Blågul seger +13

Grym första halvlek av Sverige i EM-kvalet. Helt annorlunda andra stirrig och fläckvis rent otaktiskt del när Montenegro tuffade till sig och visade bättre klass.
Summa summarum godkänt med +13 poäng som blågul segermarginal. Klart minus för skyttet med ynka 3 av 21 från trepoängsland. Klart plus för defensiva arbetet.

– Jag är väldigt nöjd av två skäl. Det första är den första halvleken som höll väldigt hög nivå både offensivt och defensivt. För det andra så kan ett nysamlat lag som bara hunnit ha få träningar med en ny coach kan göra misstag när motståndarna kommer närmare – men spelarna i laget litade på varann och höll ihop det bra i slutet på matchen, säger svenska landslagets coach Marco Crespi till SVT.

Slut: Sverige-Montenegro 68-55 (23-13, 20-11, 10-13, 15-18).
Sverige: Elin Eldebrink 16, Amanda Zahui 15, Frida Eldebrink 11, Regan Magarity 8, Kalis Loyd 8, Lollo Halvarsson 5, Binta Drammeh 5.
Flest returer: Regan Magarity 8.
Flest assists: Elin Eldebrink 7.

Luleå Baskets Milica Jovanovic hade 10 poäng, 8 returer och 3 assists för sitt Montenegro. Var klart bra i andra halvlek trots att hon då spelade i princip två perioder på fyra foul. Den femte åkte hon på i slutminuten.

Bilden: Amanda Zahui under söndagens basketmatch i EM-kvalet, damer, grupp B, mellan Sverige och Montenegro i Malmö Isstadion. Foto: Andreas Hillergren / TT

Några noteringar under matchen;

Bara att applådera. Sveriges damer har gjort en stark första halvlek i EM-kval-matchen mot Montenegro.

Läget i paus: Sverige-Montenegro 43-24 (23-13, 20-11).

En kvartett med en heltänd Kalis Loyd hemma i Malmö, en försvarare modell stor Amanda Zahui, en grym Regan Magarity, och en toksäker Elin Eledebrink har varit ledande.

Spelmässigt klar positiv skillnad jämfört med Israel-matchen senast.

I andra halvlek visar Montenegro sin kapacitet och klass. Tar sig allt närmare. Med sju och en halv minut kvar läget nere på sju poängs skillnad vid 56-49.

Svenska spelet inte lika vasst. Sämre bolldelning, en del knasiga avslut och missade treor, 3 av 19 på laget med fyra minuter kvar.  Knappt 16%. 62-55 på tavlan. Snudd på panik-läge i svenska spelet. Passiv coachning.

Väldigt viktigt i sista minuten att Amanda Zahui lade i några poäng som betydde att Sverige till slut skaffade sig en segermarginal som kan visa sig synnerligen nödvändig inför bortamötet med Montenegro.

Slut: Sverige-Montenegro 68-55