nio från strafflinjen, därtill plockade hon sju returer.

– Vi gjorde för första gången den här säsongen en match där jag tycker vi spelade bra försvar i 40 minuter. Vi höll vår gameplan hela vägen, bortsett då från att Abigail Asoro inte kund espela som det var tänkt då hon åkte på snabba foul, säger Janne Enjebo.

Flertalet spelare i Umeå-laget gjorde starka insatser vid storsegern mot Alvik. Allra bäst Tiffany Brown med 13 assists, 12 poäng, 8 returer och +37 i plus/minus.

Brown såg ut att göra en del våghalsiga chansningar i försvarsspelet?
– Hon fick en lite friare roll där det ingick att hon kunde chansa för att sno bollar. Vi har haft ett snack om att hon ska kliva fram lite mer i matcherna och Tiff steppade upp bra den här gången, säger coach Janne Enjebo.

Mer läsning: ”Skadan” var trasig doja

A3 Basket kunde matcha runt i laget, vilket var bra med tanke på att det är ny match redan i morgon söndag, då borta mot Telge.

Umeås poäng: Nina Dedic 19, Ama Degbeon 19, Tiffany Brown 12, Hollie Mershon 10, Sandra Hansson 9, Alyssa Lawrence 8, Issa Edholm 7, Abigail Asoro 6, Annie Kjellberg 2.
Alvik: Paula Juhlin 17, Helene Haegerstrand 11, Tova Sabel 7, Elin Ljunggren 6, Martina Stålvant 5, Anna Lundquist 4, Anna Stern 2, Karla Vres 2, Amanda Tivenius.

x x x x x

Bloggens matchrapportering:

Alvik börjar med: Anna Stern. Anna Lundquist, Helene Haegerstrand, Paula Juhlin, Elin Ljunggren.
Amerikanskan Janel McCarville kommer ej till spel.
Umeås startfemma:
Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.
Nyförvärvet Nina Dedic finns på Umeås bänk.

Första quartern: 14-27
Bra Umeå-start upp till 0-4 och 3-8. Asoro plockar snabbt upp två foul och får gå till bänken, ersättas av Sandra Hansson. Haegerstrand sänker matchens första trea och det betyder 8-8 mitt i första. Umeås första trea signeras Hansson till 8-11. Juhlin stark under korgen 10-11. Bra och jämn matchinledning. Mershon lägger i 10-13 och då tar hemmalaget matchens första timeout. Kroatiskan Nina Dedic kommer in med tröja nummer sju (alltså Lisa Koops gamla tröja) i sin debut för Umeå. Sportsgrounds kommentator är inte påläst och tror att Kopp är kvar i Umeå.
Mershons första trea betyder 12-18. För Alvik är Juhlin och Ljunggren svårstoppade. 14-18. Martina Stålvant en av de som hoppar in för Alvik, Snabbt uppspel och poäng av Hansson ger 14-21. Issa Edholm in för A3. Mera Hansson som hunnit med sju poäng, Bra försvar av Umeå. Dedic skjuter en tvåa i slutet av Q1.
Umeå avslutar perioden med en ”run” på nio raka poäng. Vackert spelat.

Andra quartern: 12-25
Ilaria Zanoni in i spel för hemmalaget. A3:s Brown med hoppskott ger 14-29. Väldigt kort byte för Zanoni som går ut igen. Asoro är inne – åker direkt på sin tredje foul och får gå ut igen. Båda lagen missar skottförsök. Issa Edholm drar i en trea. Alltså fem raka Umeå-poäng i början av Q2 – totalt 14 raka poäng för gästerna. 14-18 har förvandlats till 14-32. Timeout Alvik, Då är två och en halv minut spelat av andra. Danielle Elvbo in för A3.
Umeå spelar väldigt bra försvar. Lawrence sänker två straffkast till 14-34.
Dedic åker på en foul och ser extremt förvånad ut, Mershon skynder sig fram till henne och förklarar för kroatiskan att hon nu är i svenska ligan. Gästerna leder med över 20 poäng (16-38) mitt i andra och skickar in Moa Dellbro. Moa gör vacker assist till Degbeon som blir helt fri med korgen för 18-42. Ett spel som upprepas kort efteråt. 20-47 på tavlan. En liten anmärkning vad gäller Umeås defensiv är att Tiffany Brown gör en del riktiga råchansningar som lämnar motståndare fria när hon inte lyckas stjäla bollen.

I första halvlek var gästande Umeå dubbelt så bra.

Pausresultat Alvik-Umeå 26-52
Flest poäng för Umeå har nyförvärvet Nina Dedic med 12, inget spektakulärt – men hon stoppar bollen i korgen med 4 av 4 från golvet och 4 av 5 från strafflinjen. Ama Degbeon har 11 poäng med 5 av 5 från golvet och 1 av 1 på straffkast. För Alvik har Paula Juhlin 9 poäng – 2 av 5 från golvet och 5 av 6 på straffarna.

Tredje quartern: 15-22
Första poäng av Degbeon. Alvik missar sina två första skott nära korgen. Sedan missar Umeå ett par skott.  Alvik kastar bort nästa boll. Ingen vidare koncentration direkt efter pausvilan. Elin Ljunggren får två straffkast, missar båda. Brown hoppskott till 26-56. Nya kast för Ljunggren som träffar första och andra. Alviks första poäng efter paus efter drygt tre minuter. Mershon drar i två straffkast och sedan en trea och då är det 28-61. Degbeon fyller på till 28-65 mitt i Q3. Stålvant hittar en trea till 31-65. Umeå roterar i laget, in med Elvbo och Edholm. Även Alvik använder bänken med Tivenius, Sabel och Vres. Både lagen verkar överens om att den här matchen är avgjord (?). Djupt in i Q3 35-71 efter trea av Issa Edholm.

Ställningen inför sista: Alvik-Umeå 41-74
I slutet av tredje avtog intensiteten i matchen.

Fjärde quartern: 14-18
Inleds med fyra raka Umeå-poäng. Timeout Alvik. Det blir åtta raka för Umeå innan Alvik gör poäng (fyra min.) i sista.
Kort sagt: Utklassningen fortsätter. I slutet gör Annie Kjellberg poäng för Umeå.
Matchen slut: Alvik-Umeå 55-92

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.