Knappt Umeå, stort Luleå

I Huskvarna sporthall möttes ligasjuan Wetterbygden Sparks och ligasexan A3 Basket Umeå.

Matchen slutade med knapp A3-seger. Siffrorna spikades 77-83.

Umeå-laget med flera nyinkomna spelare i truppen har förstås ännu en hel del jobb vad gäller att spela ihop sig. Denna lördag på bortaplan blandades bra och mindre bra spel. Positivt var returtagningen som Umeå vann – i topp Nathalie Fontaine med 12 returer. I skyttet var Jelena Ivezic den med högst procent träff på sina 6 av 9 (66%).

Centralfigur i sista avgörande perioden blev lagkaptenen Tiffany Brown som var nära att kasta bort matchen – men revanscherade sig i sista minuten då hon långt utifrån sköt en ”NBA-trea” i korgen.

– Jag är glad för vinsten, Wetterbygden är formstarkt och skjuger bra utifrån. de hade högre intensitet och vi fick rätta oss lite för mycket efter dem. När vi hade ledning med tio poäng borde vi kunnat avgöra, med Sparks ger sig inte och tror på vad de gör, summerar A3-coachen Janne Enjebo. Han fortsätter:

– Vi spelar ändå på bortaplan och gör 83 poäng utan några snabba uppspel, så det finns positiva saker att ta med. Sedan vet vi att det kommer att krävas mer i ett slutspel. Närmast kämpar vi vidare för att försöka ta fjärdeplatsen, i morgon möter vi Mark som liksom Wetterbygden har bra form. Mark är inte lätta att tas med i Kinna om de har en het Burnett.

Segern i Huskvarna innebär att Umeås damer klev upp ett pinnhål till femte plats i tabellen – samma poäng fast med inbördes plus på Telge.

I morgon söndag har A3 Basket ny bortamatch – då mot Mark i Kinnahallen.

Mer läsning: Umeå-stjärnan om Corona-hotet

Wetterbygden Sparks-A3 Basket Umeå 77-83 (19-19, 18-24, 19-24, 21-16).
Wetterbygden: Samantha Cooper 23, Emina Busatlija 18, Sarah Saba 12, Lovisa Hjern 7, Jelena Krsmanovic 6, Eira Borgh 5, Emma Johansson 4, Anna Dahl 2.
Umeå: Tiffany Brown 20, Jelena Ivezic 14, Nathalie Fontaine 11, Mackenzie Engram 10, Sandra Hansson 8, Ama Degbeon 6, Danielle Elvbo 5,  Tamara Radocaj 4, Sofia Pelander 3, Isabelle Edholm 2.

x x x x x

I omgångens toppmatch, alltså grundseriefinalen Högsbo-Luleå, så vann Luleå stort. det utvecklades till en ren kross på bortaplan. Slut 67-100.

Luleå-spelare som stack ut var Natisha Hiedeman med 27 poäng, Matilda Ekh 22 poäng och Allis Nyström med 20 returer.

Högsbo-Luleå 67-100 (17-30, 19-27, 20-25, 11-18)
Högsbo: Ceejay Nofuente 20, Aliyah Huland El 14, Kourtni Perry 11, Elin Johansson 7, Hanna Halilovic 6, Ieva Ivaskeviciute 6, Ida Fredrikson 3.
Luleå: Natisha Hiedeman 27, Matilda Ekh 22, Mathilda Åhlberg 14, Ivey Slaughter 10, Emma Karamovic 8, Allis Nyström 8, Chioma Nnamaka 6, Julie Vanloo 3, Jenny Södersten 2.

x x x x x

Lördagens tredje match: Eos-Norrköping 62-66.

Eos-Norrköping 62-66 (14-20, 22-16, 12-18, 14-12)
Eos: Dubravka Dacic 18, Mary Goulding 15, Louise Noaksson 10, Emelie Ånäs 8, Kajsa Lundahl 6, Georgia De Leeuw 3, Vendela Genell 2.
Norrköping: Tanesha Sutton 21, Teniya Page 12, Leslie Robinson 12, Anna Lundquist 6, Rakel Gyberg Engdahl 4, Ndey Ramou Jeng 4, Matilda Ståhl 3, Linn Jerrhage 2, Ida Ojala 2

x x x x x

En lördagsmatch i herrligan:

Köping-Djurgården 105-79 (27-25, 22-18, 33-16, 23-20)
Köping: Jeremy  Combs 28, CJ Jackson 17, Niklas Larsson 16, Gary Blackston 11, Ernests Kalve 9, Mikael Axelsson 7, Shane Walker 5, Lukas Friberg 4, Simon Klaasma 3, Muorwell Muorwel 3, Sebastian Lindkvist 2.
Djurgården: Craig Victor Ii 28, Lazar Radosavljevic 21, Derrick Wilson 9, John Thörnblom 7, Kristoffer Gafor 7, Bryan Alberts 6, Kalle Helenius.

x x x x x

Bloggens matchrapportering Sparks-A3:

Intressant i dag blir bland annat att se hur A3-coachen Janne Enjebo väljer att matcha Ama Degbeon – som träffade laget sen eftermiddag på Arlanda.

Wetterbygdens starters: Lovisa Hjern, Emina Busatlija, Anna Dahl, Sarah Saba och Samantha Cooper.
Umeås startfemma:
Tiffany Brown,  Tamara Radocaj, Jelena Ivezic, Nathalie Fontaine och Mackenzie Engram.

