Viktiga stödåtgärder

Två viktiga stödåtgärder till idrotten i dessa Corona-tider har blivit klara.

1) Riksidrottsförbundet har i dag gått ut med beskedet att lokala aktivitetsstödet kommer att användas som stöd till föreningarna. Samma pengar – även om det blir inställda träningar och få deltagare i det som genomförs.

– Jag vill lugna våra ideella föreningar i hela landet att det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt. Vi kommer helt enkelt att betala ut mer per sammankomst och deltagare än vanligt år. Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt,  säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

2) Regeringen har meddelat att möjligheten att skjuta upp skatteinbetalningar inte bara gäller företag. Även ideella föreningar som har en skatt att betala och som fått tillfälliga betalningsproblem kan söka anstånd med betalning hos Skatteverket.

Detta kommer fram i en lagrådsremiss från finansdepartementet om åtgärder med anledning av Coronaviruset. En lagändring som föreslås träda i kraft den 7 april.

I lagrådsremissen föreslås en möjlighet till anstånd med inbetalning av skatter och avgifter i vissa fall. Åtgärden syftar till att dämpa tillfälliga likviditetsproblem som kan uppstå för företag i följderna av utbrottet av det nya coronaviruset och åtgärderna för att begränsa smittspridningen. Förslaget innebär att anstånd kan beviljas efter ansökan med inbetalningen av dels avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter, dels mervärdesskatt, avseende högst tre månader vardera under tidsperioden januari–september 2020. Anståndet kan som längst gälla i ett år.

Bloggen tog kontakt med Ari Leionen, ordförande i Umeå Kommuns fritidsnämnd och tillika stor vän av basketsporten.

– LOK-stödet är viktiga pengar för föreningslivet, det är väldigt bra att Björn Eriksson går ut med detta. Även beskedet om att det finns  möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar är mycket positivt, inte minst för våra elitföreningar, säger Ari Leinonen.

Fakta: Sett till idrottsföreningarna i Umeå och LOK-stöd är Gimonäs Umeå Idrottsförening (med verksamhet inom flera olika sporter som fotboll, innebandy och handboll) allra störst. 2018 redovisade Guif 87.510 deltagartillfällen och beviljades ett belopp på 780.981 kr.
KFUM Umeå har mer än basket  i sin verksamhet, för 2018 blev det totalt 23.146 deltagartillfällen och 212.110 kr.

Ett titt i hela landet ger vid handen att exempelvis Alvik Basket under ett år, 2018, hade hela 105.101 tillfällen som gav 906.242 kr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.