Kom igen nu Umeå

Coronatid är lika med kristid. Mycket snack om stöd – men ganska lite verkstad. Bloggen kan inte låta  bli att komma med en uppmaning: ”Kom igen nu Umeå”.

Staten och Riksidrottsförbundet ska hjälpa till. Ingen har ännu sett röken av några pengar, det enda som är klart är att utlovat stöd från regeringen via RF inte på långa vägar kommer att räcka till. Det finns även andra så kallade hjälpinsatser – men det handlar egentligen mest om att sätta sig i skuld. Okej visst, om man inte har en enda krona i kassan då allt blivit inställt, är det en lättnad att inte behöva betala in skatter och hyror omedelbums – men slantarna ska ändå in förr eller senare.

Lokalt då, vad gör kommunerna för att stötta idrotten. Det finns lite olika exempel, i Södertälje har det, vid sidan av sånt som är enligt gammal plan – typ nytt driftsavtal för Täljehallen (Södertälje BBK), även blivit hyresfritt för föreningar fram till 1 juli, samt har plockats fram en frisk ny pott på fyra miljoner som klubbarna kan söka pengar från.

I Umeå har fritidsnämnden gått ut med saker som att föreningar kan få dispens med att skicka in årsmöteshandlingar,  det ska gå att söka förskott på aktivitetsstöd, en klubb kan avboka en lokal med kort varsel utan att behöva betala…

Men alltså, snälla. Är detta ett stöd värdigt stora stolta Umeå kommun som gärna skyltar med att vara en av Sveriges bästa idrottsstäder? Vi snackar om en kommun som utan att blinka bland annat investerat 44 miljoner kronor i en ny entré till ishallen där hockeylaget Björklöven håller hus.

Bloggens enkla mening är att de styrande i Umeå kommun borde ta idrottens coronakris på fullt allvar och värna stadens stolta idrottsföreningar. Det är faktiskt inget fel att ge pengar till elitverksamhet – spelarna där är även (i de allra flesta fall) utmärkta förebilder för kommunens barn och ungdomar.

Här ett förslag med tre punkter som utgångsbud:

+ Ta 20 miljoner till en akut räddningspott och låt idrottsklubbarna söka med snabb administration. Fritidsnämnden och Västerbottens Idrottsförbund kan få bestämma fördelningen. Lag i landets högsta serier är givna för ett stöd värt namnet, det är då inte bara basket med A3 Basket, Umeå BSKT, utan även fotboll, innebandy, volleyboll, badminton, mm, lag som Umeå IK FF, Iksu innebandy, IBK Dalen, Iksu Volley, IFK Umeå badminton. Sedan går det att vara vidsynt och låta även andradivisionsgäng som Björklöven (hockeyallsvenskan) och Umeå FC (superettan fotboll) vara med. Potten borde räcka även till en slant till Umeås främsta lag även i annan sport – varför inte Gimonäs UIF handboll. Låt klubbarna som enkel och nyttig motprestation utvidga sin närvaro ute på skolor och ungdomslag (den dagen Corona är över), då blir det ett snyggt projekt.

+ Ta 10 miljoner kronor i en särskilt riktad ny pott för breddföreningar med stor ungdomsverksamhet. Låt dem motivera sina ansökningar.I basket-Umeå kan exempelvis KFUM Umeå vara med i leken. Dessa slantar ska då användas till kul för knattar och kids. Inte till resor eller tränarlön för något lag i lägre division. Ge pengarna till föreningar som inför noll kronor i träningsavgift.

+ Plocka fram den gamla ritningen för en restaurangdel till klustret Umeå Energi Arena. Sluta skjuta den planen på obestämd framtid. Bygg nu!. Åskådare på basket, innebandy med flera lagsporter borde inte diskrimineras jämfört med hockeypubliken som gillar Björklöven. Att skapa bättre grogrund för att klubbar som A3 Basket Umeå och Umeå BSKT ska kunna bygga egna inkomster på sina arrangemang kan bara stärka Umeå som varumärke.

 

2 kommentarer

  1. Michael Almenäs

    Bloggen har helt rätt.
    Varför ska bara hockeyn kunna göra attraktiva arrangemang ? Umeå är ju inte Skellefteå eller Örnsköldsvik med sina modo och saik och inga andra elitlag, utan en modern växande storstad med flera elitlag och svenska mästare. Björklöven spelar ju inte ens i högsta serien.
    Tänk om Umeå kommun!

  2. Jag är inte bitter… bara lite le

    Det är en fantastisk bra fråga herr Almenäs. Svaret är dock enkelt. Rätt personer i styrelsen och inbitna fans som sitter eller har suttit på ledande poster inom Umeå kommun ligger bakom fördelning av medel. Det ligger även bakom det faktum att det har byggts en restaurang, loger och VIP bar i isladan (A3 arena). Det i sig vore ju bra för alla andra sporter och anläggningar enligt 2 kap. 2 § Kommunallagen (1991:900). Att Umeå kommun är skyldig att följa denna lag är inget som någon nämner. Men det vore intressant att höra Förvaltningsrättens och/eller JämOs utlåtande kring detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.