Första perioden: 19-19.
Bra start av hemmalaget med fyra raka poäng av Sarah Saba och tvåa av Samantha Cooper och det är 6-0. Tiffany Brown spräcker nollan med ett av två straffkast, sedan en trea av Ivezic till 6-4. Sparks rycker till 12-4 och har klart bättre koll på grejerna. Hemmalaget krigar för returer och skaffar sig bra skottlägen. Ivezic bidrar med poäng och A3 tar sig tillbaka till 12-10 innan en ny öppen trea släpps iväg för Sparks. Brown ger svar på tal med tvåa och en trea, då är det 15-15 efter sju minuter. Sofia Pelander har ersatt Fontaine. Mer från bänken – Sandra Hansson in, Stefanie Yderström in och Ama Degbeon in. Första perioden sluter helt jämnt.

Andra perioden: 18-24.
Jämn upptakt på andra då båda lagen gör en del missar. Vid 21-22 timeout av coach Frasse Pinto i Wetterbygden. Hemmalaget skjuter bra från distans – Nästa A3-inhoppare Isabelle Edholm kämpar in boll via attack mot korgen. Även Danielle Elvbo in för att känna på golvet. Läget 27-28 fyra minuter in i Q2. Sparks missar trepoängsjakt och Fontaine och Engram gör insidepoäng till 27-32. Gästerna åker tidigt på lagfoul här i andra perioden. det blir jämnt igen 31-32 på tavlan. Lite senare står även hemmalaget på lagfoul. Brown på linjen betyder 31-36. Fontaine kör fast när hon attackerar solo in i trafiken. Elvbo skjuter en trea. Copper tvåa. Vid 35-39 timeout Janne Enjebo. Bra spel av Degbeon.
Men byten på alla screens ställer i bland till det för A3 – som när Cooper enkelt kan skjuta över Brown.

Läget i halvtid: Wetterbygden-Umeå 37-43.
En helt okej första halvlek från båda sidor. Sparks chansar hårt från trepoängslinjen, har tappat i procent efter bra start, totalt 5 av 19 (26%). Hemmalagets stora hot Cooper är effektiv närmare korgen och har redan 15 poäng + 9 returer. A3 har 3 av 6 från distans och försöker gå mer till korgen, problemet där är att det är lite väl mycket soloåkning. Yderström stod fri massor av gånger – men inte en blick på att kicka ut bollen till henne. Båda lagen vårdar bollen, 6 turnovers Sparks, 4 för A3. Så det blir inte mycket till snabba uppspel. Av elva som spelat för A3 har tio spelare kommit med i poängprotokollet.

Tredje perioden: 19-24.
Matchbilden liknar kanadensiskan Cooper mot gästande A3. När även Hjern gör poäng har Sparks hämtat igen 41-49 till 46-49 och 47-49 på bonuskast. Då måste Janne Enjebo ta timeout. Det är alltså Umeås startfemma som har problem – precis som i början av matchen, Dahl kan kvittera 49-49. Ivezic skjuter en trea innan lagen byter tvåor.
Mitt i tredje är läget 51-57. Ivezic springer in poäng. Fontaine inside. Degbeon tar viktiga returer, passar till Radocaj och vips 51-61. På det en sekvens med hemmaspelare på strafflinjen. 54-61. Saba poäng. Pelander poäng och sedan missar Yderström. Degbeon under korgen och 56-65. Brown avslutar Q3.

Läget inför sista: 56-67.

Fjärde perioden: 21-16.
Efter två Ivezic-poäng hamnar Umeå i en svacka med en lång rad missade avslut. Parks kommer genom detta igen till 63-69. Riktigt illa nu. Brown missar, tappar boll och drar på sig en osportslig foul. Bjuder därmed hemmalaget på två kast plus boll från sida. Sparks har gjort 7-2 i öppningen på Q4 och klar chans på ännu mera. Janne Enjebo tvingad till timeout. Saba på välgörenhetslinjen, två säkra poäng för 65-69. Efter inkastet en trepoängare och då är det bara en poängs skillnad vid 68-69. Hansson två- Sparks trea, då är det 71-71. Knappt sex minuter kvar. Sandra Hansson 71-73.
5 min kvar: 71-73. Sparks har gjort 15-6 i Q4.
Brown hittar en trepoängare. Direkt svarar Emina Busatlija. Fontaine missar två raka straffkast.
3 min kvar: 74-76.
Sedan skjuter Busatilja i ännu en trea- hon är 6 av 9 från distans!
Hemmaledning 77-76. Turnover Fontaine. Miss Sparks.
Miss närskott Brown. Saba blockar Hansson.
Engram lägger i en tvåa för 77-78. En och en halv minut kvar.
Hansson 77-80. 58 sekunder kvar. Hemmalaget missar två raka anfall.
Umeås boll – Sparks foular. Men inte lagfoul. Långt anfall – Umeå håller boll länge, till slut tvingas Brown kasta i väg en jättelång trea – som går i korgen” 77-83. 21 sekunder kvar. Timeout Pinto.
Wetterbygden får inte till något. Umeå får tag på bollen och håller i den tiden ut.

Slut: Wetterbygden-Umeå 77-83

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.