Final 2 slut: Umeå vann rysare.

Guldjakten går vidare. Den andra SM-finalen utvecklades till en rejäl rysare.

Favoriten A3 Basket Umeå var ohyggligt illa ut – men lyckades sno hem en seger på bortaplan sedan Högsbo tröttnat i sista perioden. Gästerna vann sista tio minuterna med 28-17.

Slut: Högsbo-Umeå 76-80 (21-20, 19-16, 19-16, 17-28)

– Det är så otroligt kul, det här vill alla som håller på med elitidrott utsätta sig för, och det är en otrolig lättnad när vi får momentum när det behövdes och lyckas vinna. det är himmel eller helvete, säger Umeås coach Janne Enjebo till CMore.

– Jag tycker vi skapade så många bollinnehav att vi borde kunna ge oss mer än 76 poäng, jag vet inte vad det är som gör att vi inte klarar av att lägga i bollen, säger Högsbos coach Robin Sandberg.

Nu är ställningen i finalserien 1-1 i matcher.
SM-final 3 spelas i Umeå på måndag kväll.

Umeås poäng: Ama Degbeon 18, Hollie Mershon 14, Abigail Asoro 14, Tiffany Brown 12, Jelena Ivezic 9, Sandra Hansson 8, Alyssa Lawrence 4, Nina Dedic 2.
Högsbos poäng: Alexis Hyder 29, Tiasha Gray 15, Hanna Johansson 14, Cayla McMorris 9, Elin Fredrikson 4, Sofie Lundberg 3, Ida Fredrikson 2,
Officell publiksiffra: 1 100.

Umeås lag splittrades efter matchen, SAS-flyget inställt på grund av strejk. Halva  gänget fick platser hos ett annat flygbolag, halva gänget fick ta nattåget tillbaka mot Umeå.

Alla ska träffas samlat på en lättare kvällsträning söndag i Umeå Energi Arena.

– Så som vi spelade i slutet i den andra finalen är set sätt vi vill spela hela tiden. Vi gick bort oss fullständigt flera gånger innan spelarna tillsammans reparerade skadan och började snacka med varann hela tiden, säger Janne Enjebo till Bloggen.

– Vi har återställt hemmaplansfördel, men det enda som betyder nåt nu är att man måste vinna två matcher för att ta guld, så nu är det bäst av tre

 

x x x x x

Bloggens matchrapport:

SM-final 1 slutade Umeå-Högsbo 63-68.
Nu ska A3 Basket försöka studsa tillbaka i final 2 nere i Göteborg. Uppkast kl. 16:00

Livesändning på vk.se finns här

Bloggen ska försöka ge delrapporter period för period.

Högsbos startfemma: Tiasha Gray, Cayla McMorris, Ida Fredrikson, Alexis Hyder och Hanna Johansson.
Umeås startfemma: Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degebon.
Exakt samma uppställningar som i första finalen i Umeå.
Med extraplatser typ 1200 hemmafans i Gothia Arena.

Första quartern: 21-20
Högsbo första två poäng från strafflinjen. Sedan fyra raka för Umeå innan matchens första trea bombas i av Gray. 5-4 efter drygt två minuters spel. Brown blir av med bollen och snabbt uppspel ger hemmalaget 7-4. Sedan ny miss av Umeå och Lawrence har redan två foul. Inte direkt någon bra start för A3. Hanna Johansson trycker i 9-4. Då har det gått fyra minuter. Umeås första trea kommer från Mershon till 9-7. Mershon snygg assist till Degbeon och 9-9. Kvitterat mitt i första. Asoro foulas – missar ena straffkastet, men 9-10. Mershon stjäl bollen och springer in 9-12. Bra ”run” på åtta raka Umeå-poäng. Timreout av Högsbos coach Robin Sandberg. Direkt efter stjäl Mershon bollen igen och gör två nya poäng. Tvåa Högsbo, trea av Brown, då är det 11-17. Men sedan åker Laerence på sin tredje foul och måste gå till bänken. Illa, illa. Straffkast och när Umeå sedan missar anfall så är Högsbo sånär ikapp 15-17. Först in från bänken för A3 är Nina Dedic och Helena Ivezic. Brown sänker viktig trea 15-20. Hyder svarar med trea och sedan en lång trea av Gray och då leder Högsbo med 21-20 precis i slutet av Q1. Umeå har sista anfall och då missar Brown två gånger om – och klagar på utebliven foul. Det är bara en enda foul på hemmalaget, så möjligen har hon lite rätt.

Andra quartern: 19-16
Asoro öppnar med en trea innan Hanna Johansson lägger i enkla poäng i färgen. Sedan ser vi åter att Umeå har svårt att freda sin korg mot offensiva returer. A3 är klart pressat och åker dessutom på ett par nya foul. Högsbo är jättebra även denna dag. Springer mer än Umeå och kastar sig över varenda boll. 24-23 är läget. Då missas ett av två straffkast av Degbeon. En hel del påminner om första finalen uppe i Umeå. Hanna Johansson tar en tydlig och helt onödig foul som är hennes andra. Efter tre raka offensiva returer av hemmalaget får McMorris i en trea. 29-24 fördel Högsbo. På det nya straffkast för Hyder.
Janne Enjebo måste ta timeout mitt i Q2. Fortsätter det så här så går Högsbo till 2-0 i matcher. Första 15 minuterna är Högsbo det bättre laget. Läget 31-24.
Allvarligt har Högsbo lekstuga under Umeås korg. De rödklädda dominerar totalt i returtagningen och gästerna spelar förvirrat försvar. 38-28 på tavlan. På det nya straffkast då Umeå även har lagfoul. Det blir då 40-28, alltså 19-8 på sju minuter i Q2.  Publiken är vild och Janne Enjebo tar sin andra timeout. Högsbo har 26-12 i returer!!!
I slutet av perioden lyckas Umeå reducera lite grand till 40-36. Snacka om nödvändigt.

