Umeå BSKT:s höjdpunkter

Bloggen har gått igenom minnesbanken och hittat höjdpunkterna under de sex säsonger Umeå BSKT spelat i ligan med coach Jesper Gustavsson.

Det finns så klart fler ögonblick. Men här och nu  är urvalet så strängt att det lyfts fram en match per säsong.

2019/2020:
Ingen visste den dagen att det skulle bli säsongens sista match. Umeå BSKT spelade borta mot Wetterbygden och gjorde en kraftfull upphämtning trots att Nathan Dawit utgått med knäskada. Evaldas Zabas var ostoppbar med 38 poäng (sköt 5 av 7 på tvåor, 6 av 9 på treor och 10 av 11 på straffkast.En stor matchvinnare i en rysaravslutning.
Resultat: Wetterbygden Stars-Umeå BSKT 97-99

2018/2019:
Efter årsskiftet vann Umeå BSKT två gånger mot mäktige storebror BC Luleå. På bortaplan i januari hamnade Umeå i underläge med hela 21 poäng innan det oväntade slutet. I sin vändning vann BSKT sista perioden med 32-22. Med två sekunder kvar satte DeAndre Mathieu det matchvinnande hoppskottet – men det var unge Anton Leths insats som var mest slående. Han kom in med åtta minuter kvar och underläge 68-77. Direkt han fick röra bollen sänkte han en trepoängare och fyllde på med ytterligare en trea, en tvåa och ett par fina assists.
Resultat: BC Luleå-Umeå BSKT 93-95.

2017/2018:
Ledartypen Eric Gilchrese höll ihop laget och spelade stundtals försvar på fyra gubbar i motståndarlaget. Vid sin sida hade han superfyndet Arik Smith som Umeå BSKT grävde fram från tredjeligan i Italien. Bland flera minnesvärda uppvisningar finns avgörandet i förlängning borta mot Borås Basket. På övertid på bortaplan vände Umeå underläge med sex poäng till seger med sex poängs marginal. Arik Smith sköt tio poäng under förlängningens fem minuter, Eric Gilchrese gjorde sex poäng på övertid.
Resultat: Borås Basket-Umeå BSKT 91-97

2016/2017:
Under en säsong med massor av förluster och trubbel med spelare fanns ett lysande ögonblick då Rudy Mbemba (ni vet superlöftet som hade mycket trubbel utanför banan) i en comeback för Umeå BSKT bjöd hemmapubliken på en magisk show mot Jämtland Basket. Rudy Mbemba sköt bland annat träff på sju av tio trepoängare och hann med 29 poäng på lika många spelminuter.
Resultat: Umeå BSKT-Jämtland Basket 106-94.

2015/2016:
Året då Umeå BSKT landade som jumbo i ligan med endast fyra segrar i grundserien. Allt kokades ned till en fortsättningsserie, typ kval, som avgjordes i sporthallen i Östersund. På sista raden krävdes att Umeå skulle besegra Örebro för att behålla ligaplatsen. En viss Yannick Anzuluni hade ledsnat på alla torskar och bestämde sig för att själv ta hand om affärerna. ”Yanne” spelade på samtliga positioner, han tog returerna, stal bollar, blockade skott, dribblade upp bollen, passade en gång till sig själv och gjorde poäng. Facit: 39 poäng, 17 returer, 1 assist, 4 steals och 3 blockar. Effektivitet: 48.
Resultat: Umeå BSKT-ecoÖrebro 77-62.

2014/2015:
Premiäråret i ligan höll det på att bli riktig basketfeber i Umeå då trollgubben Omar Krayem och radarpartnern nära korgen Germain Jordan var stekheta. Ta bara i november då BSKT var galna på hemmaplan och följde upp en övertidsseger 107-101 mot Solna med en övertidsseger 103-99 inför drygt 1000 åskådare mot LF Basket (även känt som Plannja och BC Luleå). Jordan hade 27 poäng + 13 returer, Krayem 16 poäng + 11 assists.Faktiskt gjorde den gode Omar Umeås åtta sista poäng i sista minuten i förlängningen (!) En som inte ska glömmas är lokala hjälten Albin Frank som lirade snudd på 40 minuter, sköt fyra av fem från trepoängsland och hade totalt 16 poäng. (Efter nya segrar i januari var det total ridå ned och intresset dog när Jordan stack till Israel och Krayem blev skadad).
Resultat: Umeå BSKT-LF Basket 103-99

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.