Läget i paus: Högsbo-Umeå 40-36
Umeå har inte alls råd att ha Lawrence på bänken, men tre foul på sex minuter tog henne tidigt ur spel. Totalt ser allt ut som senast uppe i Umeå. Högsbo vinner returerna och är tuffare överlag. Umeå har spelare som fortsatt ser mest ut som de är rädda att förlora. Exempelvis är det rätt svårt att förstå hur exempelvis Brown kan missa fem av fem på närskott/layups. Men den stora grejen är förstås att försvaret inte alls fungerar. Högsbo har ganska låg träffprocent – men de bjuds på så många extrachanser hela tiden. Plus att då har 10 av 11 från strafflinjen.
20 minuter kvar. Omklädningsrumssnacket hos A3 hade varit intressant att lyssna på.
Högsbos spelare har inte så mycket att fundera på – de bara kör. Räcker orken?

Tredje quartern: 19-16
Inleds med turnover Umeå, totalmiss i försvar och gratispoäng Högsbo. Tiffany Brown missar ännu en laup – i andra änden sänker Tiasha Gray en trea. 45-38. På det ny tappad boll av Umeå. Hugaligen så illa det ser ut. Och Lawrence åker på en offensiv foul, hennes fjärde totalt. Man kan bara skaka på huvudet. Offensivt kämpar A3 för att få till något, men det blir ganska krystat. Asoro hittar i alla fall av en trepoängare. 45-41. En stulen boll – då får Brown i sin första layup för dagen, 45-43 innan Hyder ensam under Umeås korg bara lägger i bollen. Det är kostsamt att komma närmare – för att omedelbart ge bort gratispoäng. 49-45 sex minuter in i Q3. På en ”24 sek-buzzer” får Sandra Hansson i 49-47. Givetvis följt av enkla Högsbo-poäng. And One för Gray, 52-47. Hansson lyckas med en trea. 52-50. Högsbo vilar ett par startspelare. Sedan får Alexis Hyder spel ungefär tio sekunder inne i tresekundersområdet utan att bli avblåst – då gör hon förstås poäng. På det en öppen trea för Högsbo och omständligt anfall av Umeå. I slutet av Q3 57-52, timeout Enjebo.
Hanna Johansson in igen och får direkt straffkast. 59-52. Umeå fortsätter missa skott.

Läget inför sista: Högsbo-Umeå 59-52.
Fakta är att Högsbo vunnit de tre inledande perioderna.

Fjärde quartern: 17-28
Jodå, Hanna Johansson ensam med Umeås korg och lägger dit 61-52.  Umeå fortsätter i samma stil, ibland lyckas något skott – men det blir bums bakåtpoäng.
8 min kvar: 63-57. Sandra Hansson får en rejäl smäll mot näsan av Hanna Johansson och måste gå till bänken.
Chansen finns förstås fortfarande för Umeå sett till poängskillnad och tid kvar. Men det saknas defensiva stopp.
6,30 min kvar: 65-63. Högsbo kanske har nerver nu och tappar boll.
Degbeon tar för sig och kvitterar till 65 lika från strafflinjen.
Degbeon igen. Tar offensiv retur, gör poäng och foulas.Sätter bonuskastet. 65-68 helt plötsligt.
Sedan åker Degbeon ut med en femte foul. Vi kan lugn säga att det var en avblåsning i hemmafavör. Umeås bästa spelare är borta.
5 min kvar: 67-68
Snabbt uppspel utnyttjas av Lawrence. 67-70. Det blir fler foul på gästerna (14-19 totalt just nu) och straffkast – som hemmalaget är säkra på. 69-70,  Umeå missat skott. Turnover Högsbo. Nu är det rena rama rallyt.
Fin attack av Mershon ger Umeå 69-72,
3 min kvar: 69-72. Timeout Högsbo. Aj, Asoro kaster bollen i händerna på en röd. Det ger 71-72. sedan skjuter Brown en airball. Ohh. Asoro tar revansch och skjuter en trea. 71-75.
Tyvärr är domarna påverkade av publiken. I ena änden blir en kamp hållen boll – i andra änden foul och straffar för Högsbo. 73-75. Umeå skulel behövt spela bättre tidigare i matchen och inte hamna i den här sitsen. Det kan gå ändå, kanske. När det är 73-76 sänker Hyder en trea! Då är hon uppe i fenomenala 29 poäng.
1 min kvar: 76-77. Högsbo har bollen. Oj vilken rysare det blev.
Högsbo missar. När Umeå ska anfalla blir det turnover.
18 sek kvar: 76-77. Timeout Högsbo som ska rita upp ett spel för sista skott. Det slutar med linjetramp av hemmaspelare, det är McMorris.
Timeout Umeå. Sex sekunder kvar. En poängs ledning.
Inkast tlll , Högsbo måste foula. Två straffkast med 2,5 sek kvar.
Taktiskt listigt. Hon sänker första straffkastet – kastar sedan bollen hårt i ringen så det inte ska bli stopp på klockan, På returen hinner Dedic lägga i bollen.
Slut: Högsbo-Umeå 76-80

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.